Wall Street: Απώλειες μετά τον «χρησμό» Πάουελ για τα επιτόκια - Ράλι 14% για Estee Lauder

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Απώλειες μετά τον «χρησμό» Πάουελ για τα επιτόκια - Ράλι 14% για Estee Lauder
Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες, στον απόηχο της δήλωσης του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει άμεσο μέτρο νομισματικής χαλάρωσης. 

Τελευταία ενημέρωση: 20.49

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στο ξεκίνημα της εβδομάδας στη Wall Street, στον απόηχο της δήλωσης του Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος επιβεβαίωσε το Σαββατοκύριακο ότι δεν θα υπάρξει άμεσο μέτρο νομισματικής χαλάρωσης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εκπομπή 60 Minutes του CBS και η οποία προβλήθηκε το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος της Fed, δήλωσε πως οι Αμερικανοί θα πρέπει να περιμένουν μετά τον Μάρτιο για να δουν τα επιτόκια να μειώνονται, τονίζοντας πως οι αξιωματούχοι αναμένουν περισσότερα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται στο 2%. «Ο κίνδυνος να προχωρήσουμε πολύ σύντομα είναι ότι η δουλειά δεν έχει τελειώσει και ότι οι πολύ καλές αναγνώσεις που είχαμε τους τελευταίους έξι μήνες αποδεικνύονται ότι δεν είναι πραγματικός δείκτης για το πού οδεύει ο πληθωρισμός» επισήμανε. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι έτσι», ανέφερε. «Αλλά το συνετό που πρέπει να κάνουμε είναι να του δώσουμε λίγο χρόνο και να δούμε ότι τα δεδομένα συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί στο 2% με βιώσιμο τρόπο» πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones καταγράφει απώλειες 250 μονάδων ή 0,62% στις 38.367 μονάδες, ο S&P 500 υποχωρεί 0,26% στις 4.945 μονάδες, ενώ ο Nasdaq βρίσκεται στο -0,22% στις 15.595 μονάδες.

Στο ταμπλό ανάμεσα στις μετοχές που παρουσιάζουν έντονη κινητικότητα είναι εκείνη της Estee Lauder, που κερδίζει 12,38 μετά την ανακοίνωση πως η αμερικανική εταιρεία θα προχωρήσει σε περικοπές του εργατικού δυναμικού της από 3% ως 5%, επεκτείνοντας το σχέδιο αναδιάρθρωσής της με στόχο να βελτιώσει τα περιθώρια κέρδους της, καθώς η ανάκαμψη της δραστηριότητας στην κινεζική αγορά δεν προχωρά με τους αναμενομένους ρυθμούς.

Η μετοχή της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Catalent καταγράφει άλμα σχεδόν 10% μετά τα νέα πως η Novo Nordisk θα προχωρήσει στην απόκτηση των τριών εγκαταστάσεων παραγωγής της εταιρείας έναντι 11 δισ. δολαρίων, για να αυξήσει την παραγωγή των αντιδιαβητικών φαρμάκων Ozempic και Wegovy που σχετίζονται με την απώλεια βάρους και των οποίων η μεγάλη ζήτηση έχει εκτοξεύσει την αξία της φαρμακευτικής εταιρείας πάνω από τα 500 δισ. δολάρια αυτό το μήνα. Η αγορά θα γίνει μέσω της Novo Holdings, κύριος μέτοχος της Novo Nordisk, που θα αποκτήσει την Catalent έναντι 16,5 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων χρεών, και στη συνέχεια θα πουλήσει τα τρία εργοστάσιά της, που βρίσκονται σε Ιντιάνα, Βέλγιο και Ιταλία, στην Novo Nordisk, η μετοχή της οποίας σημειώνει άνοδο σχεδόν 4%.

Aνάμεικτες εντυπώσεις προκάλεσαν τα αποτελέσματα της McDonald's την Δευτέρα, καθώς η αναταραχή στη Μέση Ανατολή επηρέασε τις πωλήσεις της σε αυτές τις αγορές. Στα κέρδη ανά μετοχή ανακοίνωσε 2,95 δολάρια προσαρμοσμένα έναντι 2,82 δολαρίων αναμενόμενα με έσοδα 6,41 δισ. δολαρίων έναντι 6,45 δισ. δολαρίων αναμενόμενα, ενώ επίσης ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,04 δισ. δολαρίων για το τέταρτο τρίμηνο, ή 2,80 δολάρια ανά μετοχή, από 1,9 δισ. δολάρια ή 2,59 δολάρια ανά μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα. Η μετοχή του κολοσσού του γρήγορου φαγητού υποχωρεί πάνω από 4%.

Η μετοχή του αμερικανικού χωματουργικού κολοσσού Caterpillar σημειώνει κέρδη σχεδόν 2% μετά την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων του για το τέταρτο τρίμηνο, με τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή να είναι 5,23 δολάρια, ενώ τα έσοδα έφτασαν τα 17,07 δισ. δολάρια, ελάχιστα χαμηλότερα από τα 17,06 δισ. που ήταν η πρόβλεψη. Ενδοσυνεδριακά η μετοχή της εταιρείας με έδρα το Τέξας έφτασε να ενισχύεται ως και 5%, καταγράφοντας ιστορικά υψηλά.

H Snap ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα απολύσει το 10% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού της, περίπου 529 υπαλλήλους. Η εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναμένει ότι θα επιβαρυνθεί με χρεώσεις λόγω των απολύσεων από 55 έως 75 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή της ανακοίνωση. Η μετοχή της υποχωρεί πάνω από 3%.

Μάκρο

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών ανέβηκε τον Ιανουάριο o δείκτης δραστηριότητας υπηρεσιών όπως ανακοίνωσε το Institute for Supply Management.

Ο δείκτης ISM ανέβηκε στο 53,5 από 50,5 τον Δεκέμβριο, που αποτέλεσε τότε χαμηλό επτά μηνών. Δημοσκόπηση αναλυτών που πραγματοποίησε η Wall Street Journal είχαν προβλέψει πως ο δείκτης θα κινηθεί στο 52,0.

Επισημαίνεται ότι οι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες δείχνουν επέκταση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και κάτω συρρίκνωση. Για όλο το 2023, ο δείκτης κινήθηκε ανάμεσα στο 50 και στο 55.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

McDonald's: Έχασε τις εκτιμήσεις για τα έσοδα τριμήνου στη «σκιά» των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή

UniCredit: Κέρδη τριμήνου τριπλάσια των εκτιμήσεων - Επιστρέφει 8,6 δισ. ευρώ στους μετόχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider