Οι 5+1 λόγοι για το sell off στις αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι 5+1 λόγοι για το sell off στις αγορές
«Η Fed δεν μπορεί να αναστρέψει το ράλι γιατί απλά δεν υπάρχει ράλι. Τα υψηλότερα επιτόκια δε θα δημιουργήσουν πτώση στην αγορά αφού οι μετοχές ήδη βρίσκονται χαμηλά. Έτσι πρέπει να σκέφτεται κανείς για τις αγορές. Αλλιώς δεν υπάρχει κάποιο σημείο στο οποίο θα νιώθετε ασφαλείς».

Τους έξι λόγους που επικρατούν οι «πωλητές» στα διεθνή χρηματιστήρια εξήγησε ο αναλυτής και παρουσιαστής της εκπομπής «Mad Money» του CNBC, Jim Kramer.

«Ορισμένοι από τους λόγους αυτούς είναι λογικοί, άλλοι όχι. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, όμως, είναι πως κάθε φορά που το χρηματιστήριο καταγράφει πτώση, οι λόγοι για περαιτέρω πωλήσεις περιορίζονται», ανέφερε και διευκρίνισε:

1) Επιτόκια

Τα επιτόκια αποτελούν έναν καλό λόγο για sell off. Εάν οι επενδυτές πιστεύουν πως ο πληθωρισμός μειώνεται λόγω της αύξησής τους, μπορεί να πουλήσουν μετοχές και να στραφούν στην αγορά ομολόγων, επενδύοντας σε μακροπρόθεσμα ομόλογα δημοσίου, σημείωσε.

2) Μακροοικονομική αστάθεια

Τα μακροοικονομικά προβλήματα αυξάνουν τον βαθμό κινδύνου για τις εταιρείες οι οποίες προσπαθούν να προχωρήσουν σε deals και δημιουργούν μία «δυσκολία στην προσαρμογή» για τους επενδυτές. Ο Jim Kramer πρόσθεσε πως, παρ’ όλα αυτά, οι μετοχές καταγράφουν μείωση και αντισταθμίζουν την αστάθεια αυτή, επιφέροντας σιγά-σιγά την κανονικότητα.

3) Profit Taking

Αρκετοί επενδυτές μπορεί να θέλουν να εξασφαλίσουν τα κέρδη τα οποία έχουν ήδη καταγράψει φέτος. Αν και η στρατηγική αυτή είναι λογική για τους επαγγελματίες επενδυτές οι οποίοι βασίζονται στις ετήσιες αποδόσεις, μπορεί να μην ισχύει για τους ιδιώτες επενδυτές.

4) Fed

Οι επενδυτές ενδέχεται να μην είναι σίγουροι αφού η Fed δεν έχει κηρύξει ακόμα «λήξη συναγερμού». Αυτοί οι «άμορφοι» φόβοι, σύμφωνα με τον ίδιο δεν πρόκειται για πραγματικό λόγο για πωλήσεις, ενώ ενθαρρύνει τους επενδυτές να αγοράσουν μετοχές οι οποίες αντέχουν στις πληθωριστικές πιέσεις και να τις πουλήσουν όταν οι πιέσεις αυτές αρθούν.

5) Πολιτικό κλίμα

Ο Jim Kramer παραδέχτηκε πως το Ρεπουμπλικανικό και το Δημοκρατικό κόμμα στις ΗΠΑ έχουν μία «εν γένει τοξικότατη σχέση», κάτι το οποίο επηρεάζει αλλά δεν ανησυχεί την αγορά.

6) Απεργίες

Συμπλήρωσε πως η αγορά μπορεί να ανησυχεί και από την πιθανή απεργία του συνδικάτου εργαζομένων στις αυτοκινητοβιομηχανίες (United Auto Workers), αν και δεν πιστεύει πως κάτι τέτοιο θα λάβει χώρα αφού οι περισσότεροι Αμερικανοί εργαζόμενοι δεν ανήκουν σε συνδικάτα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Αρμαγεδδών» στις αγορές από την νέα... Ελβετία

«Άμυνα» στον DAX στήνει η Deutsche Bank - Γιατί η Γερμανία δεν αποτελεί τον «μεγάλο ασθενή» της ΕΕ

CEO της L’Oreal: Στα 400 δισ. ευρώ η βιομηχανία της ομορφιάς έως το 2030

gazzetta
gazzetta reader insider insider