Συνεχίζονται οι απώλειες στις ευρωαγορές μετά από τις αποφάσεις της ΕΚΤ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζονται οι απώλειες στις ευρωαγορές μετά από τις αποφάσεις της ΕΚΤ
Με τους επενδυτές να «χορεύουν» στον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες.

Τελευταία ενημέρωση: 15:30

Απώλειες εμφανίζουν τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «χορεύουν» στον ρυθμό των αυξήσεων των επιτοκίων από τις ισχυρές κεντρικές τράπεζες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, την 10η αύξηση από το καλοκαίρι του 2022 στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη. «Υπό το φως των συνεχιζόμενων υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να αυξήσει τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης» υπογραμμίζεται. Μάλιστα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο δομικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει τους τελευταίους μήνες, αλλά οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. «Ταυτόχρονα, οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων μεταδίδονται δυναμικά στη χρηματοδότηση και τις νομισματικές συνθήκες της ζώνης του ευρώ, ενώ οι καθυστερήσεις και η ισχύς μετάδοσης στην πραγματική οικονομία παραμένουν αβέβαιες» επισημαίνεται.

Η απόφαση της ΕΚΤ ακολουθε΄΄ι τον «βηματισμό» της Fed, καθώς προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, με ορισμένους αναλυτές να μην αποκλείουν και μια μεγαλύτερη επιτοκιακή άνοδο, δεδομένων των στοιχείων που έδειξαν πως οι πληθωριστικές πιέσεις, αντί να αποκλιμακωθούν, ενισχύθηκαν οριακά.

Με τη χθεσινή αύξηση, το εύρος των επιτοκίων της Fed διαμορφώνεται στο 5% - 5,25%. Πρόκειται για το υψηλότερο εύρος των επιτοκίων της τράπεζας από τον Αύγουστο του 2007, ενώ είναι και η 10η αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022. Σημειώνεται πως η απόφαση για αύξηση κατά 0,25% ήταν ομόφωνη μεταξύ των μελών της νομισματικής επιτροπής της Fed, αφήνοντας ωστόσο «παράθυρο» για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων της το επόμενο χρονικό διάστημα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ σημείωσε πως τα οικονομικά δεδομένα θα καθορίσουν εάν χρειάζονται περισσότερα μέτρα σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, ενώ η αγορά εργασίας των ΗΠΑ εξακολουθεί να παραμένει «καυτή». Ωστόσο, υπάρχουν «ορισμένα σημάδια» ότι η προσφορά και η ζήτηση στην αγορά εργασίας επιστρέφουν σε «καλύτερη ισορροπία». «Δεν πάρθηκε σήμερα η απόφαση για παύση των αυξήσεων των επιτοκίων» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως το αν θα υπάρξει τέλος στις επιτοκιακές ανόδους θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Ιουνίου όπως εξήγησε και επανέλαβε πως σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, η Fed είναι έτοιμη να αναλάβει και περισσότερες δράσεις για τον έλεγχο του πληθωρισμού που παραμένει υψηλός.

Οι επενδυτές επίσης, παρακολουθούν στενά τις τελευταίες εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ, καθώς η μετοχή της PacWest κατακρημνίστηκε 56% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές της Τετάρτης, έπειτα από αναφορές ότι η αμερικανική τράπεζα αξιολογεί στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης. Ωστόσο, το πρωί της Πέμπτης, έσπευσε να μετριάσει τις ανησυχίες, τονίζοντας πως οι καταθέσεις έχουν αυξηθεί από τον Μάρτιο ενώ βρίσκεται σε συνομιλίες με αρκετούς δυνητικούς επενδυτές.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 χάνει 0,90% στις 458,36 μονάδες.
  • O Euro Stoxx 50 υποχωρεί 0,88% στις 4.272 μονάδες.
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 πέφτει 0,78% στις 7.727 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX διολισθαίνει 0,78% στις 15.691 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,04% στις 7.326 μονάδες.
  • Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο γράφει πτώση 0,92% στις 26.589 μονάδες και ο IBEX 35 στη Φρανκφούρτη χάνει 0,97% στις 8.988 μονάδες.

Μάκρο

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 11 μηνών διαμορφώνεται η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη για τον Μάιο, σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της S&P Global για τον σύνθετο PMI στις χώρες του ευρώ. Ο σύνθετος PMI για την Ευρωζώνη διαμορφώνεται στις 54,1 μονάδες έναντι 54,4 μονάδες στην προκαταρκτική μέτρηση της S&P Global. Τον Απρίλιο ο σύνθετος PMI είχε φτάσει τις 53,7 μονάδες.

Σημαντική κάμψη κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Ευρωζώνη για τον Μάρτιο, σε ένα δείγμα αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων που επικρατούν στην ευρωπαϊκή οικονομία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που έκανε η Eurostat την Πέμπτη, ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 5,9% έναντι 13,3% τον Μάρτιο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 5,8%. Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI διαμορφώθηκε στο -1,6% έναντι -0,4% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο -1,7%.

Μεγαλύτερη διεύρυνση από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές κατέγραψε το πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Γερμανίας για τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η στατιστική αρχή της χώρας (Destatis). Το εμπορικό πλεόνασμα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης διαμορφώθηκε στα 16,7 δισ. ευρώ έναντι 16,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν να φτάσει τα 16,3 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές της Γερμανίας υποχώρησαν σε μηνιαία βάση κατά 5,2% έναντι αύξησης 4,2% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια πτώση 2,2%. Οι περισσότερες εξαγωγές της Γερμανίας έγινα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, παρουσίασαν μηναία μείωση 10,9% για τον Μάρτιο, σύμφωνα με την Destatis, εν μέσω της τραπεζικής κρίσης στο αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Οι εισαγωγές στη Γερμανία υποχώρησαν 6,4% έναντι αύξησης 4,6% τον Φεβρουάριο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση 2,1%.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Παράλληλα, στα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου το πρωί της Πέμπτης η Shell ξεπέρασε άνετα τις προβλέψεις. Ειδικότερα, ο βρετανικός πετρελαϊκός κολοσσός, ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 9,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πάνω από την εκτίμηση των 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πτώση στα κέρδη και άνοδο στις πωλήσεις οχημάτων εμφάνισε η Volkswagen για το α' τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας βελτίωση στις αγορές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής αλλά και απώλειες στην αγορά της Κίνας. Τα καθαρά κέρδη της VW διαμορφώθηκαν στα 4,7 δισ. ευρώ., μειωμένα κατά 29,9% σε σχέση με το α' τρίμηνο του 2022. Τα συνολικά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 76 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε ετήσιο επίπεδο. Οι παραδόσεις ηλεκτροκίνητων οχημάτων ενισχύθηκαν 42% σε ετήσιο επίπεδο, φτάνοντας το 7% των συνολικών παραδόσεων της VW.

Άνοδο στα κέρδη και στα έσοδά της εμφάνισε η BMW για το α' τρίμηνο του 2023, με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία να ωφελείται από τις αυξήσεις στις τιμές στις οποίες προχώρησε και από τις ενισχυμένες πωλήσεις των ηλεκτροκίνητων μοντέλων της. Τα κέρδη EBIT ανήλθαν σε 5,37 δισ. ευρώ έναντι 3,39 δισ. ευρώ για το α' τρίμηνο του 2022. Το περιθώριο κέρδους για τον κλάδο της αυτοκίνησης αυξήθηκε στο 12,1% έναντι 8,9% το αντίστοιχο περσινό χρονικό διάστημα. Τα συνολικά έσοδα διαμορφώθηκαν στα 36,85 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% σε ετήσια βάση. Για το σύνολο του 2023, η διοίκηση της BMW διατήρησε το guidance της για άνοδο των κερδών EBIT από τον κλάδο της αυτοκίνησης μεταξύ του 8% και του 10% σε σχέση με το 2022.

Ισχυρά κέρδη, της τάξης των 6,7 δισ. ευρώ, εμφάνισε για το α' τρίμηνο του 2023 η Uniper, με την εταιρεία να ωφελείται από το «σβήσιμο» των προβλέψεων στο οποίο είχε προχωρήσει για ενδεχόμενες ζημιές από την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως το 2022 η Uniper κρατικοποιήθηκε από την κυβέρνηση της Γερμανίας καθώς κατάρρευση λόγω του «στοπ» στις παραδόσεις φυσικού αερίου από την ρωσική Gazprom, εν μέσω του οικονομικού πολέμου Δύσης - Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Για το 2022, η ενεργειακή εταιρεία εμφάνισε ζημίες 3,1 δισ. ευρώ. Πλέον, το γερμανικό κράτος κατέχει το 99% της εταιρείας. Για το σύνολο του 2023, η διοίκηση της Uniper αναμένει θετικά έσοδα και κέρδη EBITDA, ενώ προσθέτει πως έχει διαθέσιμα 33,5 δισ. ευρώ για να «κάψει» σε περίπτωση που οι τιμές του φυσικού αερίου αναζωπυρωθούν, καθώς τους τελευταίους μήνες σημειώνουν ισχυρή πτώση στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η γερμανική Bosch αναμένει σημαντική άνοδο για τα έσοδα της στο σύνολο του 2023 λόγω της έμφασης που δίνει στους κλάδους της ηλεκτροκίνησης και των συστημάτων θέρμανσης. Όπως είπε ο CEO της εταιρείας, Στέφαν Χάρτουνγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους την Πέμπτη, τα έσοδα αναμένεται να αυξηθούν 6% με 9% το 2023 συγκριτικά με τα 88,2 δισ. ευρώ το 2022. Παράλληλα, η Bosch εκτιμά πως το περιθώριο EBIT θα διαμορφωθεί στο 5% από 4,3% το 2022. Ο επικεφαλής της εταιρείας είπε πως η δυναμική στην μεταμόρφωση των ενεργειακών συστημάτων για τις επιχειρήσεις καθιστά σαφές πως υπάρχουν ευκαιρίες τόσο στην ηλεκτροκίνηση των αυτοκινήτων όσο και στα συστήματα θέρμανσης. «Η περαιτέρω ανάπτυξη είναι ο μοναδικός δρόμος, ακόμα και εάν είμαστε πολύ επιτυχημένοι σε αυτή» συμπλήρωσε ο Χάρντουνγκ, όπως μετέδωσε το Reuters.

Επίσης, υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη ανακοίνωσε η Anheuser-Busch InBev, η μεγαλύτερη ζυθοποιία στον κόσμο, καθώς οι καταναλωτές απορροφούν υψηλότερες τιμές μπύρας. Η κατασκευάστρια των Budweiser, Stella Artois και Corona, η οποία παράγει περίπου το ένα τέταρτο της συνολικής κατανάλωσης μπύρας παγκοσμίως, ανέφερε ότι τα αποτελέσματά της επιβεβαίωσαν την ανθεκτικότητα της αγοράς απέναντι στις οικονομικές προκλήσεις, ιδίως στον πληθωρισμό. Το πρώτο τρίμηνο, η AB InBev πούλησε μόνο 0,4% περισσότερη μπύρα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ωστόσο τα κέρδη αυξήθηκαν κατά 13,6% στα 4,76 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τη μέση αύξηση 5,6% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση της εταιρείας. Τα κέρδη που αποδίδονται στους μετόχους ανήλθαν στα 1,3 δισ. δολάρια, από 1,2 δισ. δολάρια το ίδιο τρίμηνο πέρυσι, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν 13,2% σε ετήσια βάση στα 14,2 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις για 14,1 δισ. δολάρια, σε δημοσκόπηση της Refinitiv.

Ισχυρή κάμψη στα έσοδα και τα κέρδη της για το α' τρίμηνο του 2023 εμφάνισε η Maersk, με τον κολοσσό των θαλάσσιων μεταφορών από τη Δανία να επηρεάζεται αρνητικά από την πτώση στις τιμές των ναύλων μεταφοράς. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 2,28 δισ. δολάρια έναντι 6,78 δισ. δολαρίων στο α' τρίμηνο του 2022. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Maersk ανέμεναν κέρδη στα 1,79 δισ. δολάρια. Τα συνολικά έσοδα έφτασαν τα 14,21 δισ. δολάρια, με ετήσια πτώση 26% ενώ οι αναλυτές ανέμεναν έσοδα 14,83 δισ. δολαρίων. Τα έσοδα από τον κλάδο των θαλάσσιων μεταφορών υποχώρησαν κατά 38% σε ετήσιο επίπεδο. Το κόστος των ναύλων μεταφοράς μειώθηκε 37% σε ετήσιο επίπεδο, κυρίως λόγω των πιέσεων στις αγορές της Ασίας, της Ευρώπης και της ευρύτερης περιοχής του Ειρηνικού. Για το σύνολο του 2023, η διοίκηση της Maersk αναμένει κέρδη EBITDA μεταξύ των 8 και των 11 δισ. δολαρίων και ελεύθερες ταμειακές ροές τουλάχιστον στα 2 δισ. δολάρια.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές, μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed. Στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας, ο Shenzhen Component απώλεσε 0,65% και ο Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 0,69%. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κέρδισε 0,98% και ο δείκτης Hang Seng Tech σημείωσε άνοδο 0,1%. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε οριακά και έκλεισε στις 7.193,1 μονάδες. Στη Νότια Κορέα, ο Kospi έκλεισε οριακά χαμηλότερα στις 2.500,94 μονάδες, ενώ ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 0,22% στις 845,06 μονάδες. Οι ιαπωνικές αγορές είναι κλειστές λόγω αργίας σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: Στα 15 €/MWh η ενίσχυση για Μάιο και Ιούνιο -Σκρέκας: Τον Ιούνιο συμπληρώνουμε 23 μήνες συνεχόμενων παρεμβάσεων

Προς τα 30.000 δολάρια το Bitcoin, εντείνονται οι τραπεζικές ανησυχίες

Dimand: Οι νέες προσθήκες - επενδύσεις 370 εκατ. ευρώ, τα οικιστικά, τα «exits» και το RRF

gazzetta
gazzetta reader insider insider