Χρηματιστήριο: Συνέχεια στην υποτονικότητα και στο trading - Αδυναμία αντίδρασης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Συνέχεια στην υποτονικότητα και στο trading - Αδυναμία αντίδρασης
Επιλεκτικό ενδιαφέρον και trading στο Χρηματιστήριο. Αδυναμία αντίδραση από Μυτιληναίο, ΔΕΗ και ΜΟΗ.

Τελ. ενημέρωση 14:00

Ράλι για τις διεθνείς αγορές, υποτονικότητα και χαμηλές πτήσεις από την άλλη στο Χρηματιστήριο, καθώς η «ουρά» πωλήσεων από τη Δευτέρα, συνεχίζει και ταλαιπωρεί την αγορά.

Το σκηνικό αυτό αναμένεται να αλλάξει σταδιακά από αύριο, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του rollover στα παράγωγα πραγματοποιείται μέχρι σήμερα, αύριο από τους Έλληνες επενδυτές -κινησεις που ταλαιπωρούν κάθε φορά τη spot- με την αγορά να αναζητεί τις ισορροπίες της μετά το rebalancing σε MSCI, FTSE λόγω που placement στην Πειραιώς.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς το ΧΑ απορρόφησε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δύο τεράστιες συναλλαγές, όπως το IPO του ΔΑΑ και την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς. Ως προς το τελευταίο πέρα υπήρξε και σημαντική αύξηση του free float που έφερε αύξηση και της στάθμισης της ΠΕΙΡ στους δείκτες, προκαλώντας ισχυρές πιέσεις σε βαριά χαρτιά της αγοράς, όπως στις υπόλοιπες τράπεζες, τη ΔΕΗ, τη ΜΥΤΙΛ, και τα διυλιστήρια. Ουσιαστικά, δημιουργήθηκε χώρος από Mytilineos, ΔΕΗ, OTE, Εθνική, Eurobank κατά βάση για να υπάρξει αύξηση της στάθμισης της Πειραιώς στους δείκτες.

Να σημειωθεί πως κατήλθε του ελάχιστου ορίου του 5% το συνολικό ποσοστό δικαιωμάτων ψήφου που κατέχει έμμεσα η εταιρεία Helikon Investments Limited και προέρχεται από μετοχές και χρηματοπιστωτικά μέσα (cash settled equity swap), όπως ανακοίνωσε σήμερα η Πειραιώς Financial Holdings A.E. Τα δικαιώματα ψήφου που προέρχονται από μετοχές και χρηματοπιστωτικά μέσα (cash settled equity swap) και αφορούσαν στην κατάσταση πριν τη κρίσιμη συναλλαγή ανέρχονταν σε συνολικό ποσοστό 9,3774%, όπως αναφέρει η Πειραιώς. Αντίστοιχες κινήσεις έγιναν και στη Eurobank.

Την Παρασκευή είναι το triple witching δηλαδή η τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές, κάτι που συνοδεύτηκε και από ένα μεγάλο rebalancing, οπότε η μεταβλητότητα αυξήθηκε κατακόρυφα. Πέραν αυτών η αγορά επιζητούσε μια σύντομη και απότομη διόρθωση μετά από ένα πολύ ισχυρό ράλι, αποφορτίζοντας ταλαντωτές ώστε να βάλει πλώρη για νέα πολυετή υψηλά. Δεν είναι λίγοι οι χρηματιστηριακοί παράγοντες που αναφέρουν πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα σε επίπεδα τιμών με τα αποτελέσματα των τραπεζών και τα business plan αυτών να αποτελούν οδηγούς για ένα νέο ισχυρό re-rating, δηλαδή αναβάθμιση των εκτιμήσεων των αναλυτών, «ψηλώνοντας» και άλλο τις τιμές στόχους.

Στα αποτελέσματα, ένα άκρως ισχυρό σετ αποτελεσμάτων ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα, εκπλήσσοντας θετικά το consensus των αναλυτών, καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 315 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά 14% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να ξεπερνούν κατά 5% το στόχο των αναλυτών, ενώ και η ενότητα των εσόδων από προμήθειες και αμοιβές τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο.

Παράλληλα, στο business plan που καταρτίστηκε από τη διοίκηση της τράπεζας σκιαγραφείται το πλαίσιο διαμόρφωσης μια υψηλής και βιώσιμης κερδοφορίας με ορίζοντα το 2026. Συγκεκριμένα, η Εθνική Τράπεζα αναμένει μια συμπαγής οργανική κερδοφορία που θα ξεπεράσει τα 1,2 δισ. ευρώ, υψηλότερα δηλαδή από τα τρέχοντα επίπεδα, όταν το consensus ανέμενε μια υποχώρηση της μέσης οργανικής κερδοφορίας κατά 5% για το 2024 - 2026 (στα 1,1 δισ. ευρώ και 1 δισ. ευρώ το 2024 και 2026 αντίστοιχα).

Iχυρή δυναμική ανάπτυξης των μεγεθών δραστηριότητας και της λειτουργικής κερδοφορίας κατέγραψε και η Aegean, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 400,4 εκατ., 46% υψηλότερα από το πολύ ισχυρό 2022, γεγονός που συμβάλλει στην ενίσχυση του ομίλου και επιβεβαιώνει την πλήρη ανάκαμψη από τη διετή περίοδο της πανδημίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει προς έγκριση από την επόμενη Γενική Συνέλευση τη διανομή μερίσματος ποσού €0,75 ανά μετοχή.

Επιπλέον, τρίτο συνεχόμενο έτος πωλήσεων ρεκόρ ύψους 2,547 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 11,6% ανακοίνωσε η Τιτάν για το 2023. Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη συνέβαλαν πάνω από 90% στις πωλήσεις και στην κερδοφορία του Ομίλου. Παράλληλα, η διοίκηση προείνει τη διανομή μερίσματος 0,85 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένη κατά 42% σε σχέση με το 2022. Τα κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2023, στα 540,3 εκατ. ευρώ (αύξηση 63,1%), με ενισχυμένα περιθώρια κέρδους. Όλες οι γεωγραφικές περιοχές κατέγραψαν μεγάλη αύξηση της κερδοφορίας, χάρη στις αυξημένες πωλήσεις, τις ενισχυμένες τιμές και τη βελτιωμένη απόδοση διαχείρισης του ενεργειακού κόστους.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακή άνοδο 0,39% στις 1.401,36 μονάδες, με άνοδο 0,42% με τον FTSE 25 και 0,53% για τον τραπεζικό στις 1.199,97 μονάδες.

Επιλεκτικό ενδιαφέρον από τους επενδυτές, με μερικά χαρτιά να υπεραποδίδουν και να συνεχίζουν σε ανοδικό τέμπο, όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (1,31%), ο ΟΠΑΠ (1,86%), η ΕΕΕ (0,69%) και ΤΕΝΕΡΓ (1,43%) ενώ ΔΕΗ και ΜΥΤΙΛ συνεχίζουν να υποαποδίδουν και να ψάχνουν βηματισμό έχοντας πιέστει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες. Σε αντίστοιχο μοτίβο υψηλή μεταβλητότητα και πιέσεων η μετοχή της ΜΟΗ που υποχωρεί σήμερα κατά 1,13%, ενώ χαμηλότερα κινείται επίσης η Τιτάν και η Jumbo.

Στις τράπεζες, η Alpha καταγράφει άνοδο 1,8% στα 1,6965 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 0,31% και τη Eurobank στο 0,62% και τα 1,786 ευρώ. Ήπιες απώλειες κατά 0,10% για την Πειραιώς στα 3,986 ευρώ.

Νέες απώλειες για τη Μυτιληναίος που αδυνατεί να επιστρέψει στο δρόμο των υψηλών, έχοντας μέχρι στιγμής απώλειες 3,87% για το 2024. Η μετοχή υποχωρεί προς τα 35,28 ευρώ. Κέρδη για ΕΛΧΑ, Cenergy και ΟΤΟΕΛ, με τη Σαράντης να φτάνει σε νέα υψηλά με ράλι 3,17% στα 10,10 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πού αναζητά ευκαιρίες ο όμιλος Σαράντη

Τιτάν: Ρεκόρ πωλήσεων και κερδών το 2023 - Πρόταση για μέρισμα €0,85 ανά μετοχή

Aegean: Εκτοξεύτηκαν κατά 46% τα EBITDA το 2023 - Πρόταση για μέρισμα €0,75/μετοχή

gazzetta
gazzetta reader insider insider