Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2022 διατηρούνται οι τιμές του πετρελαίου, επεκτείνοντας το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή από Σαουδική Αραβία και Ρωσία οδηγούν στην ταχύτερη εξάντληση των διεθνών αποθεμάτων, σε μια χρονική περίοδο που η παγκόσμια κατανάλωση παραμένει σταθερή
Πιο αναλυτικά, τα συμβόλαια παραδόσεως Οκτωβρίου για το αμερικανικό West Texas Intermediate στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης έκλεισαν με κέρδη 71 σεντς, ή 0,8% και διαμορφώθηκαν στα 91,48 δολάρια/βαρέλι, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 7 Νοεμβρίου του περασμένου έτους.
Παρόμοια εικόνα και για το ευρωπαϊκό αργό τύπου brent, το οποίο αν και έφτασε μέχρι τις παρυφές των 95 δολαρίων την Δευτέρα, στο τέλος έκλεισε τις συναλλαγές στο ICE Europe 0,5% υψηλότερα, στα επίπεδα των 94,43 δολαρίων/βαρέλι.
Ωστόσο, ο Robbie Fraser επικεφαλής αναλυτής της Schneider Electric εκτιμά πως μεσοπρόθεσμα οι τιμές θα αποκλιμακωθούν, κυρίως μέσω της επιπλέον προσφοράς από πετρελαιοπαραγωγά κράτη εκτός OPEC+, όπως οι ΗΠΑ. «Η εξομάλυνση της τρέχουσας ανοδικής τάσης πιθανότατα θα βασίζεται στην παραγωγή εκτός ΟΠΕΚ. Υπάρχουν πρώιμα σημάδια ότι συμβαίνει αυτό», ανέφερε στο MarketWatch.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η Citi, η οποία εκτιμά πως οι τιμές του πετρελαίου θα υποχωρήσουν μετά την αύξηση της προσφοράς που θα τροφοδοτήσουν χώρες εκτός του OPEC+, με αποτέλεσμα το ράλι του «μαύρου χρυσού» να «ξεθυμάνει».
Ειδικότερα, «ενώ οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι μπορεί να ωθήσουν τις τιμές πάνω από τα 100 δολάρια για σύντομο χρονικό διάστημα, οι επιπλέον προμήθειες, θα φέρουν εξισορρόπηση κάτω από τα 90 δολάρια, ενώ ταυτόχρονα, αυτή η μείωση, θα συμπαρασύρει προς τα κάτω το κόστος και για άλλα καύσιμα, όπως η βενζίνη και το ντίζελ», αναφέρουν οι αναλυτές της Citi.