Σε αναζήτηση κατεύθυνσης φαίνεται πως βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με κυρίαρχες τις πτωτικές τάσεις, εν μέσω ενός «διχασμένου» κλίματος που αποτυπώνεται στα ταμπλό των αγορών διεθνώς.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί κατά 0,23% στις 459 μονάδες, με τις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου να υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις (-1,3%).
Όσον αφορά στους επιμέρους δείκτες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,03% στις 7.622 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,18% στις 7.189 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX χάνει 0,28% φθάνοντας στις 15.915 μονάδες.
Εν τω μεταξύ, ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,16% στις 27.013 μονάδες, με τον ισπανικό IBEX 35 να διαμορφώνεται 0,07% χαμηλότερα στις 9.352 μονάδες.
Οι σημερινές ανάμικτες διαθέσεις έρχονται άλλωστε μετά και το χθεσινό «μπερδεμένο» τοπίο στις ευρωαγορές, όπως επίσης και στην Wall Street, η οποία δεν κατάφερε να κρατήσει εξ ολοκλήρου τα «πράσινα» για δεύτερη ημέρα. Πάντως, στα σημερινά ταμπλό της Ευρώπης το κόκκινο είναι αυτό που κυριαρχεί.
Οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής εν όψει των συνεδριάσεων της Fed και της ΕΚΤ, την επόμενη εβδομάδα. Η Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ συνεδριάζει στις 13-14 Ιουνίου και ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 15 Ιουνίου. Όσον αφορά στην απόφαση της Fed, οι αγορές δίνουν 66% πιθανότητες σε μία παύση από τις αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να μείνει στην ίδια ρότα, αυξάνοντας εκ νέου τα επιτόκια.
Στην Ασία, οι αγορές κινήθηκαν στην πλειονότητά τους πτωτικά, με τον ιαπωνικό Nikkei να τερματίζει 0,85% κάτω και τον Topix να χάνει 0,67%, παρά την αρχική ανοδική τους αντίδραση στα στοιχεία για την ανάπτυξη της Ιαπωνίας.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ιαπωνίας «έτρεξε» με ρυθμό 2,7% (σε ετήσια βάση), γνωρίζοντας μεγαλύτερη ανάπτυξη σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για 1,6% και τα στοιχεία να αναθεωρούνται προς τα πάνω.
Παράλληλα, στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε κατά 0,18% μετά από ένα τριήμερο ανοδικό σερί, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έχασε 0,86%.