«Κλείνουν το μάτι» για τοποθετήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές κορυφαίοι διαχειριστές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλείνουν το μάτι» για τοποθετήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές κορυφαίοι διαχειριστές
Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται κορυφαίοι διαχειριστές ανά τον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 642 δισ. δολαρίων, για τον μακροοικονομικό ευρωπαϊκό κύκλο και για τις ευρωπαϊκές μετοχές, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα της Bank of America.

Πιο αισιόδοξοι εμφανίζονται κορυφαίοι διαχειριστές ανά τον κόσμο, με υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξεως των 642 δισ. δολαρίων, για τον μακροοικονομικό ευρωπαϊκό κύκλο και για τις ευρωπαϊκές μετοχές, όπως αποτυπώνεται στην τελευταία έρευνα της Bank of America, που διενεργήθηκε μεταξύ 3 - 9 Μαΐου.

Συγκεκριμένα, το 61% των ερωτηθέντων αναμένει ισχυρότερη ευρωπαϊκή ανάπτυξη τους επόμενους δώδεκα μήνες, από 50% που ήταν τον περασμένο μήνα, ενώ το αρχικό ποσοστό να αποτελεί και το υψηλότερο από τον Ιούλιο του 2021. Μόνο το 22% των επενδυτών βλέπει την ανάπτυξη να επιβραδύνεται βραχυπρόθεσμα, ως απάντηση στην πιο αργή επίδραση της αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, από 83% που ήταν στην αρχή του τρέχοντος έτους, ενώ το 34% αναμένει πιο άμεση επιτάχυνση της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και της χαλάρωσης των πιστωτικών κριτηρίων, από 3% που ήταν τον Ιανουάριο.

Ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 76% αναμένει υποχώρηση του πληθωρισμού στην Ευρώπη το επόμενο έτος, συγκριτικά υψηλότερο, έναντι του 56% που προβλέπει μείωση του πληθωρισμού σε παγκόσμια βάση.

Από την άλλη, το 41% των διαχειριστών που συμμετείχαν στην έρευνα της BofA, βλέπουν τον πληθωρισμό ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο «ουράς» παγκοσμίως (υψηλότερα από το γεωπολιτικό σκέλος που φτάνει στο 18%), με το 49% να θεωρεί τη δημοσιονομική πολιτική ως υπερβολικά επεκτατική, που αποτελεί το υψηλότερο σημείο από το μακρινό 2008.

Το 58% των ερωτηθέντων αναμένει ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας θα παραμείνει ισχυρή βραχυπρόθεσμα, υποστηριζόμενη από την ανθεκτική κατανάλωση που αρχίζει να επιβραδύνει μερικώς, στη βάση του αντίκτυπου της πολιτικής της Fed που αρχίζει πλέον να «δαγκώνει». Επιπλέον, το 56% των funds που ερωτήθηκαν εκτιμούν ότι το «soft landing» (ομαλή προσγείωση της οικονομίας) αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο για την παγκόσμια οικονομία, με το 31% να αναμένει ένα «no landing» (καμία ύφεση, αλλά ανάπτυξη με ένα τσιμπημένο πληθωρισμό) και το 11% «hard landing» (απότομη προσγείωση με ύφεση).

«Κλείνουν το μάτι» για τοποθετήσεις στις ευρωπαϊκές μετοχές οι διαχειριστές

Ως προς τις αγορές, το 78% των συμμετεχόντων αναμένει περαιτέρω άνοδο σε βραχυπρόθεσμη βάση για τις ευρωπαϊκές μετοχές (από 52% που ήταν τον περασμένο μήνα) και το 83% παραμένει «bullish» και για τους επόμενους δώδεκα μήνες (από 79%). Συμπληρωματικά σε αυτό, σχεδόν το ήμισυ των διαχειριστών αναμένει περαιτέρω άνοδο της τάξεως του 5% - 10% (από 31% που ήταν τον προηγούμενο μήνα).

Το 51% εκτιμά ότι αυτή η κίνηση θα προέλθει από τη μείωση των επιτοκίων, καθώς η εξασθένηση του πληθωρισμού αναμένεται να οδηγήσει την ΕΚΤ σε μια αποκλιμάκωση της νομισματικής της πολιτικής, ενώ το 37% υπολογίζει σε αναβαθμίσεις της κερδοφορίας ως απάντηση στη μακροοικονομική ανθεκτικότητα. Ένα καθαρό ποσοστό της τάξεως του 34% βλέπει τις ευρωπαϊκές μετοχές αρκετά «φθηνές», από 12% τον περασμένο μήνα, αποτελώντας και το υψηλότερο ποσοστό από τον Ιανουάριο του 2019.

Επιπλέον, το 44% των διαχειριστών βλέπει την αύξηση της παραγωγικότητας από την τεχνητή νοημοσύνη ως δίκαια αποτιμημένη από τις αγορές μετοχών, ενώ το 19% πιστεύει ότι ελάχιστα από τα καλά νέα έχουν ήδη τιμολογηθεί και το 17% εναντιώνεται θεωρώντας πως το ράλι του AI έχει τραβήξει αρκετά.

Ως επί το πλείστον οι επενδυτές θα συνεχίζουν να στρέφονται στις ευρωπαϊκές «κυκλικές» μετοχές και κλάδους έναντι των πιο «αμυντικών», στη βάση της χαλάρωσης των πιστωτικών κριτηρίων και της ανάκαμψη των δεικτών PMI, δείχνοντας μια τάση προτίμησης προς τα small caps έναντι των large caps. Ο κλάδος της τεχνολογίας ηγείται των προτιμήσεων στην Ευρώπη, παίρνοντας τα ηνία από τον κλάδο ενέργειας, ο οποίος παρουσιάζει σημαντική μείωση σε επίπεδο τομοθετήσεων. Παράλληλα, ο κλάδος της υγειονομικής περίθαλψης και των ασφαλίσεων συμπληρώνει την πρώτη τριάδα, ενώ στον αντίποδα, ο κλάδος του real estate, των χημικών και των media, βρίσκονται στο ναδίρ των προτιμήσεων των fund managers.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Dorson (Global X): Το ΧΑ αποτελεί το καλύτερο «value story» μεταξύ των αναδυόμενων - Κοντά η ένταξη σε «watch list»

gazzetta
gazzetta reader insider insider