Νέο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - Στα όρια των 1.200 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ξεπούλημα στο Χρηματιστήριο - Στα όρια των 1.200 μονάδων
Με δομικά προβλήματα αντιμέτωπη η αγορά παρά τα δυνατά αποτελέσματα από εισηγμένες και τράπεζες.

Τελ. ενημέρωση 12:40

Ο Τζερόμ Πάουελ ήταν αυτός που φρόντισε να διακόψει το ανοδικό σερί της Wall Street, καθώς σε εκδήλωση του ΔΝΤ επισήμανε πως η Fed μπορεί να μην έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αυξήσεων στα επιτόκια.

O Πάουελ επισήμανε ότι ο πληθωρισμός είναι αρκετά υψηλότερα από εκεί που θα ήθελε να τον δει η κεντρική τράπεζα. Βέβαια, όταν από τα μηδενικά επίπεδα φτάνεις τα επιτόκια στο 5% - 5,25%, το 0,25% παραπάνω δε θα σου προσφέρει κάτι, μιας και οι υψηλές πιέσεις σε εταιρείες και καταναλωτές έχουν ήδη περάσει. Ο μεγάλος προβληματισμός στη Fed βρίσκεται στο ότι η οικονομία παραμένει αρκετά ισχυρή και η αγορά εργασίας δεν χαλαρώνει. Άρα είτε η Fed θα κινηθεί προσεκτικά αναμένοντας κυρίως να δεί τα data του επόμενου διαστήματος, είτε θα κινηθεί επιθετικά, «παγώνοντας» ακόμη περισσότερο την οικονομία και τις αγορές και προβαίνοντας σε πιο επιθετικές και άμεσες μειώσεις στα επιτόκια αργότερα. Φυσικά, όταν υπάρχουν οι πληθωριστικές πολιτικές Μπάιντεν και προηγουμένως του Τραμπ, το έργο θα δυσκολεύει περισσότερο για τη Fed, όπως και για τη Λαγκάρντ στην Ευρώπη, ενώ και συνεχείς εναλλαγές θέσεων του Πάουελ από «dovish» στην τελευταία συνεδρίαση της FOMC, σε «hawkish» τώρα, μόνο κερδοσκοπικές τάσεις φέρνουν.

«Dovish» μηνύματα από την άλλη, από τον πρόεδρο της Fed της Atlanta Bostic δήλωσε ότι «νομίζω ότι η πολιτική μας είναι περιοριστική και πιθανότατα αρκετά περιοριστική». Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Richmond Fed Barkin είπε ότι «ακόμα δεν βλέπουμε τα πλήρη αποτελέσματα της πολιτικής μας» και ότι «πιστεύω ότι υπάρχει επιβράδυνση».

Περνώντας στο Χρηματιστήριο, δυστυχώς η εικόνα είναι άκρως προβληματική. Επενδυτική βαθμίδα, ισχυρά αποτελέσματα από τράπεζες και άλλες εισηγμένους ομίλους, υπεραπόδοση της οικονομίας, συνεχίζουν να «καίγονται», καθώς αγοραστές δεν υπάρχουν, και οι ευρύτερες προσπάθειες εξωστρέφειας από τη διοίκηση της ΕΧΑΕ και πρόσωπα που βρίσκονται πέριξ της αγοράς με τα roadshow δεν αποδίδουν.

Το πρόβλημα της αγοράς είναι κατά βάση δομικό και έχει να κάνει με πλειάδα προβλημάτων που ξεκινούν από το χαμηλό έλεγχο, την έλλειψη εμπιστοσύνης που αποπνέει, το ότι δεν μπορεί να κεντρίσει το ενδιαφέρον σημαντικών επενδυτικών οχημάτων για τοποθετήσεις, αλλά σοβαρές εταιρείες για εισαγωγή. Μήπως θα πρέπει να αναρωτηθεί η διοίκηση της ΕΧΑΕ, το πώς διάφορες εταιρείες δε βλέπουν το ΧΑ για εισαγωγή, το ότι οι μεγάλες ελληνικές ναυτιλιακές έχουν ξεγράψει το σενάριο του dual listing; Από την άλλη, θετική μεν η ΕΝΑ αλλά δε θα φέρει κεφάλαια ούτε θα είναι ο μοχλός που θα τραβήξει την αγορά. Ποια ήταν τα αποτελέσματα των roadshows σε Γενεύη, Φρανκφούρτη και Παρίσι και γιατί όλα αυτά τα roadshows δεν αποδίδουν καρπούς, όπως και αυτό της Morgan Stanley που θα επαναληφθεί φέτος - χωρίς τη συμμετοχή εγχώριων χρηματιστηριακών γιατί είναι επιλογή της ΕΧΑΕ και διάφορων παραγόντων να τις περιθωριοποιήσουν αγνοοόντας ότι αυτοί κρατούν ζωντανό των παλμό των εγχώριων θεσμικών και μικροεπενδυτών - όταν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής δε καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, πέρα από τις τράπεζες και τη Mytilineos. Άρα, όταν η M.S δε γνωρίζει τις Τιτάν, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΤΕΡΝΑ, Aegean κτλ πως αυτή θα τις φέρει κοντά με νέα κεφάλαια; Σαφώς λοιπόν το πρόβλημα είναι δομικό και λάθος χειρισμών και επιλογών (όπως γίνεται και με τα placement των τραπεζών) και όλα αυτά συνηγορούν στη διαμόρφωση ενός κλίματος μιζέριας, μεμψιμοιρίας και νευρικότητας. Αυτό είναι το επίπεδο της μιας άκρως ρηχής αγοράς που κινείται με ένα σαθρό market making, και καλώς κακώς με αυτά θα πρέπει να πορευθούν οι επενδυτές.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ «την "υγειά" του δείχνει να έχει βρει ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ πέριξ των 1.200 μονάδων, ευελπιστώντας σε ένα ντόπιο year end rally. Το "βλέμμα" των επενδυτών στρέφεται προς Δυσμάς, με τα γνωστά θέματα της νομισματικής πολιτικής, το Πετρέλαιο και τα Ομόλογα στο προσκήνιο. Στα θετικά το προηγηθέν ανοδικό σερί του S&P, που δείχνει την απουσία "στρες" στη μεγαλύτερη Κεφαλαιαγορά του πλανήτη. Οι μεγάλοι Διαχειριστές ετοιμάζονται να "κλείσουν βιβλία" πριν το τέλος του έτους, ενώ φαίνεται να διακατέχονται από συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η Federal Reserve και οι λοιπές Κεντρικές Τράπεζες δεν θα κάνουν άλλες... παρεμβάσεις στα παρεμβατικά τους επιτόκια τους επόμενους μήνες. Αυτή η εκτίμηση -μαζί με τη διόρθωση της τιμής του Πετρελαίου- έχει οδηγήσει τα Ομόλογα σε ράλι επαναγοράς των short και τις αποδόσεις τους σε αποκλιμάκωση.

Στον αντίποδα, εκτιμούμε ότι το σενάριο νέας «ανάφλεξης» του κόστους της Ενέργειας όχι μόνο δεν έχει απομακρυνθεί αλλά κρέμεται κυριολεκτικά από μια «κλωστή» καθώς το Μεσανατολικό επιμένει. Μένει να δούμε αν και αυτή πολεμική σύρραξη θα περάσει, πότε και με ποιο κόστος στη «λήθη» των Αγορών. Κλείνοντας με την Αθήνα, εκτιμούμε ότι δεν υπάρχει χρόνος και δεν συντρέχουν οι συνθήκες για την καταγραφή νέων ετήσιων και πολυετών υψηλών σε μία χρονιά ιδιαίτερα θετικού προσήμου και συμβολισμού για το ΧΑ, ειδικά όσο οι επενδυτές δεν διευρύνουν το εύρος των χαρτοφυλακίων τους και ο όγκος των συναλλαγών είναι... Β' Εθνικής».

Στα εταιρικά, εντυπωσίασαν με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν Τιτάν και ΔΕΗ, με την πρώτη να ετοιμάζεται να ξεπεράσει άνετα τους στόχους που έθετε τον Σεπτέμβριο ως προς το business plan της. «Αποτύπωμα» στις επιδόσεις της ΔΕΗ ήδη από το 2023 θα έχει η εξαγορά της Enel Romania, όπως σημείωσε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, στο conference call για τα οικονομικά αποτελέσματα 9μηνου και τρίτου τριμήνου. Όπως εκτίμησε, συμπεριλαμβάνοντας τη θυγατρική πλέον του Ομίλου στη βαλκανική χώρα, η ΔΕΗ αναμένεται να κλείσει το έτος με λειτουργική κερδοφορία στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 1,37% στις 1.201,41 μονάδες, με τον τζίρο στα 23,50 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά 1,45% στις 2.919,75 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διολισθαίνει κατά 1,46% στις 954,84 μονάδες.

Στις τράπεζες περνάνε νέες πιέσεις, με τη Eurobank στο -2,19% και τα 1,4945 ευρώ, την Alpha Bank στο -1,57% και τα 1,4095 ευρώ, την Πειραιώς στο -1,36% και τα 2,752 ευρώ και την ΕΤΕ στο -0,40% και τα 5,49 ευρώ.

Βαριές απώλειες για την ΕΕΕ στο -2,95% και τα 24,03 ευρώ, με την ΜΟΗ στο -2,68% και τα ΕΛΠΕ και τη Μυτιληναίος στο -0,81% και τα 34,50 ευρώ. Απώλειες 1,06% για την Aegean, -1,41% για την Τέρνα Ενεργειακή, και -1,94% για τη Jumbo. Στο κόκκινο ξανά ο ΟΤΕ με απώλειες 1,09% στα 12,76 ευρώ.

Όλα τα blue chips βάφονται στο κόκκινο πλην της ΔΕΗ που ενισχύεται κατά 0,82% στα 9,875 ευρώ. Βαριές απώλειες για Lamda, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤΙΤΑΝ: Τα «θεμέλια» για τα κέρδη ρεκόρ - Το μέρισμα, οι επενδύσεις και το νέο buyback

Στάσσης (ΔΕΗ): Στο 1,5 δισ. τα EBITDA του 2023 με την Enel Romania – Καταλύτης η εξαγορά της Κωτσόβολος

gazzetta
gazzetta reader insider insider