Συνέχεια στο αρνητικό σερί στο Χρηματιστήριο στα όρια των 1.400 μονάδων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχεια στο αρνητικό σερί στο Χρηματιστήριο στα όρια των 1.400 μονάδων
Νέες απώλειες στο ΧΑ, κόντρα στο διεθνές ρεύμα. Στα όρια των 1.400 μονάδες. Άμυνες από ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΡΑΙΓ, CENER.

Ούτε σήμερα κατάφερε να ορθοποδήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών, συμπληρώνοντας τρεις διαδοχικές αρνητικές συνεδριάσεις, πλησιάζοντας πιο κοντά στις 1.400 μονάδες.

Η Πειραιώς έφτασε μέχρι και τα 3,439 ευρώ για να τη πιέσουν ξανά προς τα κάτω και η ΕΤΕ με πολύ υψηλό τζίρο ξεκίνησε από τα 7,532 για να χτυπήσει 7,85 ευρώ και να περιορίσει εν συνεχεία τα κέρδη της για να συνεχιστεί το μάζεμα του χαρτιού σε χαμηλότερα επίπεδα.

Το ΧΑ έχει αυτονομηθεί όπως φαίνεται εδώ και καιρό ακολουθώντας το δικό του μονοπάτι, καθώς τα ρεκόρ της Wall Street δεν κάνουν καμία αίσθηση προς ώρας.

Το κλίμα στη Wall Street, όχι μόνο δεν έχει χαλάσει αλλά η μεγαλύτερη αγορά έχει βάλει στο στόχο άκρως υψηλότερα επίπεδα, που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και τις 6.000 μονάδες. Την ίδια στιγμή οι ευρωαγορές διόρθωσαν ελαφρώς εξαιτίας των τριγμών στη γαλλική πολιτική σκηνή, αλλά το ΧΑ έχει επιδοθεί σε μια μεγαλύτερη διόρθωση καίγοντας μια σειρά θετικών αποτελεσμάτων, αναβαθμίσεων και μεγάλων ντιλ, όπως αυτό της ΤΕΡΝΑ με την Masdar.

Ερωτηματικά προκαλούν και οι υψηλοί τζίροι στις τράπεζες με τη μεταβλητότητα να χτυπά κόκκινο. Πιθανώς μέσω πακέτων και άλλων συναλλαγών να αλλάζουν χέρια σημαντικά χαρτιά σε χαμηλότερες τιμές.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Στεριώτη, μέλος της βρετανικής Society of Technical Analysts, «η λήξη του χρηματιστηριακού εξαμήνου συμπίπτει με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία και χαρακτηρίζεται από ανασφάλεια και ερωτηματικά για την πολιτική και κατ’ επέκταση δημοσιονομική κατεύθυνση μεγάλων Χωρών-Οικονομιών της Ευρωζώνης. Οι μετοχές του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου και τα κρατικά Ομόλογα αποτελούν τον «εύκολο στόχο» σε τέτοιου είδους κρίσεις, με τα «απόνερα» να φτάνουν μέχρι τo Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Σα να μην έφτανε το με αρνητικές αποχρώσεις διεθνές (γεω)πολιτικό περιβάλλον, το ΧΑ, στην προσπάθειά του να βρει σημαντικούς καταλύτες ανόδου, βρίσκεται αντιμέτωπο και με έκτακτη εγχώρια ειδησεογραφία, όπως η μη αναβάθμισή του από τον Οίκο MSCI σε αναπτυγμένη Αγορά, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στα διυλιστήρια και η μερική ή ολική αποχώρηση μεγαλομετόχων από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών».

«Αυτή τη στιγμή το ενδιαφέρον επικεντρώνεται περισσότερο στη διαφύλαξη του επιπέδου των 1.400 μονάδων παρά στην υπερκέραση του πολυετούς υψηλού των 1.500 που αρχίζει να μοιάζει με… «όνειρο θερινής νυκτός» και ενώ έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι.

Στον αντίποδα, οι μετοχικοί «ταύροι» μπορούν να επικαλεστούν:

- τη στήριξη του όποιου window dressing, δηλ. τον εξωραϊσμό των αποτιμήσεων, ενόψει των επικείμενων εξαμηνιαίων απολογιστικών reports των Διαχειριστών Κεφαλαίου προς τους Πελάτες τους,

- την έμμεση στήριξη των Κεντρικών Τραπεζών, που έχουν ξεκινήσει να μειώνουν σταδιακά τα παρεμβατικά τους επιτόκια ακόμη και εν μέσω πληθωριστικών ανησυχιών,

- την πρόσφατη απόκτηση εμπειρίας από τις Αγορές στην αντιμετώπιση διεθνών γεωπολιτικών και δημοσιονομικών κρίσεων,

- την παραμονή του αμερικάνικου S&P-500 σε ιστορικά υψηλά παρά τις όποιες επιμέρους υπερβολές και ανισορροπίες.

Η διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη έχει επιδεινωθεί ενόσω αυτός βρίσκεται κοντά στα χαμηλά διμήνου και «φλερτάρει» με την καθοδική διάσπαση και του εκθετικού ΚΜΟ 100 ημερών.

Βάσει όλων των παραπάνω, οι επόμενες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο συνδυασμός διεθνών πολιτικών εξελίξεων και «κόπωσης» των αποτιμήσεων συνιστούν ένα περίεργο «κοκτέιλ» που μπορεί να δώσει άμεσα την απάντηση στο «ερώτημα του ενός εκατομμυρίου», δηλ. προς ποία κατεύθυνση θα σπάσει τελικά το εύρος τιμών που συνόψισε τις τελευταίες εβδομάδες», καταλήγει ο Πέτρος Στεριώτης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε σε χαμηλό ημέρας παρά την άνοδο της Wall Street και τις περιορισμένες απώλειες σε Ευρώπη. Συγκεκριμένα καταγράφηκαν νέες απώλειες 0,41% στις 1.400,43 μονάδες, με τον τζίρο να παραμένει υψηλός στα 128,4 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE 25 σημείωσε απώλειες 0,42%, ενώ ο τραπεζικός μέσω ΠΕΙΡ-ΕΤΕ κατέγραψε ένα ήπιο θετικό κλείσιμο (0,24%) στις 1.209,69 μονάδες.

Στις τράπεζες η Πειραιώς κατέγραψε άνοδο 1,31% στα 3,394 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 2,25% και τα 7,80 ευρώ. Στο κόκκινο ξανά ΕΥΡΩΒ (-1,68%) και Alpha (-0,24%).

Ανοδικά, Τιτάν (0,5%) στα 29,70 ευρώ, Cenergy (0,93%) στα 9,79 ευρώ και νέα υψηλά και η Aegean με ανοδική εκτόνωση 2,27% στα 11,27 ευρώ. Ήπια ανοδικά ΤΕΝΕΡΓ με το ΔΑΑ στα 7,89 ευρώ.

Από την άλλη, αρνητικά κλεισίματα κατέγραψαν ΜΥΤΙΛ στο -1,49% στα 34,48 ευρώ, ΜΟΗ στο -2,10%, ΕΛΠΕ -1,26% και ΜΠΕΛΑ -1,43% συμπαρασύροντας την αγορά στο χαμηλό ημέρας.

Απώλειες και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -0,96% και στα 16,54 ευρώ, με την Optima να βουλιάζει κατά 4,76% στα 12 ευρώ. Στο κόκκινο και η ΕΕΕ (-0,93%) στα 32,06 ευρώ.

Σε νέο χαμηλό 52 εβδομ. η Autohellas στα 11,14 ευρώ με απώλειες 1,42%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στα κορυφαία «value stories» της Global X οι ελληνικές μετοχές

«Ταύρος» για την Εθνική Τράπεζα η Optima - Αυξάνει στα 10,84 ευρώ την τιμή στόχο

Ο άδικος «πόλεμος» των αγορών στις ευρωτράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider