Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο μετά την ημερομηνία των εκλογών - Χαμηλά ο τζίρος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικό γύρισμα στο Χρηματιστήριο μετά την ημερομηνία των εκλογών - Χαμηλά ο τζίρος
Παράγοντας ενίσχυσης των ενδείξεων οπισθοχώρησης και πτωτικής επιστροφής των μετοχών του τραπεζικού κλάδου αλλά και ευρύτερα της αγοράς είναι η αύξηση του πολιτικού ρίσκου.

Αρνητικό γύρισμα καταγράφεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Τρίτη, με την ελληνική αγορά να μπαίνει πλέον και επίσημα σε εκλογικό ρυθμό.

Το ΧΑ αποτιμά την εξαγγελία για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ανακοινώνει το στήσιμο της κάλπης στις 21 Μαΐου.

Η νευρικότητα ωστόσο εντείνετε καθώς η σκόνη στο πολιτικό σκηνικό δε φαίνεται να κάθεται και οι επενδυτές σπεύδουν εκ νέου να αποκομίσουν μέρος των χθεσινών κερδών.

Όπως είχε αναλύσει το insider.gr, παράγοντας ενίσχυσης των ενδείξεων οπισθοχώρησης και πτωτικής επιστροφής των μετοχών του τραπεζικού κλάδου αλλά και ευρύτερα της αγοράς είναι η αύξηση του πολιτικού ρίσκου με φόντο τις επερχόμενες κάλπες. Η χαμηλή ορατότητα, δεν ευνοούν και δεν επιτρέπουν την ανάληψη πρόσθετου ρίσκου από τα χαρτοφυλάκια, ενισχύοντας, αντιθέτως, τη μεταβλητότητα και το profit taking ειδικά υπό το πρίσμα της «προστασίας» των υψηλών κερδών που καταγράφηκαν από τον Οκτώβριο του 2022 (εφαλτήριο της έντονης ανοδικής κίνησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών).

Ακόμα, μένει να φανεί το κατά πόσο τα ανοδικά πρόσημα της Δευτέρας στο Χρηματιστήριο και στα ξένα ταμπλό θα διατηρηθούν καθώς φαίνεται πως -τουλάχιστον για τώρα- υποχωρούν οι ανησυχίες για νέα «επεισόδια» της τραπεζικής κρίσης, η οποία με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank στις ΗΠΑ και την αναταραχή με την Credit Suisse στην Ευρώπη έχει φέρει σημαντικές πιέσεις στις αγορές για τον Μάρτιο.

Από την πλευρά της, η Jefferies εμφανίζεται καθησυχαστική για την πορεία των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης, ως προς την ύπαρξη βασικών αιτιάσεων - από την πλευρά των θεμελιωδών - γύρω από τους κινδύνους μετάδοσης της τρέχουσας τραπεζικής κρίσης.

Η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,9% στις 1.026 μονάδες με τον τζίρο σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, κοντά στα 17 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,83% καταγράφει ο FTSE 25 στις 2.482 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης δέχεται τις υψηλότερες πιέσεις στο -1,97% και στις 740,37 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Alpha Bank υποχωρεί κατά 2,5% στα 1,092 ευρώ, η ΕΤΕ κατά 1,81%, η Eurobank διολισθαίνει κατά 1,10% και η Πειραιώς κατά 2,69% στα 1,8975 ευρώ.

Πιέσεις ασκούνται επίσης στη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που υποχωρεί κατά 1,96%, με τον ΟΤΕ στο -1,15%, την Ελλάκτωρ στο -1,19%, την ElvalHalcor στο -1,26% και την Intrakat στο -1,23%.

Ήπια θετική διαφοροποίηση για τον ΟΠΑΠ και την EpsilonNet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider