Συνεχίζεται το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο - «Μάχη» για την υπέρβαση των 1.100 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζεται το ανοδικό σερί στο Χρηματιστήριο - «Μάχη» για την υπέρβαση των 1.100 μονάδων
Συνεχίζουν στο πράσινο Jumbo, Μυτιληναίος και Titan. Από κοντά και τα διυλιστήρια.

Σε ένα περίεργο μονοπάτι αρχίζουν να μπαίνουν οι αγορές παγκοσμίως καθώς τα στοιχήματα για λάθος πολιτικής από τη μεριά της Fed και των υπόλοιπων μεγάλων τραπεζών αρχίζουν να αυξάνονται.

Μόνο τυχαία δε θεωρείται η πρόσφατη θέση της BlackRock σχετικά με το δρόμο που θα ακολουθήσουν οι κεντρικές τράπεζες, προκειμένου να επαναφέρουν τον πληθωρισμό πιο κοντά στους στόχους που έχουν θέσει.

Όπως επισήμανε, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια επιλέγοντας πιθανώς να οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση ως «αναγκαίο κακό», προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική αποκλιμάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων. Μάλιστα οι αναλυτές στρατηγικής του ισχυρού αμερικανικού οίκου, προειδοποιούν πλέον, πως μια κίνηση του πληθωρισμού προς τον στόχο των κεντρικών τραπεζών, απαιτεί πλέον μια βαθιά ύφεση, η οποία θα βοηθήσει στη μείωσή του, με τη Fed να εμμένει στις αυξήσεις των επιτοκίων ακόμη και όταν αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες χρηματοοικονομικές ρωγμές και να σταματά τις αυξήσεις όταν το οικονομικό πλήγμα γίνει πιο εμφανές και σοβαρό.

Ενδεικτικό του λάθους των αγορών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, είναι πως ενώ ο επίσημος πληθωρισμός αποκλιμακώνεται έστω και με έναν ήπιο ρυθμό, ο δομικός παραμένει σε επίμονα υψηλά επίπεδα. Κάπως έτσι τα αρχικά κέρδη της Wall έσβησαν με τον S&P 500 να κλείνει στο -0,41% και η απόδοση του διετούς αμερικανικού ομολόγου από μια υποχώρηση κατά 15,2 μ.β έκλεισε μόλις κατά 6,5 μ.β χαμηλότερα.

Αργότερα, οι ίδιοι οι ομιλητές της Fed ενίσχυσαν την άποψη ότι έχουν τουλάχιστον λίγο ακόμη να προχωρήσουν. Για παράδειγμα, η πρόεδρος της Fed του San Francisco, Mary Daly, είπε ότι «η ισχύς της οικονομίας και οι αυξημένες μετρήσεις για τον πληθωρισμό υποδηλώνουν ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει». Και ο πρόεδρος του Richmond Fed Barkin είπε επίσης ότι «υπάρχουν ακόμη περισσότερα να γίνουν νομίζω για να υποχωρήσει ο δομικός πληθωρισμός».

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank στις ΗΠΑ επαναλαμβάνουν την άποψή τους ότι η Fed θα προβεί σε μια ακόμη αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της 3ης Μαΐου και στη συνέχεια θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στο τέλος του έτους.

Περνώντας στο Χρηματιστήριο, η δυναμική της αγοράς αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα καθώς διαφοροποιείται από την πορεία των μεγάλων ξένων αγορών ενώ ο τζίρος που σε ημέρες Πάσχα ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.

Οι εισροές από ξένα χαρτοφυλάκια είναι υψηλές και με εντατικό ρυθμό φροντίζουν να χτίζουν διαρκώς θέσεις στις τράπεζες αλλά και στα βαριά χαρτιά της αγοράς, όπως τη Mytilineos, τη Jumbo, τα διυλιστήρια και τις κατασκευές.

Στο ταμπλό σήμερα, (ακολουθούν αργίες αύριο Μ. Παρασκευή και Δευτέρα του Πάσχα), ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,51% στις 1.101,5 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,49% και στις 2.664 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 0,76% στις 805,90 μονάδες, μπαίνοντας σε ξεκάθαρη long τάση.

Η μετοχή της Alpha βρίσκεται στο 0,51% υψηλότερα, της ΕΤΕ στο +0,62%, της Eurobank ενισχύεται κατά 0,76% και της Τρ. Πειραιώς σημειώνει άνοδο 0,91%.

Κέρδη 0,91% για τη μετοχή της Titan που σκαρφαλώνει πάνω από τα 15 ευρώ, ενώ στο πράσινο βρίσκονται τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η ΜΟΗ.

Πάνω από τα 28 φτάνει η μετοχή της Μυτιληναίος, με τη μετοχή της Jumbo στο 1,66% και στα 20,78 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Πάγωμα» επιτοκίων σε ενήμερα στεγαστικά δάνεια 3 – 4 δισ. ευρώ από τις Εταιρείες Διαχείρισης 

Εφορία: Επιστροφή φόρου σε 4 ημέρες από την υποβολή της δήλωσης - Άνω των €1,7 δισ. οι φόροι που πλήρωσε η ΑΑΔΕ στο α' τρίμηνο

Έτσι θα είναι το νέο iPhone 15

gazzetta
gazzetta reader insider insider