Συνεχίζει υψηλότερα το Χρηματιστήριο με «μοχλό» Jumbo - Viohalco

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνεχίζει υψηλότερα το Χρηματιστήριο με «μοχλό» Jumbo - Viohalco
Υψηλότερα οι ξένες αγορές. Σε διαφορετικό σημείο το ΧΑ, με το βλέμμα σε υψηλότερα.

Τελευταία ενημέρωση 14:00

Η διάθεση των επενδυτών για μεγαλύτερη ανάληψη ρίσκου στις διεθνείς αγορές μετοχών συνεχίστηκε χθες, τόσο σε ΗΠΑ όσο και σε Ευρώπη, με το Χρηματιστήριο να κινείται ελαφρώς σε ποιο ήπιο τέμπο εξαιτίας της υπεραπόδοσης του προηγούμενου διαστήματος και του profit taking που επιφέρει.

Ο S&P 500 σημείωσε νέο υψηλό ενός έτους συμπληρώνοντας ένα τετραήμερο ανοδικό σερί, στη βάση της ήπιας αποκλιμάκωσης του ρυθμού αύξησης του πληθωρισμού στις ΗΠΑ για τον Μάιο, ο οποίος ήταν σε γενικές γραμμές σύμφωνο με το consensus και συνεπάγεται ότι η Fed θα διατηρήσει τα επιτόκια σε στο εύρος που βρίσκονται μετά από 10 διαδοχικές αυξήσεις.

Αυτή η αισιοδοξία ήταν εμφανής σε πολλές κατηγορίες assets, με τις τιμές του πετρελαίου να αυξάνονται και τα πιστωτικά περιθώρια να περιορίζονται επίσης. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά υπάρχει ένας αυξανόμενος σκεπτικισμός γύρω από το ότι οι κεντρικές τράπεζες δε θα μειώσουν τα επιτόκια φέτος, γεγονός που οδήγησε σε ένα ξεπούλημα των κρατικών ομολόγων καθώς οι επενδυτές τιμολόγησαν υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Το Χρηματιστήριο διαφοροποιείται μερικώς έναντι όλων αυτών. Όχι ότι δεν επηρεάζει, αλλά βρίσκεται σε ένα διαφορετικό σημείο του κύκλου με άλλους «καταλύτες» που μπορούν να δώσουν ώθηση στην αγορά. Υπεραπόδοση οικονομίας, επενδυτική βαθμίδα, καλύτερη θέση τραπεζών και ισχυρά αποτελέσματα και προοπτικές εισηγμένων είναι μερικά από αυτά.

Ο Γενικός Δείκτης είναι πολύ κοντά στο να ενεργοποιήσει σε μακροπρόθεσμο γράφημα τον πρώτο σχηματισμό αντιστροφής (double bottom), με την υπέρβαση των 1.379,42 μονάδων (neckline). Επιπρόσθετα, η ενεργοποίηση θα σημάνει και επίσημα την αντιστροφή της τάσης στο Χρηματιστήριο. Συνεπώς οι 1.379,42 μονάδες - εφόσον έχουν τόσο μεγάλη σημασία - το πιθανότερο είναι ότι η τιμή να πάει προς τα εκεί και να δοκιμάσει αυτό το σημαντικό επίπεδο. Αξίζει επίσης να αναφέρουμε το παραπάνω επίπεδο αποτελεί την κορυφή που δημιούργησε τον χαμηλότερο πυθμένα των τελευταίων ετών (420,82 μονάδες), άρα μας δίνει την πληροφορία ότι αποτελεί μια πολύ ισχυρή αντίσταση. Στη περίπτωση υπέρβασης των 1379,45 μονάδων, θα έχουμε ενεργοποίηση του σχηματισμού και σύμφωνα με τη θεωρία του διπλού πυθμένα, η τιμή θα προσεγγίσει το 200% του Fibonacci, μέσω δύο πιθανών σεναρίων.

Το πρώτο, αφορά την ανοδική διάσπαση των 1,379,45 μονάδων, με τον Γενικό Δείκτη να συνεχίσει να σε υψηλότερα επίπεδα, πραγματοποιώντας ένα απίστευτο «ράλι» μέχρι να προσεγγίσει το 200%. Το δεύτερο πιθανό σενάριο έγκειται, στο να διασπαστεί το επίπεδο των 1.379,45 μονάδων και εν συνέχεια να «συναντήσει» ο Γενικός Δείκτης τον ΚΜΟ 200 στις 1.421 μονάδες, όπου θα λειτουργήσει ως μια ιδιαίτερα ισχυρή αντίσταση, με αποτέλεσμα τη διόρθωση από το 23,6% μέχρι το 38,2% και με την ολοκλήρωση αυτής, να συνεχίσει ανοδικά για το 200%.

Σε επιμέρους χωρίς το μέρισμα των 0,156477 ευρώ ανά μετοχή - απόδοση, 3,1% θα διαπραγματεύεται από σήμερα η μετοχή της ΕΧΑΕ, με τις πληρωμές στις 20 Ιουνίου. Η εταιρεία ανακοίνωσε στο ΧΑ ότι η Goldman Sachs Group Inc αύξησε στις 07 Ιουνίου το μερίδιό της στο 6,09% των δικαιωμάτων ψήφου από 5,33% προηγουμένως.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,63% στις 1.274,31 μονάδες, με τον τζίρο στα 40,62 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,58%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει άνοδο 0,38% στις 1.028,35 μονάδες.

Στις τράπεζες ξεχωρίζει ελαφρώς η ΕΤΕ με άνοδο 0,67% στα 6,016 ευρώ, με την Πειραιώς στο 0,27% και τα 3,01 ευρώ και την Alpha Bank στο -0,03%. Ήπια ανοδικά η Eurobank στο 0,03%.

Πρωταγωνιστές στη σημερινή συνεδρίαση Viohalco και η Cenergy με άνοδο που ξεπερνά το 3%, ενώ τις υψηλές πτήσεις συνεχίζει η Jumbo με νέα υψηλά στα 24,72 ευρώ και κέρδη 2,15%.

Στο 1,5% η Coca Cola και στο 1,10% ο ΟΠΑΠ που πάτησε τα 16,57 ευρώ. Κέρδη και για την Aegean που βάζει πλώρη για 2 δισ. κεφαλαιοποίηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Πρώτες σε συγκέντρωση στην ΕΕ – Μείωση πάνω από 5% σε προσωπικό και καταστήματα το 2022

Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί την τελευταία πενταετία - Τι ισχύει στην ΕΕ - Οι κλάδοι με ρεκόρ προσλήψεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider