Κρίσιμο κρας τεστ long - short στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις ΗΠΑ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμο κρας τεστ long - short στο Χρηματιστήριο με το βλέμμα στις ΗΠΑ
Τεταμένο το κλίμα στις αγορές και το Χρηματιστήριο. Στα ύψη η μεταβλητότητα. Κρίσιμο κρας τεστ long - short.

Τελ. ενημέρωση 11:10

Πιέσεις ασκήθηκαν εκ νέου στο ταμπλό του ΧΑ, που πλέον διαχύθηκαν και πέραν του χρηματοοικονομικού κλάδου, καθώς το ΧΑ αρχίζει να βλέπει το πως εξελίσσεται η διεθνής εικόνα στις αγορές.

Όσοι επενδυτές είχαν μπει στην αρχή του ανοδικού κύματος συνεχίζουν να κλειδώνουν κέρδη, και όσοι θεώρησαν πως η «στάση» στις 1.200 μονάδες θα είναι η τελευταία προκειμένου να υπάρξει αντίδραση και υπό το φόβο και τον πανικό μιας υψηλότερης διόρθωσης άρχισαν μερικώς να πουλάνε και με ζημιές. Συνεχές άδειασμα καταγράφεται επίσης σε χαρτιά όπως στην Τέρνα Ενεργειακή που δεν ενεργοποιήθηκε buyback και οι short πιέζουν μέχρι τέλους. Παραμάζωμα πήρε και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ μεγάλα κέρδη αποκομίζονται και υψηλές πιέσεις ασκούνται στην Aegean.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ, «ήτανε στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος", καθώς η εύθραυστη ψυχολογία των εγχώριων επενδυτών, που οφείλεται στα εδώ τεκταινόμενα, συμπίπτει με ένα νέο κύκλο ρευστοποιήσεων στις διεθνείς Αγορές. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να αναμένουμε γενναίες αγοραστικές πρωτοβουλίες από ξένους κωδικούς, οι οποίοι έχουν τα δικά τους "ζητήματα" εν μέσω ομοβροντίας bear market στις παγκόσμιας Αγορές Ομολόγων και Μετοχών. Για τον Γενικό Δείκτη, η περιοχή των 1.150-1.160 μονάδων χωρίζει τεχνικά την μακροπρόθεσμη τάση σε ανοδική και καθοδική. Πιθανή απώλεια της εν λόγω στήριξης θα άνοιγε το δρόμο προς τις στηρίξεις της Άνοιξης, οι οποίες έχουν αμφίβολη ανθεκτική ισχύ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι επενδυτές που βλέπουν κάποια από τα λογιστικά κέρδη των τελευταίων μηνών να εξανεμίζονται, καλούνται να αναδιατάξουν τα χαρτοφυλάκια τους με έμφαση σε εισηγμένες υψηλής μερισματικής απόδοσης, θετικού outlook και λογικού beta, αξιοποιώντας χωρίς βιασύνες το εν εξελίξει σκέλος διόρθωσης της ελληνικής Κεφαλαιαγοράς».

Παράλληλα, υπερβολικές χαρακτηρίζει τις ανησυχίες της αγοράς και κατά συνέπεια και τη διόρθωση που έχουν υποστεί οι μετοχές των εγχώριων συστημικών τραπεζών η AXIA.

Σύμφωνα με την ίδια, οι επενδυτές έχουν αυτή τη στιγμή μια αρκετά λάθος εικόνα σχετικά με α) το ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους έχουν φτάσει ανώτατο σημείο τους και θα αρχίσουν άμεσα να υποχωρούν, β) η υποχώρηση της πιστωτικής επέκτασης του πρώτου εξαμήνου θα επιμείνει, γ) το κόστος κινδύνου και ο σχηματισμός NPEs μπορεί να αυξηθεί εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και των υψηλότερων επιτοκίων, δ) η υψηλή ρευστότητα και το πλεόνασμα κεφαλαίου δεν θα επιτραπεί να διανεμηθεί ή να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση των εσόδων και τέλος, 5) η διάθεση των ποσοστών του ΤΧΣ αποτελεί «βαρίδι».

Κάπως έτσι το πρόσφατο pullback διαμορφώνει ελκυστικά σημεία εισόδου για τις ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την AXIA, που επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy», με τιμή στόχο για την Alpha Bank στα 2 ευρώ (σταθερή), για τη Eurobank στα 2,3 ευρώ (από 2,4 ευρώ συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς της Ελληνικής Τράπεζας), για την Εθνική στα 7,4 ευρώ (από 7,2 ευρώ) και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 3,70 ευρώ (από 3,4 ευρώ).

Ευρύτερα, τα περιουσιακά στοιχεία υψηλού ρίσκου βρέθηκαν ξανά υπό πίεση τις τελευταίες 24 ώρες, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί πριν από τη σημερινή έκθεση για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ. Για παράδειγμα, οι τιμές του πετρελαίου παρέμειναν σε τροχιά για τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή τους από την τραπεζική αναταραχή τον Μάρτιο, έχοντας πλέον υποχωρήσει περισσότερο από 11% αυτή την εβδομάδα. Τα πιστωτικά περιθώρια διευρύνθηκαν επίσης, με τα spreads του US HY να βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδό τους για πάνω από 3 μήνες. Και ενώ είναι αλήθεια ότι τα κρατικά ομόλογα ανέκαμψαν ως επί το πλείστον, υπήρξαν ορισμένα νέα ορόσημα για τις αποδόσεις, με την πραγματική απόδοση 30ετούς αμερικανικού (+6,8 μονάδες βάσης) να κλείνει σε υψηλό από το 2008, στο 2,50%. Επιπλέον, το spread μεταξύ του ιταλικού δεκαετούς και του Bund έκλεισε πάνω από τις 200 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Για σήμερα, οι οικονομολόγοι τς Deutsche Bank αναμένουν ότι τα nonfarm payrolls θα αυξηθούν κατά +165 χιλιάδες, κάτι που θα έφερνε το ποσοστό ανεργίας να μειωθεί κατά ένα δέκατο στο 3,7%. Με όλα αυτά οι αναλυτές του οίκου περιμένουν ένα αρκετά αρνητικό κλίμα στις αγορές και υπήρχε ένας σαφής risk off τόνος για μεγάλο μέρος της ημέρας χθες. Αυτό ήταν πολύ σαφές στις αγορές εμπορευμάτων, όπου οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να πέφτουν και το αργό Brent υποχώρησε ακόμη 2,03% στα 84,07 δολάρια το βαρέλι. Εάν διατηρηθεί, αυτή η πίεση προς τον «μαύρο χρυσό» θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι πολύ υποστηρικτική για τις κεντρικές τράπεζες, καθώς επιδιώκουν να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον στόχο. Ωστόσο, ο λόγος των βίαιων απωλείων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους φόβους ότι η ανάπτυξη αποδυναμώνεται, κάτι που με τη σειρά του θα μείωνε τη ζήτηση πετρελαίου.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει άνοδο 0,77% στις 1.162,79 μονάδες με τον τζίρο οριακά στα 6 εκατ. ευρώ. Κέρδη 0,77% και για τον FTSE 25, ενώ στο 1,12% βρίσκεται ο τραπεζικός δείκτης στις 904,37 μονάδες.

Στις τράπεζες καταγράφονται ήπιες μεταβολές με την ΕΤΕ μόνο να υπεραποδίδει έχοντας δεχθεί ισχυρές πιέσεις με άνοδο 1,77% στα 5,17 ευρώ, την Alpha Bank στο 1,3%, την Πειραιώς στο 0,97% και τη Eurobank στο 0,51%.

Απώλειες από την άλλη καταγράφει ο βαρύς τίτλος της ΕΕΕ, καθώς βρίσκεται στο -1,31% και τα 24,85 ευρώ. Υπεραποδίδουν σήμερα οι τίτλοι της Aegean και της Τέρνα Ενεργειακής καθώς κατέγραψαν βαριές απώλειες χθες. Σήμερα καταγράφουν κέρδη 2,76% και 3,86% αντίστοιχα.

Κέρδη επίσης για την ΕΛΧΑ, τη Lamda, τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ και την Τιτάν. Από την άλλη προσπαθεί να σταθεροποιηθεί η μετοχή της Μυτιληναίος καταγράφοντα σήμερα άνοδο 0,87% στα 32,42 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider