«Βροχή» πωλήσεων στο Χρηματιστήριο - «Καπνός» οι 1.400 μονάδες λόγω rebalancing

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βροχή» πωλήσεων στο Χρηματιστήριο - «Καπνός» οι 1.400 μονάδες λόγω rebalancing
Υπό ισχυρές πιέσεις ΜΟΗ, ΔΕΗ, τράπεζες και Μυτιληναίος. Επιθετικό ξεφόρτωμα σε όλο το ταμπλό στα όρια πολύ ισχυρών στηρίξεων.

Κύματα πωλήσεων και ρευστοποιήσεων κερδών έβγαινε σήμερα στο Χρηματιστήριο, με το ΓΔ να υποχωρεί αρκετά βίαια στο δεύτερο μισό της συνεδρίασης με τις ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και τράπεζες να πιέζονται ασφυκτικά με υψηλούς τζίρους, λόγω και των πωλήσεων που βγήκε από τους passive για να ενισχύσουν την Πειραιώς λόγω free float.

Πλέον έχοντας σπάσει σε μια μόνο συνεδρίαση αρκετά στηρίγματα το ΧΑ, μοναδικό σοβαρό και ισχυρό στήριγμα είναι η ζώνη των 1.400-1.396 μονάδων που αν διασπαστεί και αυτή θα πυροδοτήσει νέο κύμα πωλήσεων. Παράλληλα, παρότι πανηγυρική η σημερινή συνεδρίαση στο ΧΑ, με τη διοίκηση της Τρ. Πειραιώς να να κηρύσσει την έναρξη της συνεδρίασης, το κλίμα στην αγορά ήταν άκρως απογοητευτικό, και αυτό όχι γιατί η αγορά διόρθωση, αλλά γιατί δεν υφίστανται μέχρι σήμερα καμία διαφοροποίηση με όλο το ταμπλό να κοκκινίζει και ειδικά την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Η αγορά έφτασε σήμερα μέχρι και στις 1.391,26 μονάδες στις δημοπρασίες που ήταν και το ενδοσυνεδριακό χαμηλό, με υψηλό τζίρο που ξεπέρασε τα 290 εκατ. ευρώ, καθώς ενεργοποιήθηκαν στοπ από βραχυπρόθεσμους, ενώ και οι όποιοι αγοραστές τραβούσαν την προφορά από σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα.

Παράλληλα, σήμερα παραγματοποιήθηκε και το rebalancing του FTSE - MSCI με τους passive να βγάζουν ένα τουβάλι πωλήσεων στις δημοπρασίες σε Μυτιληναίο, ΔΕΗ, ΜΟΗ, ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ για να χωρέσει η Πειραιώς στους δείκτες με την αύξηση του free float.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «η λήξη των συμβολαίων την Παρασκευή είναι σημαντικό γεγονός και πάντα ορόσημο που συνήθως βγάζει διορθώσει στην κύρια τάση του προηγούμενου διαστήματος. Άλλωστε η αγορά μας ολοκλήρωσε ότι σημαντικό είχε για το πρώτο τρίμηνο τόσο με την εισαγωγή του Ελ. Βενιζέλου όσο και με το Placement της Πειραιώς. Σίγουρα τα αποτελέσματα βοηθάνε τις αποτιμήσεις αλλά από την άλλη μία αποθέρμανση θα ήταν υγεία για την αγορά. Παρόλα αυτά τεχνικά και όσο συντηρεί το stop του 1396 δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι μεγαλύτερο ακόμα. Η κίνηση του χρυσού αν και την προβλέψαμε προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια θα είναι αυτά τα νέα που θα την συντηρήσουν το επόμενο διάστημα. Μπορεί να έχουμε μία εκλογική χρονιά στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη παρόλα αυτά και όσο οι αγορές τρέχουν με αυτή την ταχύτητα θα καταστεί δύσκολη μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και παράλληλα μία σοβαρή και σταθερή μείωση επιτοκίων. Αν αυτό αρχίζουν αν το συνειδητοποιούν οι αγορές μπορεί να αντιδράσουν βίαια ειδικά όταν υπάρχουν τόσο σημαντικά κέρδη το τελευταίο διάστημα.

«Τεχνικά η αγορά παραμένει long όσο κλείνει πάνω από τις 1.396 μονάδες ενώ για 7η συναπτή εβδομάδα έκλεισε έστω με οριακά κέρδη. Η ζώνη στήριξης σε κάθε περίπτωση είναι στο 1.386 - 1.396 ενώ στην διάρκεια της εβδομάδας κατέγραψε νέο ιστορικό υψηλό 13 ετών στις 1.437 μονάδες. Όλη η ζώνη του 1.380-1.460 είναι ένα επίπεδο που μπορεί να ταλαιπωρήσει την αγορά μιας και είναι ορόσημο των τελευταίων 26 ετών», αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης.

Στα της σημερινής ημέρας το καμπανάκι της συνεδρίασης χτύπησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου. Ο ίδιος υπογράμμισε πως «η επιτυχής διάθεση του 27% των μετοχών που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Τράπεζα Πειραιώς, με την εκδήλωση ισχυρού διεθνούς και εγχώριου επενδυτικού ενδιαφέροντος με προσφορές που προσέγγισαν τα 11 δις. ευρώ και μάλιστα στο υψηλότερο επίπεδο τιμής, σημαίνει την πλήρη επιστροφή της Πειραιώς στον ιδιωτικό τομέα, έχοντας κατακτήσει την εμπιστοσύνη της επενδυτικής κοινότητας για τις ισχυρές προοπτικές της. Αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα και η ελληνική οικονομία. Η Τράπεζα Πειραιώς ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο στην διαδρομή που έχει χαράξει για τη δημιουργία μιας σύγχρονης, αποτελεσματικής και κερδοφόρου Τράπεζας, η οποία πρωταγωνιστεί στην βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας». Να σημειωθεί πως στα 5,08 ευρώ έδωσε τιμή στόχο για την Πειραιώς η Morgan Stanley, ενώ στα 6 τοποθετεί τον πήχη η HSBC.

Στο ταμπλό, η εικόνα της αγοράς ήταν άκρως αποκαρδιωτική καθώς με τον πρώτο «θόρυβο» ξέπσασε βροχή πωλήσεων, από τις τράπεζες μέχρι τα βαριά χαρτιά της αγοράς. Να σημειωθεί πως το μεγάλο stop loss για τον ΓΔ ήταν στις 1.396 μονάδες όπου χάθηκε στις δημοπρασίες, ενώ για τον τραπεζικό στις 1.201 μονάδες, με τους profit takers και τους passive να σπάνε το πρώτο επίπεδο του ΓΔ, ενώ για τον τραπεζικό σώθηκε πρώς ώρας το δεύτερο επίπεδο.

Ο ΓΔ έκλεισε με απώλειες 2,51% στις 1.391,26 μονάδες, ανοίγοντας πιθανώς το δρόμο προς τις 1.380 μονάδες για αρχή, με τον FTSE 25 στο -2,68% και τις 3.365,62 μονάδες. Ο τραπεζικός διολίσθησε κατά 2,28% στις 1.202,70 μονάδες.

Ξεπούλημα σε Μυτιληναίο με απώλειες 4,02% στα 35,32 ευρώ, με τη ΜΟΗ στο -5,04%τη ΔΕΗ στο -3,34% και τα 11,30 ευρώ και τις ΕΛΧΑ με ΒΙΟ επίσης στο -4,17% και -4,04%.

Βαριές απώλειες επίσης για τον ΟΤΕ στο -3,2% και τα 13,30 ευρώ, με την Τιτάν στο -2,64% και τη Jumbo στο -2,47%.

Ξεπούλημα επίσης σε Τέρνα Ενεργειακή (-3,24%) Ελλάκτωρ (-4,21%) , Intracom (-5,4%).

Στις τράπεζες απώλειες 3,56% κατέγραψε η Eurobank, με την Alpha Bank στο -2,36% και την ΕΤΕ να χάνει και τα 7 ευρώ υποχωρώντας και σήμερα κατά 1,57%. Από την άλλη, κατά 1,33% υποχώρησε η Πειραιώς στα 3,996 ευρώ με τζίρο 164,9 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρ. Μεγάλου: Στόχος να πρωταγωνιστήσει η Πειραιώς και στην Ευρώπη - Ολοκληρώθηκε η διάθεση του 27%

gazzetta
gazzetta reader insider insider