Ήπια άνοδος για το Χρηματιστήριο εν αναμονή των κινήσεων Fed - ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπια άνοδος για το Χρηματιστήριο εν αναμονή των κινήσεων Fed - ΕΚΤ
Υπεραποδίδουν οι τράπεζες στη σημερινή συνεδρίαση, με τον τραπεζικό δείκτη να επανέρχεται στις 810 μονάδες.

Τελευταία ενημέρωση 13:45

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι μπαίνουν οι αγορές, αναμένοντας τις κινήσεις και τις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζών (Fed - ΕΚΤ - Τράπεζα της Αγγλίας), τη στιγμή που η μία μετά την άλλη οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ καταρρέουν.

Ειδικότερα, η νέα αναταραχή στον περιφερειακό τραπεζικό κλάδο των ΗΠΑ έχει ρίξει τη σκιά του στα συμπέρασμα της FOMC σήμερα. Ο S&P 500 υποχώρησε -1,16%, με την PacWest Bancorp να βουλιάζει κατά 27,8% τη Metropolitan Bank να κλείνει στο -20,5%, και τη Fed να αναμένεται κατά 95% να κινηθεί προς μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης απόψε. Επιπλέον, ο δείκτης KBW Bank (-4,47%) υποχώρησε χαμηλότερα από το χαμηλό στις 23 Μαρτίου, πίσω στο απόγειο της αρχικής κρίσης όταν η SVB και εν συνέχεια η Credit Suisse δέχθηκαν πιέσεις, ενώ οι μεγαλύτερες τράπεζες δεν έμειναν απρόσβλητες από την πίεση των πωλήσεων, με τη Citigroup να υποχωρεί κατά 2,62%, την Bank of America κατά 3,06% και τη Morgan Stanley κατά 1,87%. Εκτός από το φόβο που κυριαρχεί γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες, οι ανησυχίες εντείνονται για μια γρηγορότερη από την αναμενόμενη προθεσμία για το ανώτατο όριο χρέους.

Σε αυτό το σκηνικό, το Χρηματιστήριο έχοντας αυτονομηθεί από τον Οκτώβριο του 2022 - που αποτέλεσε την απαρχή μιας σπουδαίας ανοδικής κίνησης - καλείται πλέον να ανταπεξέλθει και να χτίσει υψηλές «ζώνες άμυνας» για να αποκρούσει τόσο τα εξωτερικά όσο και τα εσωτερικά «πυρά». Απέχοντας μόλις 12 συνεδριάσεις από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση στις 21 Μαΐου, η εγχώρια αγορά λαμβάνει πιο επιφυλακτικά χαρακτηριστικά, ακολουθώντας το «δρόμο» του «profit taking» και αναζητώντας πιο ελκυστικά σημεία εισόδου σε ένα ευρύτερο «pullback». Η συνέχεια που δίνεται ως προς την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας, η καλύτερη εικόνα των δημοσιονομικών μεγεθών, η απόσταση βολής που απέχει από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων των εισηγμένων αποτελούν ισχυρά «χαρτιά» για τους long, που εύκολα μπορούν να «καούν» σε μια ενδεχόμενη πυροδότηση ενός διεθνούς sell off. Άλλωστε, το ήδη ανοιχτό ρήγμα που αφήνουν πίσω τους οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται να διευρύνεται όπως και τα τραπεζικά «θύματα» που πέφτουν σε αυτό (Silicon Valley Bank, Signature Bank, έπεται η First Republic Bank με την Credit Suisse να καταρρέει υπό την απουσία της ουσίας των λέξεων «εμπιστοσύνη» και «αξιοπιστία»). Όπως πολύ εύστοχα δήλωσε o Larry Summers (πρώην υπουργός Οικονομικών ΗΠΑ) «αυτά τα πράγματα είναι όπως οι δασικές πυρκαγιές, είναι πολύ πιο εύκολο να τις αποτρέψεις, παρά να τις περιορίσεις αφού αρχίσουν να εξαπλώνονται».

Από την άλλη, ξένοι οίκοι και εγχώριες χρηματιστηριακές συνεχίζουν να στηρίζουν στο ακέραιο το εγχώριο επενδυτικό story. Συγκεκριμένα, στις προτιμώμενες επιλογές της Goldman Sachs μεταξύ των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης αλλά και ευρύτερα συγκαταλέγεται πλέον το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους αναλυτές στρατηγικής να αυξάνουν μάλιστα και τα περιθώρια ανόδου για το Γενικό Δείκτη.

Παράλληλα, σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεών της για τα μεγέθη της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς προχώρησε η Morgan Stanley, αυξάνοντας παράλληλα και τις τιμές στόχους για τις μετοχές των δύο συστημικών τραπεζών. Ο οίκος θέτει σύσταση «equal - weight» για τη μετοχή της Alpha Bank, αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 1,44 ευρώ (βασικό σενάριο) από 1,37 ευρώ προηγουμένως, ενώ στο «bull case» η τιμή φτάνει στα 1,70 ευρώ (από 1,67 ευρώ) και στο «bear case» στα 0,50 ευρώ από 0,48 ευρώ.

Ακολούθησε και η Eurobank Equities, η οποία θεωρεί πως παραμένουν άθικτες οι προοπτικές των θεμελιωδών μεγεθών των ελληνικών τραπεζών, διατηρώντας τη σύσταση «buy» για τις τρεις μετοχές εκ των τεσσάρων συστημικών που καλύπτει, αλλά αυξάνοντας τις τιμές στόχους.

Περνώντας προς το ταμπλό, οι αγοραστές έστω και επιφυλακτικά προχωρούν σε κάποιες τοποθετήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους που διόρθωσαν στις προηγούμενες συνεδριάσεις, αλλά δε δείχνουν έτοιμοι για το κάτι παραπάνω. Εξάλλου, το αίσθημα της νευρικότητας κυριαρχεί ενόψει των αποφάσεων της FOMC και της ΕΚΤ αύριο. Έτσι, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μια ήπια άνοδο 0,68% στις 1.094,68 μονάδες, με τον FTSE 25 στο +0,85% και τον τραπεζικό δείκτη στο +2,22% και στις 810,10 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Alpha βρίσκεται στα 1,17 ευρώ με κέρδη 2,77% η ΕΤΕ σημειώνει ήπια άνοδο 0,21%, η Eurobank καταγράφει μίνι ράλι 3,17% και η Πειραιώς καταγράφει άνοδο 2,77%.

Ήπιες πιέσεις ασκούνται στην Ελλάκτωρ, στα ΕΛΠΕ, τη Μυτιληναίος και τη Lamda, ενώ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ συνεχίζουν να υπεραποδίδουν όπως και η Viohalco.

Ισχυρή άνοδος της τάξεως του 1,71% για τη μετοχή της Coca Cola μετά τα θετικά αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων της για το α’ πρώτο τρίμηνο του 2023 κατέγραψε η Coca-Cola HBC, με «όπλο» την προσήλωση στην στρατηγική της, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η εταιρεία.

Στα βασικά σημεία των επιδόσεων πρώτου τριμήνου, η Coca-Cola HBC AG, επισημαίνει πως η συνεπής εκτέλεση της στρατηγικής της 24/7 κατανάλωσης οδήγησε σε αύξηση των καθαρών εσόδων από πωλήσεις του πρώτου τριμήνου κατά 22,2% σε οργανική βάση, εξαιρουμένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ψήφος εμπιστοσύνης η άνοδος των καταθέσεων εν μέσω της τραπεζικής κρίσης σε ΗΠΑ και Credit Suisse

Σε Μυτιληναίο – ΤΕΡΝΑ οι «e-apallotriosis» για μεγάλα έργα και δημόσιο

Lamda: Πώς προχωράνε έργα και μεγάλες αναπτύξεις στο Ελληνικό – Τα έσοδα των κατοικιών και τα εμπορικά projects

gazzetta
gazzetta reader insider insider