Προβληματισμός και απαξίωση στο Χρηματιστήριο - Πτώση με πενιχρό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προβληματισμός και απαξίωση στο Χρηματιστήριο - Πτώση με πενιχρό τζίρο
Με το κρίσιμο επίπεδο των 1.470 μονάδων φλέρταρε το ΧΑ σήμερα. Βαρίδι οι τράπεζες και πιέσεις σε δεικτοβαρείς μετοχές.

Όταν σε δύο ώρες συνεδριάσεων, η αγορά δεν έχει κάνει ούτε 20 εκατ. τζίρο, τότε δε μπορείς να περιμένεις και πολλά.

Η απαξίωση που καταγράφεται εδώ και λίγες ημέρες στο Χρηματιστήριο αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τους long, καθώς η τάση αποδυναμώνεται και οι profit takers συνεχίζουν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Όλα ξεκίνησαν από τη συνεδρίαση της Παρασκευής, όταν ο τζίρος βυθίστηκε κάτι που αρκετοί θεωρούσαν ως κάτι περιστασιακό. Αυτό όμως συνεχίστηκε τόσο χθες, που αν δε γινόνταν το rebalancing σε ΜΥΤΙΛ ο τζίρος δε θα ξεπερνούσε ούτε τα 70 εκατ. ευρώ, όσο και σήμερα. Και χθες υπήρχε η δικαιολογία λόγω του ότι Wall Street και LSE ήταν κλειστά. Το ΧΑ φαίνεται να βάζει φρένο στην άνοδο εν μέσω των επικείμενων ευρωεκλογών, τη στιγμή που τα πολυδιαφημισμένα και πολυπαιγμένα ντιλς πάνε για μετά το πέρας αυτών (όπως είχε υποστηρίξει πολλάκις το insider.gr) οδηγώντας πολλούς στο να περάσουν από το ταμείο, κατοχυρώνοντας κέρδη. Ήταν φανερό πως κανένα μεγάλο ντιλ ή άλλη σημαντική εξέλιξη στο επιχειρείν και στο τραπεζικό δε θα υλοποιούνταν πριν τις ευρωεκλογές.

Στο ταμπλό, αν δεν ήταν η ΕΕΕ και τα ΕΛΠΕ να κρατήσουν αντίβαρο στο κοκκίνισμα του ταμπλό και των τραπεζών, το ΧΑ θα έγραφε απώλειες άνω του 1%, διακυβεύοντας τη διάσπαση κρίσιμων στηρίξεων. Ωστόσο, όταν η αγορά πέφτει με ισχνό τζίρο, όπως και όταν ανεβαίνει έτσι, πιθανώς να οδηγεί σε αντιστροφή του μοτίβου, όπως και έγινε και σήμερα, όταν η αγορά μετά τις 16:00 μάζευε την προσφορά.

Η απαξίωση ήταν έκδηλη σε όλο το φάσμα του ταμπλό, όπου από τις πρώτες ώρες μέχρι και τη λήξη απλά υπήρχε ένα μονότοτο μοτίβο κατοχύρωσης κερδών και πιέσεων.

Ακόμη και μετοχές που έπαιζαν λίγο «άμυνα» μπόρεσαν να κρατήσουν σε αυτού του είδους τη ρηχή αγορά, κοκκινίζοντας σε χρόνο dt. Βέβαια, όταν οι κινήσεις αυτές γίνονται με χαμηλό τζίρο δείχνουν προς την κατεύθυνση του μαζέματος χαρτιού από θεσμικούς και funds.

Τράπεζες, ΟΠΑΠ, Mytilineos, κάλυψαν εκ νέου το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Ως προς την τελευταία οι εξελίξεις τρέχουν με χίλια. Συγκεκριμένα, στην ανάπτυξη βιώσιμης ενέργειας στην ιταλική αγορά με ένα χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει περισσότερα από 180 έργα συνολικής δυναμικότητας 3,59 GW, καθώς και επενδύσεις σε ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση ενέργειας στοχεύει η Mytilineos Energy & Metals, η οποία παρουσίασε τον σχεδιασμό της σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 27 Μαΐου στο Μιλάνο με αφορμή τα εγκαίνια των νέων κεντρικών γραφείων της στην πρωτεύουσα της Λομβαρδίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, μίλησε για την στρατηγική της πολυεθνικής και το σχέδιο ανάπτυξής της στην Ιταλία, όπου πλέον η εταιρεία πρωταγωνιστεί στο μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα και της ενεργειακής μετάβασης.

Ως προς τον ΟΤΕ, ένα βήμα πιο κοντά έρχεται η πώληση της Telekom Romania, καθώς το νέο μετοχικό σχήμα περιλαμβάνει πέρα από την Clever Media και την Digi Romania, του τηλεπικοινωνιακού Ομίλου Digi Communications, ως μέτοχο πλειοψηφίας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, η εμπλοκή ενός μεγάλου τηλεπικοινωνιακού παίκτη καθιστά πιο εύκολη την έγκριση της συναλλαγής από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.

Συνεχίζει να προβληματίζει η μετοχή της ΔΕΗ που αδυνατεί να αντιδράσει δυναμικά προς τα πάνω ώστε να σπάσει την πολύμηνη συσσώρευση έως και πλαγιοπτωτική κίνηση. Σε αντίστοιχο μοτίβο φαίνεται να βρίσκεται και η μετοχή της Πειραιώς, ενώ και η Mytilineos δεν εμπνέει ακόμη εμπιστοσύνη.

Το ΧΑ φαίνεται να έχει συνδεθεί περισσότερο με την πορεία των ευρωαγορών που και εκεί καταγράφηκαν σήμερα σημαντικές απώλειες. Ακόμη και ο DAX που κρατούσε το θετικό πρόσημο στο πρώτο μισό, εν συνεχεία υποχώρησε σημαντικά, με απώλειες κοντά στο 0,55% (CAC κοντά στο -1%, FTSE 100 -0,8%).

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,65% στις 1.471,63 μονάδες, με τζίρο μόλις 96 εκατ. ευρώ περίπου. Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,79% στις 3.571,86 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός διόρθωσε κατά 1,38% στις 1.306,88 μονάδες.

Βουτιά 4,04% για τη VIohalco στα 6,18 ευρώ, με την Titan στο -1,75% και τα 30,85 ευρώ, τη ΜΟΗ στο -1,27%, την ΟΤΟΕΛ να βυθίζεται σε χαμηλά 52 εβδομ. στα 11,86 ευρώ, και την Aegean στο -1,65%.

Ήπιες απώλειες για ΟΤΕ με μάζεμα στις δημοπρασίες, σε αντίθεση με την ΜΥΤΙΛ που υποχώρησε κατά 0,91% στα 37,16 ευρώ. Βαρίδι για την αγορά ξανά ο ΟΠΑΠ με απώλειες 1,6%, όπως κι η ΜΠΕΛΑ (-0,89%), η ΓΕΚ ΤΕΡΝ (-0,72%), η ΕΛΧΑ (-0,82%) και η Ελλάκτωρ (-1,54%).

Στο κόκκινο οι τράπεζες, με την Alpha να βουλιάζει κατά 2,21%, την Πειραιώς ξανά χαμηλοτερα κατά 1,55% την ΕΤΕ στο -1,18% και την ΕΥΡΩΒ στο -0,94%.

Από την άλλη όμως η Optima υπεραπέδωσε φτάνοντας σε νέα υψηλά στα 11,74 ευρώ με κέρδη 0,34%. Την αγορά και τον 25άρη κράτησαν μόνο η ΕΕΕ με κέρδη 2,27% και σε μικρότερο βαθμό τα ΕΛΠΕ (0,18%), η Cenergy (0,36%). Σταθερή η Τέρνα Ενεργειακή στα 18,26 ευρώ, με τζίρο 2,92 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ράλι 10,4% στις τιμές των διαμερισμάτων το 1ο τρίμηνο

Σκυλακάκης: Μέχρι αρχές 2026 οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider