Μονοτονία στο Χρηματιστήριο - Έσωσαν ξανά τα προσχήματα οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μονοτονία στο Χρηματιστήριο - Έσωσαν ξανά τα προσχήματα οι τράπεζες
Έπαιξε άμυνα το ΧΑ κόντρα στην πίεση των ευρωπαϊκών αγορών. Ξανά μπροστά οι τράπεζες. Νέα υστέρηση για ΔΕΗ, Metlen, ΟΠΑΠ.

Καμία διαφοροποίηση έναντι των προηγούμενων συνεδριάσεων, με τις τραπεζικές μετοχές να βγαίνουν ξανά μπροστά τραβώντας το κάρο της αγοράς.

Μονοτονία και επενδυτική αδιαφορία στο μεγαλύτερο μέρος του ταμπλό πλην των τραπεζών και μερικών λιγοστών blue chips. Η αγορά έδειξε για πολλοστή φορά πως αγνοεί τις αναβαθμίσεις των αναλυτών σε πολλές μετοχές (βλ. ΔΕΗ, Μetlen, ΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ και άλλες) που απέχουν «χιλιόμετρα» από τους υψηλές τιμές στόχους. Κάτι πάει λάθος λοιπόν και κυριαρχεί το ερώτημα το κατά πόσο η αγορά μπορεί να βλέπει καλύτερα από τους αναλυτές.

Μάλιστα το ευρύτερο πλαίσιο υστέρησης και το στολάρισμα δεικτοβαρών τίτλων μόνο νευρικότητα προκαλεί στην επενδυτική κοινότητα που τριμάρει θέσεις και ενισχύει ή τοποθετείται κυρίως στις τράπεζες και άλλους μικρότερους τίτλους που βρίσκονται «με το πόδι στο γκάζι» (βλ. Cenergy, Sarantis κτλ). Γενικότερα η αγορά δε πείθει σε καμία περίπτωση το τελευταίο διάστημα καθώς ακόμη και σήμερα οι τράπεζες, η Τιτάν και η ΜΠΕΛΑ τράβηξαν τον ΓΔ με το τζίρο να βουλιάζει. Λεφτά δε μπαίνουν στο ΧΑ με το rotation να κυριαρχεί.

Σήμερα τόσο η Deutsche Bank όσο και η Eurobank Equities αναβάθμισαν τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες. Η δεύτερη εστίασε μόνο στην Πειραιώς.

Όπως έχει αναφέρει πολλάκις το insider.gr αν η αγορά θέλει να επιστρέψει πάνω από τις 1.500 μονάδες θα χρειαστεί δυνάμεις και από άλλες μετοχές. Δυνατές οι τράπεζες αλλά σίγουρα μόνο με αυτές δε μπορεί να μεγάλη κίνηση, ακόμη και σε μια τόσο τραπεζοκεντρική αγορά όπως η εγχώρια.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών, «μετά από έναν συνολικά ουδέτερο αλλά όχι εύκολο Μάιο, η ελληνική Αγορά συνεχίζει να «ζει και να πεθαίνει» υπό το βάρος της απορρόφησης ρευστότητας από τις νέες μετοχικές εκδόσεις, από τις διαθέσεις ποσοστών από «δυνατά χέρια» και από το «κλείδωμα» κερδών μετά την μεγάλη προηγηθείσα άνοδο και ενώ έχουμε μπει πια ημερολογιακά στο καλοκαίρι.

Προφανώς και αρκετά χαρτοφυλάκια αναμένουν (λίγο ως πολύ) χαμηλότερες τιμές για να «μπουν» σε επιλεγμένους τίτλους και ενώ αποφεύγουν το ρίσκο να «γράψουν» αρνητικές αποδόσεις σε μία έως τώρα θετικότατη χρηματιστηριακή χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, το ορόσημο των 1.500 μονάδων, στο οποίο -όχι τυχαία- έχουμε πολλάκις αναφερθεί, συνεχίζει να «στοιχειώνει» και να προβληματίζει τον Γενικό Δείκτη. «Χαμένη ευκαιρία» θα λέγαμε για τον ΓΔ η μη οριστική υπέρβαση του εν λόγω υψηλού 13 ετών και η έστω και από χαώδη απόσταση «παρακολούθηση» των ρεκόρ που σημειώνουν οι ξένοι δείκτες. Τα παραπάνω ισχύουν και για τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. που σημειώνει διακυμάνσεις πέριξ των 100 δισ. ευρώ.

Στα θετικά για τους μετόχους οι προγραμματισμένες εισπράξεις μερισμάτων, με το «μενού» να είναι το πλουσιότερο των τελευταίων ετών.

Βραχυπρόθεσμα αναμένουμε την ετυμηγορία της κάλπης και όσα θα δρομολογηθούν στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό από βδομάδα. Σε ό,τι αφορά το επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, αυτό θα κληθεί να εργαστεί προς την κατεύθυνση μίας ανταγωνιστικότερης Ευρωπαϊκής Οικονομίας και ενώ αυτές τις ώρες οι Αγορές αξιολογούν τις σημερινές επιτοκιακές ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιστρέφοντας στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ, διαγραμματικές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1.439, στις 1.424 και στις 1.414 μονάδες, πριν έρθουν στο προσκήνιο οι 1.400, με ό,τι κάτι τέτοιο θα συνεπάγεται για την μεσοπρόθεσμη τάση. Αντιστάσεις υπάρχουν στις 1.465, στις 1.475 και στις 1.500+ μονάδες», όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης.

Το ΧΑ περιμένει το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης αλλά το πολυσυζητημένο ντιλ της ΤΕΝΕΡΓ που θα δώσει δυναμική και καταλύτες στο ΧΑ απελευθερώνοντας ρευστότητα. Ακόμη και σε αυτό φαίνονται για πολλοστή φορά τα κενά ελέγχου της αγοράς, καθώς η ΕΚ για μια ακόμη φορά μπροστά σε όργιο καθημερινών δημοσιευμάτων που κάνουν το γύρο της αγοράς εδώ και μήνες ότι κλείνει το ντιλ μέσα στις επόμενες ημέρες, δεν έχει πάρει κανέναν απολύτως μέτρο. Ούτε να τραβήξει την εταιρεία να προβεί σε ανακοινώσεις ούτε αναστολή διαπραγμάτευσης εάν χρειαστεί.

Στο ταμπλό η ΕΤΕ ηγήθηκε της ανόδου με κέρδη 2,97% στα 8,264 ευρώ, με τζίρο κοντά στα 14 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε κατά πόδας η Alpha Bank με κέρδη 1,66% στα 1,62 ευρώ, η ΕΥΡΩΒ στο 1,06% και τα 2,101 ευρώ και η Πειραιώς στο 0,66% και τα 3,81 ευρώ.

Ο ΓΔ κατέγραψε ήπια άνοδο 0,38% στις 1.458,37 μονάδες, με τον τζίρο στα 88 εκατ. ευρω. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,58% στις 3.540,67 μονάδες και ο τραπεζικός κατέγραψε μίνι ράλι 1,71% στις 1.296,07 μονάδες.

Συνοδοιπόροι της ΕΤΕ η ΜΠΕΛΑ και η ΤΙΤΑΝ με κέρδη 2,01% και 1,8% αντίστοιχα στα 27,44 ευρώ και τα 31,05 ευρώ.

Νέα εκτίναξη για Cenergy στο 1,42% και τα 9,29 ευρώ χτυπάει νέα υψηλά. Ανοδικά η ΟΤΟΕΛ με κέρδη 2,27% στα 11,70 ευρώ με πενιχρό τζίρο και κινήσεις market making.

Άνοδος και για την Aegean στο 0,94% και για ΕΥΑΠ στο 0,34%.

Όπως προαναφέραμε νέο άτσαλο γύρισμα για τη ΔΕΗ με απώλειες 0,72% στις δημοπρασίες στα 11,07 ευρώ πλέον, με τη ΜΟΗ στο -2,17%, τα ΕΛΠΕ στο -0,82% και τον ΟΠΑΠ στο -0,67%. Χτυπήματα στο τέλος της συνεδρίασης για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΤΕΝΕΡΓ. Όλες με πιέσεις στις δημοπρασίες.

Απώλειες άνω του 1% για ΔΑΑ στα 8,18 ευρώ, με την Optima στο -1,66% και τα 11,82 ευρώ λόγω κατοχύρωσης κερδών απουσία αγοραστών. Πιέσεις σε ΕΛΧΑ, ΒΙΟ και ΕΧΑΕ.

Σταθερή η Ελλάκτωρ στα 2,475 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Equities: Οι παράγοντες για ένα «relief rally» στις τράπεζες - Νέα τιμή στόχος για Πειραιώς

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Deutsche Bank - Αυξάνει τις τιμές στόχους

Nike vs Adidas: Ποια θα στεφθεί «πρωταθλήτρια» στο Euro 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider