Πάνω από τα 42 ευρώ το φυσικό αέριο - «Άλμα» 12%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από τα 42 ευρώ το φυσικό αέριο - «Άλμα» 12%
«Οι τιμές της ενέργειας φαίνονται υπερβολικά εξαρτημένες από τις ειδήσεις που ακολουθούν την κρίση, παρά το γεγονός πως τα αποθέματα της ΕΕ βρίσκονται σχεδόν στο 100% ήδη».

Τελευταία ενημέρωση 18:57

Οι τιμές του φυσικού αερίου της Ευρώπης εκτινάχθηκαν μετά την ανακάλυψη διαρροής σε υποθαλάσσιο αγωγό που συνδέει τα δίκτυα της Φινλανδίας και της Εσθονίας, πυροδοτώντας ανησυχίες για την ασφάλεια των υποδομών, εν μέσω αυξανόμενων κινδύνων στην εφοδιαστική αλυσίδα με τον χειμώνα να πλησιάζει απειλητικά.

Το φυσικό αέριο παράδοσης Νοεμβρίου εκτοξεύθηκε 12,43% για να διαπραγματευτεί στα 42,9 ευρώ τη μεγαβατώρα τη Δευτέρα, έχοντας φτάσει μάλιστα και τα 44 ευρώ. Σύμφωνα με το Βloomberg, ενώ το περιστατικό φαίνεται περιορισμένο προς το παρόν, αναδεικνύει την ευαλωτότητα της υποθαλάσσιας υποδομής μετά τις εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream πριν από ένα χρόνο. Με το βόρειο τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου να εισέρχεται δυναμικά στην χειμερινή περίοδο, με τη ζήτηση να αυξάνεται, τα βλέμματα στρέφονται όλο και περισσότερο σε ενδεχόμενες διακοπές του εφοδιασμού λόγω της ευρύτερης αστάθειας της αγοράς ενέργειας, παρόλο που οι ευρωπαϊκές αποθήκες είναι σχεδόν γεμάτες.

«Οι τιμές της ενέργειας φαίνονται υπερβολικά εξαρτημένες από τις ειδήσεις που ακολουθούν την κρίση, παρά το γεγονός πως τα αποθέματα της ΕΕ βρίσκονται σχεδόν στο 100% ήδη», δήλωσε ο Tιμ Πάτριτζ, διευθυντής σε θέματα ενέργειας στην εταιρεία Eyebright Ltd. Το φυσικό αέριο συμπαρασύρεται επίσης από το πετρελαϊκό ράλι μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο και τις νέες εντάσεις στη Μέση Ανατολή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Μικρή πτώση στις τιμές - Τι προμηνύεται για το πετρέλαιο θέρμανσης

Προμηθευτές ρεύματος: Εμπορικό restart με την επάνοδο της ρήτρας – Νέα τιμολόγια από το 2024

COP28: Οι μεγάλες προκλήσεις στη σκιά της ενεργειακής κρίσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider