Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ κόντρα στο sell off της Wall Street

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έβγαλε αντίδραση το ΧΑ κόντρα στο sell off της Wall Street
Κατάφερε να κρατήσει το θετικό πρόσημο το ΧΑ. Κέρδη για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, Τιτάν. Αδυναμία από ΕΤΕ - ΕΥΡΩΒ.

Αντέδρασε το Χρηματιστήριο και μάλιστα σε ένα αρκετά πιεστικό διεθνές σκηνικό με τη Wall Street και τις ευρωπαϊκές αγορές να υποχωρούν σημαντικά, καθώς οι επενδυτές απομακρύνονται (risk off) και παίρνουν κέρδη από τα mega caps.

Οι δείκτες στις ΗΠΑ δεν εκφράζουν σε μεγάλο βαθμό το πόσο υποτιμημένα είναι αρκετά χαρτιά σε διάφορους κλάδους, καθώς επισκιάζονται από τα mega caps, όπως η Apple, η Amazon, η Nvidia, η Tesla και άλλες. Η διαφοροποίηση ωστόσο της «Μέκας των Αγορών» είναι μεγάλη και σίγουρα προσφέρει ευκαιρίας, τη στιγμή που η διόρθωση στις μεγάλες ξένες αγορές και το ξεφούσκωμα που γίνεται είναι εύλογο και βγάζει «υγεία» σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές.

Οι μετοχές δυσκολεύονται επίσης να χωνεύψουν τα δεδομένα από τα επιτόκια. Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς αυξήθηκε χθες πάνω από 10 μονάδες βάσης και έκλεισε άνετα πάνω από το 4,55% για πρώτη φορά από το 2007. Η πραγματική απόδοσή του ήταν κοντά στα υψηλά 15 ετών, με την απόδοση του Bund να κινείται χθες πάνω από το 2,8% για πρώτη φορά από το 2011. Σήμερα καταγράφεται μια ήπια αποκλιμάκωση με την απόδοση στο αμερικανικό δεκαετές να υποχωρεί προς το 4,50%, με το Bund στοο 2,78% περίπου.

Βέβαια τα αρνητικά νέα δεν σταματούν εδώ, καθώς απομένουν λίγες ημέρες από ένα shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ, εκτός εάν το Κογκρέσο μπορεί να συμφωνήσει να περάσει τη χρηματοδότηση πέρα από τις 30 Σεπτεμβρίου. Άρα, ένα πολύ δύσκολο σκηνικό υφίστανται για σχεδόν όλα τα assets πλην του cash. Η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων οφείλεται εν μέρει στο ότι οι επενδυτές τιμολογούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα μετά το dot plot της Fed την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, καθοδηγούνται επίσης από την αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η προσφορά πρόκειται να παραμείνει αυξημένη, δεδομένων των αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, μαζί με μια μικρή άνοδο στις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό.

Στα ενδότερα, η αγορά έστω και σε ένα ήπιο βαθμό αντέδρασε και κράτησε μέχρι τέλους το θετικό πρόσημο με το τζίρο να χαμηλώνει βέβαια αρκετά, καθώς αρκετοί επενδυτές είναι επιφυλακτικοί και διατηρούν ρευστότητα. Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, σημειώνει πως «μένει να δούμε αν ο μήνας που κλείνει τέλος της εβδομάδας καταφέρει να μαζέψει μέρος των απωλειών και να καλύψει αν τα καταφέρει έστω πάνω από τις 1235 μονάδες. Η κοντινότερη σημαντική αντίσταση είναι στις 1245 μονάδες. Μία κατοχύρωση και μόνο του χαμηλού σε κλείσιμο θα μπορούσε να δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης». Άρα σίγουρα χρειάζεται ρευστότητα και προσεκτικές κινήσεις.

Πέραν αυτών, η αγορά ετοιμάζεται να υποδεχθεί την Optima Bank τις επόμενες ημέρες. Παράλληλα, μεταξύ 6,4 έως 7,2 ευρώ ορίστηκε το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών της Optima Bank, για την εισαγωγή της.

Στο σκέλος του IPO και με τη διάθεση 21.000.000 νέων κοινών μετοχών (19.950.000 θα διατεθούν, μέσω δημόσιας προσφοράς στο επενδυτικό κοινό), που αποτελεί το 28,5% του συνόλου των μετοχών της, η Optima στοχεύει στην άντληση 150 εκατ. ευρώ, με ανώτατη τιμή διάθεσης στα 7,20 ευρώ ανά μετοχή. Η Fiera Capital, μέσω των funds της που τοποθετούνται στις αναδυόμενες αγορές - Magna Umbrella fund, OAKS Emerging Umbrella και Manulife Global Fund - αναμένεται να εισφέρει 15 εκατ. ευρώ (συνολική θέση και από τα τρία funds στο 2,81%), με την ολλανδική Reggeborgh να τοποθετεί 21 εκατ. ευρώ (3,958%) και τη K Hamdoun Consultancy 5 εκατ. ευρώ (ποσοστό 0,942%). Παράλληλα, η Motor Oil μέσω της Ireon Investments Ltd (κάτοχος 5.213.280 κοινών μετοχών, ήτοι ποσοστού 9,893% των συνολικών μετοχών) αναμένεται να τοποθετήσει 10 εκατ. ευρώ, με το ποσοστό της τελευταίας να αναμένεται να διαμορφωθεί στο 8,959%, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ και εφόσον η τιμή διάθεσης διαμορφωθεί στα 7,20 ευρώ.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 0,31% στις 1.219,57 μονάδες, με τον τζίρο στα 75,22 εκατ. ευρώ αρκετά χαμηλότερα από το εύρος των 100 - 110 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,16% στις 2.979,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,48% στι 963,01 μονάδες.

Στις τράπεζες, Πειραιώς και Alpha Bank πρωταγωνίστησαν με κέρδη 1,9% και 1,13% αντίστοιχα, με την ΕΤΕ σταθερή στα 5,59 ευρώ και τη Eurobank στο 1,53% με πτώση 0,33%.

Πρωταγωνιστές στη σημερινή συνεδρίαση ωστόσο ήταν η ΔΕΗ με κέρδη 3,27% στα 9,80 ευρώ, η Τιτάν στο 1,80% και τα 17 ευρώ, τα ΕΛΠΕ στο 2,6% και τα 7,50 ευρώ, με την Ελλάκτωρ να καταγράφει μίνι ράλι στο 3,99% και τα 2,215 ευρώ.

Αντίδραση επίσης και για την Cenergy με κέρδη 1,82% στα 6,73 ευρώ και τη Σαράντης στο 2,55% και τα 7,25 ευρώ.

Ήπια άνοδος για ΟΠΑΠ και ΕΕΕ, ενώ πιέσεις ασκήθηκαν σήμερα από short σε ΜΠΕΛΑ και Τέρνα Ενεργειακή.

Ανοδική εκτόνωση επίσης για την Epsilon Net στο 12,44% και την Alumil στο 8,37%, με τον ΟΛΠ στο 3,72% και τον ΑΔΜΗΕ στο 2,39%. Με κέρδη έκλεισαν επίσης Premia, Profile ΑΒΑΞ και Ideal. Συνεχίζει να μη μπορεί να αντιδράσει η ΕΧΑΕ παραμένοντας κάτω από τα 4,80 ευρώ, παρά τις προσπάθειες διπασπασης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Optima Bank: Μεταξύ 6,4 - 7,2 ευρώ το εύρος της τιμής διάθεσης των μετοχών

Goldman Sachs: Στις 4.500 μονάδες ο S&P 500 μέχρι τα τέλη του έτους - Προς νέα υψηλά το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider