Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο: Ξεπούλημα σε τράπεζες - Απώλειες 2% για ΓΔ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στο κόκκινο το Χρηματιστήριο: Ξεπούλημα σε τράπεζες - Απώλειες 2% για ΓΔ
Βουτιά των τραπεζών με απώλειες κοντά στο 3,5%. Έσπασαν κρίσιμες στηρίξεις για ΓΔ. Το front running λόγω MSCI.

Sell off με αιχμή τις τράπεζες καταγράφηκε σήμερα στο Χρηματιστήριο, με την αγορά να δείχνει εδώ και μέρες το δρόμο που θα επιλέξει έχοντας απωλέσει το επίπεδο των 1.500 μονάδων.

Όπως η αγορά έτρεξε με πολύ δύναμη εδώ και σχεδόν δύο μήνες, έτσι ξαφνικά επέλεξε να διορθώσει και να πετάξει πολλούς γρήγορους εκτός. Αντίστοιχη διορθωτική κίνηση καταγράφεται και σε Ευρώπη, ΗΠΑ αλλά όχι στο βαθμό του ΧΑ, με το τελευταίο να έχει υπεραποδώσει το τελευταίο τρίμηνο. Συνεπώς πιο εύκολα μαζεύεται χρήμα εδώ από τα funds, ενώ Έλληνες εμφανίζονται να πούλαγαν κατά βούληση σήμερα.

Η αγορά δεν έδειξε καμία διάθεση για μάζεμα των απωλειών. Αντιθέτως το τελευταίο δίωρο, το ξεπούλημα κλιμακώθηκε σε τράπεζες και όσες μετοχές κρατούσαν κάπως (ΜΠΕΛΑ, ΜΥΤΙΛ) γύρισαν και αυτές αρκετά χαμηλότερα, με τον ΓΔ να σπάει και το επίπεδο των 1.450 μονάδων. Έκλεισε μάλιστα σε χαμηλό ημέρας με απώλειες 2%.

Στο τεχνικό σκέλος η διάσπαση των 1.467 μονάδων για τον ΓΔ έφερε κύμα ρευστοποιήσεων με επόμενη κρίσιμη και κοντινή στήριξη να εντοπίζεται στις 1.437 μονάδες.

Για την FTSE 25 σήμα πώλησης είχε δοθεί ήδη από την περασμένη Πέμπτη, όταν ο MACD πέρασε χαμηλότερα από τον trigger σε ημερήσιο γράφημα και ακολούθησε αργότερα και η διάσπαση των 3.553 μονάδων.

Πρώτη στήριξη εντοπίζεται στην περιοχή των 3.485 με 3.440 μονάδων, εάν και εφόσον η διόρθωση συνεχιστεί. Αν χαθεί και το παραπάνω επίπεδο τότε θα υπάρξει προσγείωση προς τις 3.378 μονάδες περίπου.

Ως προς τη σημερινή συνεδρίαση δεν έχουν και πολλά να ειπωθούν. Όταν μιλάμε για μια ακραία ρηχή αγορά που η κερδοσκοπικές τάσεις κυριαρχούν, τότε στη πρώτη πτώση και διόρθωση δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός στο ταμπλό και όλα κοκκινίζουν σε χρόνο dt. Αυτό είναι το μοντέλο του ΧΑ που κυριαρχούσε στο παρελθόν και παραμένει ως τώρα.

Πληθωρισμός (σε Γερμανία και ΗΠΑ), αμερικανικό ΑΕΠ (Πέμπτη) rebalancing MSCI με αλλαγές σταθμίσεων και αξιολόγηση Fitch αποτελούν τα πεδία που θα κρίνουν τη μάχη αγοραστών-πωλητών στην αγορά, ενώ έπεται την επόμενη εβδομάδα η κρίσιμη συνεδρίαση της ΕΚΤ και φυσικά οι ευρωκάλπες.

Το rebalancing έχει μεγάλο ρόλο στο τι είδαμε σήμερα καθώς γίνεται frontrunning από Έλληνες. Όταν αυτό ολοκληρωθεί την Παρασκευή θα δούμε άλλη εικόνα στην αγορά.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία απογοήτευσε σήμερα, με το δείκτη τιμών καταναλωτή να ενισχύεται στο 2,8% σε ετήσια βάση το Μάιο, όταν οι αναλυτές ανέμεναν πληθωρισμό 2,7%. Συνεπώς οι short πήραν την πρωτοβουλία και μέσω αυτού να πιέσουν ευρωαγορές και ΧΑ. Στα άλλα πεδία θα φανεί η έκβαση της μάχης των δύο και αν οι long θα αποκτήσουν νέα δυναμική και αέρα.

Στο ταμπλό, όταν η αγορά διολισθαίνει κατά 1,78% με τζίρο άνω των 120 εκατ. ευρώ, μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ξεπούλημα. Τις προηγούμενες ημέρες είχε δοθεί ένα πρώτο σήμα που αγνοήθηκε επιδεικτικά από τους επενδυτές, όταν η αγορά υποχώρησε μεν αλλά με χαμηλό τζίρο. Σήμερα ήρθε να επιβεβαιωθεί αυτό που φώναζαν αρκετοί...ότι η διόρθωση πραγματοποιείται ήδη. Η αγορά έχει διορθώσει κατά σχεδόν 4,5% από τα υψηλά της στις 1.505 μονάδες και έχοντας αρκετό λίπος να κάψει δε θα της «πει» κανείς γιατί έφτασε στις 1.400 μονάδες για παράδειγμα.

Ο ΓΔ βούλιαξε κατά 2% στις 1.442,17 μονάδες, με τον τζίρο να εκτοξεύεται σε επίπεδα άνω των 142 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 βούλιαξε κατά 2,26% στις 3.491,16 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός βούλιαξε κατά σχεδόν 3,5% στις 1.261,43 μονάδες.

Ξεπούλημα άνευ διαστάσεων σε τράπεζες, με την Alpha Bank στο -3,93% και τα 1,614 ευρώ, τη Eurobank στο -3,81% και τα 2,02 ευρώ, την ΕΤΕ να βουλίαζει κατά 3,27% στα 8,116 ευρώ και την Πειραιώς στο -2,96% και τα 3,639 ευρώ.

Sell off καταγράφηκε και σε πολλές μετοχές του 25άρη, με τη ΜΟΗ στο -4,34% και τα 26,86 ευρώ, τη ΔΕΗ να σημειώνει βουτιά 3,21% τα ΕΛΠΕ στο -2,52%, τον ΟΤΕ στο -2,55% κα τη ΒΙΟ στο -2,59%.

Το ντιλ της Intracom πήγε περίπατο καθώς η αγορά φαίνεται να το έλαβε θετικά. Η μετοχή διολίσθησε κατά 4,43% στα 3,67 ευρώ.

Απώλειες κοντά στο 1% κατέγραψαν ο Τιτάν, η Μυτιληναίος, η Ελλάκτωρ και η Lamda ενώ άντεξαν στις πιέσεις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,12%), ΔΑΑ (0,02%) και ΟΠΑΠ (0,20%).

Κέρδη μετά από τα χαμηλά 52 εβδομ. για ΟΤΟΕΛ στο 0,34% και τα 11,90 ευρώ.

Με θετικό πρόσημο η Cenergy (0,24%) και η Σαράντης (0,55%)

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σωκράτης Κόκκαλης – Intracom: Πώς (ξανα)τινάζει τη «μπάνκα» με mega deal – Εξαγοράζει την Ευρώπη Ασφαλιστική, «μαγιά» τα ακίνητα

Σταθερά στην κορυφή η ελληνική ναυτιλία – Ανησυχία για το μέλλον και τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς

gazzetta
gazzetta reader insider insider