Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με στόχο το 5x5

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλότερα το Χρηματιστήριο με στόχο το 5x5
Για θετικό φινάλε πριν την αργία της Παρασκευής στοχεύει το Χρηματιστήριο.

Με εκπλήξεις ξεκίνησε ο Απρίλιος για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία, με πρώτη και κύρια τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, ενώ εν συνεχεία ο αμερικανικός δείκτης μεταποίησης ISM για το Μάρτιο - ένας έγκαιρος δείκτης οικονομικής δραστηριότητας - επιβραδύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στις 46,3 μονάδες (έναντι 47,5 που αναμένονταν), πέφτοντας στο χαμηλότερο επίπεδο επίπεδα από τον Μάιο του 2020.

Παράλληλα, ο Bullard της Fed τόνισε ότι η παρατεταμένη δυναμική στην αγορά εργασίας των ΗΠΑ «δίνει στη Fed το περιθώριο για την καταπολέμηση του πληθωρισμού». Ο Bullard σχολίασε επίσης την αιφνιδιαστική απόφαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, τονίζοντας ότι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου θα μπορούσε ενδεχομένως να κάνει την πρόκληση της Fed για μείωση του πληθωρισμού πολύ πιο δύσκολη. Ο Bullard είπε ότι η αγορές έδιναν «πολύ υψηλές πιθανότητες» να επιδεινωθεί η τραπεζική κρίση και να επιβραδυνθεί δραματικά η οικονομία όταν πιθανολογούσαν για την αναμενόμενη πορεία του επιτοκίου από τη Fed.

Να σημειωθεί πως αναμενόμενο επιτόκιο από τη Fed μέχρι τη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου είναι στο 4,30%, το οποίο συνεπάγεται δύο μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους, αφού φθάσει στο υψηλό επίπεδο τον επόμενο μήνα.

Κάπως έτσι, η εγχώρια αγορά διεύρυνε το νικηφόρο σερί της τη Δευτέρα, σημειώνοντας κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση. Ο ΓΔ παρέμεινε στο πράσινο καθ' όλη τη διάρκεια της συνερίασης, φτάνοντας στις 1.068,24 μονάδες (+1,29%), με το τζίρο να διαμορφώνεται στα €65 εκατ., εκ των οποίων το 45% αφορούσε τραπεζικές συναλλαγές. Υπεραπέδωσαν οι τράπεζες (+2,92%), κυρίως μετά από ράλι στην Τράπεζα Πειραιώς (5,9%) και στην Alpha Bank (4,5%). Η ΕΥΔΑΠ (3,69%) πρωτοστάτησε, ακολουθούμενη από τις Elvalhalcor, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil και HelleniQ Energy, με κέρδη άνω του 2% και οι Fourlis, Μυτιληναίος, Quest Holdings, Σαράντης και ΔΕΗ, με άνοδο άνω του 1%. Σε αρνητικά επίπεδα, η Terna Energy (-1,22%) και η Aegean (-1,05%) που αποτελέσαν και τις κύριες μετοχές που κράτησαν πίσω τον δείκτη.

Για σήμερα, οι ευρωπαϊκές αγορές οδεύουν προς ένα ελαφρώς θετικό άνοιγμα, καθώς οι επενδυτές σταθμίζουν τον περιορισμό των τραπεζικών φόβων έναντι της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από τη νομισματική πολιτική και την ευρεία διεθνή οικονομική προοπτική, όπως εκτιμά η Eurobank Equities.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο 0,15% στις 1.069,88 μονάδες, με τον FTSE 25 να σημειώνει άνοδο 0,35% στις 2.593,91 μονάδες. Κέρδη 0,54% καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης στις 786,27 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 0,77%, η Eurobank κατά 0,49%, η ΕΤΕ κατά 0,44% και η Πειραιώς υπεραποδίδει ελαφρώς κατά 0,85%.

Κέρδη επίσης καταγράφουν ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, Ελλάκτωρ, Jumbo και ΑΔΜΗΕ. Σε θετικό έδαφος συνεχίσουν Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευάλωτοι Δανειολήπτες: Όλα τα νέα κριτήρια ανά αριθμό τέκνων - Αυξάνονται και τα όρια για καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Πώς δηλώνονται τα ενοίκια– οι απαντήσεις στους γρίφους του Ε2

Ανεβάζει ταχύτητα η ΔΕΗ στις τηλεπικοινωνίες

gazzetta
gazzetta reader insider insider