Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο υπό το βάρος των διεθνών αγορών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο υπό το βάρος των διεθνών αγορών
Νέες απώλειες στο Χρηματιστήριο. Στο κόκκινο τράπεζες, ΔΕΗ, Μυτιληναίος, ΤΕΡΝΑ.

Τελ. ενημέρωση 10:45

Πρώτη διόρθωση και μερική αποφόρτιση του ΧΑ μετά από ένα ισχυρό ανοδικό σερί και με το διεθνές κλίμα να δυσχεραίνει στη βάση τόσο των γεωπολιτικών όσο και της επικείμενης τροχιάς των επιτοκίων.

Η διάσπαση των 1.340 μονάδων ενεργοποίησε άμεσα μεγαλύτερες εντολές πώλησης και κινήσεις κατοχύρωσης κερδών ειδικά στις τράπεζες και σε κάποια blue chips. Από τις 1.332,47 μονάδες η εκκίνηση για τον Γενικό Δείκτη με πρώτη στήριξη πλέον στις 1.325 μονάδες, διάσπαση της οποίας θα οδηγήσει σε κίνηση μέχρι τις 1.283 μονάδες περίπου.

Το κλίμα και στις διεθνείς αγορές δε βοηθά και συνηγορεί προς την κατεύθυνση μιας περαιτέρω διόρθωσης, με τη ρηχή εγχώρια αγορά να είναι μεν φθηνή αλλά να «φτιάχνει» πιο ελκυστικά σημεία εισόδου για τους ξένους. Αρκετοί αναλυτές, βλέπουν στην πραγματικότητα τα τέλη της δεκαετίας του 1960 να αποτελούν όλο και περισσότερο ένα καλό παραλληλισμό με το σήμερα. Αυτή ήταν μια ακόμη περίοδος χαμηλής ανεργίας, αυξανόμενων ελλειμμάτων και αυξανόμενων γεωπολιτικών κινδύνων. Ωστόσο, υπήρξε επίσης ανάκαμψη του πληθωρισμού, καθώς η Fed μείωσε τα επιτόκια όταν αυξήθηκαν οι δημοσιονομικές δαπάνες λόγω του πολέμου του Βιετνάμ.

Αν και οι αγορές διατηρούν τον ενθαρρυντικό τους και ελπίζουν σε σημαντικές μειώσεις επιτοκίων φέτος, οι σημερινοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι προσεκτικοί σχετικά με μια επανάληψη του παραπάνω επεισοδίου. Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η τιμολόγηση των αγορών είναι πολύ επιθετική έναντι των της ιστορίας σε μια οικονομία που δε βυθίζεται στην ύφεση, επομένως για να είναι σωστή πρέπει είτε να εκτελεστεί άψογα το σενάριο της ήπιας προσγείωσης ή να υπάρξει ύφεση.

Στην πραγματικότητα, μέχρι το χθεσινό κλείσιμο της Wall, η τιμολόγηση για την πρώτη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο μειώθηκε ελαφρώς στο 69%, έχοντας φτάσει στο 74% την προηγούμενη ημέρα. Ομοίως για το 2024 στο σύνολό του, ο όγκος των μειώσεων έφτασει από τις 165 μονάδες βάσης, λίγο πριν την ομιλία του Waller της Fed, στις 157 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος, κάτι που σηματοδοτεί έναν πιο γρήγορο ρυθμός από τα ιστορικά πρότυπα.

Στην Ευρώπη, υπήρξαν πολλά σχόλια από τη μεριά της ΕΚΤ, με εμφανή και πάλι την ώθηση έναντι της βραχυπρόθεσμης τιμολόγησης των μειώσεων. Μεταξύ των «γερακιών», ο Γερμανός Nagel επανέλαβε τα σχόλιά του ότι η συζήτηση στις αγορές για τις μειώσεις επιτοκίων πραγματοποιείται πολύ νωρίς, ενώ ο Λιθουανός Simkus είπε ότι ήταν «πολύ λιγότερο αισιόδοξος» από τις αγορές για τις μειώσεις των επιτοκίων.

Παράλληλα, αναπάντεχη επιτάχυνση στο 4% κατέγραψε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρια πτώση του ετήσιου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 3,8%, μετά την απότομη πτώση του Νοεμβρίου στο 3,9%. Σε μηνιαία βάση, ο ονομαστικός δείκτης αυξήθηκε κατά 0,4%, πάνω από τη συναινετική πρόβλεψη 0,2%.

Σήμερα οι ανακοινώσεις δεδομένων περιλαμβάνουν, τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, τη βιομηχανική παραγωγή και τη χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας για τον Δεκέμβριο, μαζί με τον δείκτη αγοράς κατοικιών του NAHB για τον Ιανουάριο. Από τις κεντρικές τράπεζες, ομιλίες θα έχουν η πρόεδρος της ΕΚΤ Lagarde, και οι Cipollone, Vasle, Simkus, Villeroy, Vujcic, Knot και Nagel της ΕΚΤ, καθώς και τους Barr, Bowman και Williams της Fed, με τις αγορές να αναμένουν επίσης το Beige Book της Fed.

το ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 0,91% στις 1.320,36 μονάδες, με τον τζίρο στα 4,73 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 καταγράφει απώλειες 0,98% στις 3.202,55 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης διορθώνει κατά 1,47 στις 1.103,11 μονάδες.

Στις τράπεζες, νέες απώλειες καταγράφουν η Πειραιώς στο -1,58% και τα 3,248 ευρώ με την ΕΤΕ στο -1,21% και τα 6,718 ευρώ και τη Eurobank στο -1,86% και τα 1,687 ευρώ.

Βαριές απώλειες 1,73% για τη ΔΕΗ στα 11,90 ευρώ, με τη Μυτιληναίος στο -1,16% και τα 37,44 ευρώ και τις Aegean, Autohellas, ΕΛΧΑ, Cenergy επίσης με βαριές απώλειες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider