«Relief rally» σε ευρωαγορές και ΧΑ μετά τις γαλλικές κάλπες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Relief rally» σε ευρωαγορές και ΧΑ μετά τις γαλλικές κάλπες
«Relief rally» φαίνεται να προκαλεί το αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών τόσο στη γαλλική αγορά όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

«Relief rally» φαίνεται να προκαλεί το αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών τόσο στη γαλλική αγορά όσο και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές.

Αν και το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν επικράτησε στον πρώτο γύρο των γαλλικών κοινοβουλευτικών εκλογών, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου στις 7 Ιουλίου και ο βαθμός στον οποίο το κόμμα «Εθνικός Συναγερμός» (RN) μπορεί να διαμορφώσει τις γαλλικές πολιτικές εξελίξεις παραμένει ανοιχτό. Το σημαντικότερο είναι πως οι αγορές έχοντας διορθώσει και απορροφήσει τις πιέσεις από την πιθανή, και πλέον επιβεβαιώμενη, επικράτηση του κόμματος της Λεπέν, παίρνουν μια ανάσα. Έχουν δηλαδή αφομοιώσει-χωνέψει το συγκεκριμένο σενάριο και πλέον αρχίζουν να στοιχηματίζουν για το αποτέλεσμα των δεύτερο γύρο.

Με περίπου 33% των ψήφων, το RN της Μαρίν Λεπέν υποβίβασε τους κεντρώους του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην τρίτη θέση με 20% μετά την Ενωμένη Αριστερά που έλαβε ποσοστό 28%. Όμως, όπως και στις ευρωπαϊκές εκλογές πριν από τρεις εβδομάδες, ο απολογισμός για το νικηφόρο RN έπεσε περίπου 2 μονάδες λιγότερο από αυτό που είχαν προβλέψει οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με την Berenberg, «ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο παραμένει το πιο πιθανό αποτέλεσμα. Ενώ το RN θα μπορούσε ενδεχομένως να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στον δεύτερο γύρο, αυτό φαίνεται τώρα ακόμη και ελαφρώς λιγότερο πιθανό από ό,τι πριν. Το σενάριο κινδύνου ότι η ενωμένη αριστερά θα μπορούσε να πάρει την εξουσία και να εφαρμόσει την δαπανηρή ατζέντα της φαίνεται να έχει υποχωρήσει περαιτέρω».

Στα δικά μας και το ΧΑ αναμένεται να πάρει σημαντικές ανάσες και να δώσει μια νέα ανοδική κίνηση, έχοντας πιεστεί σημαντικά από τη μεριά της Γαλλίας. Σύμφωνα με τον Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, «συνεχίζεται το σκωτσέζικο ντους στην αγορά με την εβδομάδα να κλείνει πτωτική αλλά πάνω από την ζώνη των 1400 μονάδων. Βλέπουμε ότι κάποιοι τίτλοι σταδιακά αρχίζουν και αλλάζουν την εικόνα τους σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά. Στον τραπεζικό κλάδο
την Παρασκευή είδαμε οι δύο έντονα πτωτικές ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ να παίρνουν ανοδική ανάσα και να συντηρούν με την σειρά τους το 1.200 ασχέτως πιέσεων σε ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ.

Η Moody’s ήταν η αφορμή για την ΑΛΦΑ που μιας και την αναβάθμισε μετά από 14 χρόνια θυμίζοντας ότι στις 13/06 είχε προχωρήσει σε αναβάθμιση της ΕΥΡΩΒ με τον τίτλο να έχει αλλάξει και συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα με τον δεύτερο γύρο να ολοκληρώνεται την Κυριακή 7 Ιουλίου».

«Νέο σημαντικό δεδομένο το stop που κατέβηκε στο 1435 σε κλείσιμο ημέρας. Η ζώνη του 1.400 συντηρείται τις τελευταίες συνεδριάσεις και μόνο τυχόν κατοχύρωση μπορεί να δώσει κίνηση στο 1.372. Ο ταλαντωτής μας σε θέση βολής περιμένοντας ένα ανοδικό έναυσμα», όπως σημειώνει ο Ηλ. Ζαχαράκης.

Ράλι καταγράφεται στον γαλλικό CAC40 που συμπαρασύρει σε υψηλότερα επίπεδα τις ευρωπαϊκές και το ΧΑ. Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 0,86% στις 1.416,31 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 1,07% και τον τραπεζικό να ρολάρει με κέρδη 147% στις 1.231,29 μονάδες.

Στις τράπεζες με ανοδικό gap ξεκίνησαν Alpha Bank και Πειραιώς με κέρδη 2,26% και 1,91% αντίστοιχα, με την Eurobank στο 1,68% και την ΕΤΕ στο 0,87%.

Ισχυρή άνοδος επίσης για ΟΤΕ στο 1,56% με την ΕΕΕ στο 1,52%. Θετικός βηματισμός για ΟΠΑΠ, ΜΟΗ και ΔΕΗ.

Κέρδη 0,57% για Metlen, με την ΜΠΕΛΑ στο 0,82%. Στο 1,47% η ΕΛΧΑ με τη Σαράντης στο 1,85%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider