Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος με την Coca Cola σε θέση οδηγού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Ήπια άνοδος με την Coca Cola σε θέση οδηγού
Η άνοδος κατά 2,38% της Coca Cola τραβάει την αγορά προς τα πάνω.

Τα «κανόνια» συνεχίζονται στις ΗΠΑ και στις τράπεζες καθώς οι αγορές αναζητούν το επόμενο «θύμα» τους τεστάροντας τις αντοχές της Fed και της FDIC.

Την πρώτη SVB ακολούθησαν η Signature Bank και τώρα η First Republic Bank, με τις πιέσεις ωστόσο να εντείνονται και να «χτυπούν την πόρτα» των PacWest, Western Alliance, First Horizon. Και φυσικά όταν η εμπιστοσύνη κλονίζεται τα κεφάλαια και οι καταθέσεις γίνονται καπνός και οι μετοχές οδεύουν ολοταχώς προς το μηδέν.

Ενδεικτικό πως οι FT ανέφεραν χθες ότι η Western Alliance διερευνούσε διάφορες επιλογές, «συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης του συνόλου ή μέρους της». Ωστόσο, η ίδια η Western Alliance το διέψευσε, λέγοντας ότι ήταν «απόλυτα ψευδής». Επιπλέον, άλλες τράπεζες δεν έμειναν απρόσβλητες από τη μετάδοση της τρέχουσας κρίσης, με απώλειες για τη Zions Bancorp (-12,05%), την Comerica (-12,28%), την Citizens Financial Group (-5,22%) και την Truist Financial Corp (-6,83%).

Περνώντας στα εγχώρια, «ψήφο εμπιστοσύνης» για τις ελληνικές τράπεζες δίνει η Deutsche Bank, αυξάνοντας τις τιμές στόχους για τις μετοχές αυτών.

Η Deutsche Bank προχωρά σε αναβάθμιση της σύσταση για τη μετοχή της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, με την Εθνική ωστόσο να παραμένει η κορυφαία επιλογή της («top pick») στη χώρα, δεδομένης της διαρθρωτικής της δύναμης και του απλού business model. Πλέον, και για τις τέσσερις μετοχές θέτει πλέον σύσταση «buy», ορίζοντας τιμή στόχο για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 6,15 ευρώ από 5,10 ευρώ προηγουμένως, για την Alpha Bank στα 1,60 ευρώ από 1,55 ευρώ, αναβαθμίζοντας τη Eurobank - σε «buy» από «hold» - με τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ από 1,45 ευρώ και την Τράπεζας Πειραιώς - σε «buy» από «hold» - με τιμή στόχο στα 2,95 από 1,80 ευρώ.

Παράλληλα, ικανοποιητικά ήταν τα μεγέθη που ανακοίνωσε τόσο η Mytilineos, όσο και η Τρ. Πειραιώς σήμερα.

Συγκεκριμένα, ηχηρή απόδειξη για το γεγονός ότι κάθε άλλο παρά συγκυριακό ήταν το ρεκόρ κερδοφορίας της περσινής χρήσης, δίνουν τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες ο Όμιλος Mytilineos για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Μάλιστα, το γεγονός ότι το περσινό ρεκόρ έδωσε τη σκυτάλη στην καλύτερη ιστορικά επίδοση για πρώτο τρίμηνο, δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση της θέσης του Ομίλου ήδη από φέτος. Προς αυτή την κατεύθυνση, ισχυρή αφετηρία αποτελεί το εντυπωσιακό άλμα κατά 113% στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία ανήλθαν σε 143 εκατ. ευρώ. Άλμα που συνοδεύτηκε από αύξηση κατά 72% των EBITDA (στα 225 εκατ.) και ενίσχυση κατά 30% του τζίρου (σε 1,358 δισ.).

Από την άλλη, πρόβλεψη για 10% διανομή μερίσματος, ώστε να θέσει τις βάσεις για διανομή στους μετόχους της από τα κέρδη του 2023, έχει τη δυνατότητα να κάνει η Τράπεζα Πειραιώς ήδη από το α' τρίμηνο του 2023, χάρη στα ισχυρά της αποτελέσματα και στην οργανική παραγωγή κεφαλαίου που οδήγησε τον δείκτη CET1 στο 12,2%, αυξημένο κατά 0,6% σε τριμηνιαία βάση και κατά περίπου 2,4% τους τελευταίους 12 μήνες.

Τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς για το α' τρίμηνο 2023 διακρίνονται από ισχυρή και διατηρήσιμη κερδοφορία με εξομαλυμένα κέρδη ανά μετοχή €0,15 και απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoΑTBV) 13%, που υπερβαίνει τις αρχικές εκτιμήσεις για το 2023. Τα εξομαλυμένα προ φόρων κέρδη της Τράπεζας στο α' τρίμηνο 2023 ενισχύθηκαν στα 278 εκατ. ευρώ από 269 εκατ. το δ' τρίμηνο 2022 και 180 εκατ. το α' τρίμηνο 2022. Τα εξομαλυμένα καθαρά κέρδη α' τριμήνου 2023 ανήλθαν σε 204 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, την Πέμπτη αναμένονται οι κρίσιμες ανακοινώσεις από την MSCI σχετικά με την αναθεώρηση των δεικτών της και αν θα καταφέρει η Πειραιώς να περάσει το κατώφλι.

Στο ταμπλό σήμερα, o Γενικός Δείκτης ενισχύεται ελαφρώς κατά 0,66% στις 1.106 μονάδες, με τον τζίρο στα 2,3 εκατ. ευρώ. Στο +0,43% ο FTSE και στο 0,61% ο τραπεζικός δείκτης φτάνοντας στις 826,79 μονάδες.

Κέρδη 0,86% για την Alpha Bank, στα 4,79 παραμένει η ΕΤΕ, με ήπια άνοδο για τη Eurobank. Κατά 1,21% ενισχύεται η Πειραιώς.

Ώθηση στην αγορά δίνει η μετοχή της ΕΕΕ που καταγράφει κέρδη 2,38%, ενώ ήπια ανοδικά ακολουθούν ΟΠΑΠ και Jumbo.

Με θετικό πρόσημο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Aegean και ΔΕΗ, ενώ ήπιες απώλειες καταγράφει η Μυτιληναίος που φτάνει στα 26,02.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Bullish» για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Αναβαθμίζει Eurobank, Πειραιώς - Νέες τιμές στόχοι

Τρ. Πειραιώς: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, με πρόβλεψη για 10% διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023

Σταϊκούρας: Η ελληνική οικονομία έχει δυναμική – Όχι άλλα μέτρα έως τις εκλογές, παράταση στήριξης αν χρειασθεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider