Βενσάν Μπολορέ: Ο «Γάλλος Μέρντοχ» που οδηγεί την Λεπέν στην εξουσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βενσάν Μπολορέ: Ο «Γάλλος Μέρντοχ» που οδηγεί την Λεπέν στην εξουσία
Κινώντας τα νήματα από το παρασκήνιο με τον τρόπο του Ρούπερτ Μέρντοχ, ο δισεκατομμυριούχος ενορχήστρωσε μια συμμαχία σκληρών δεξιών αντιπάλων.

Όταν ο συντηρητικός ηγέτης Ερίκ Σιοτί σχεδίασε την εκπληκτική του συμμαχία με τη Μαρίν Λε Πεν, καταστρέφοντας δεκαετίες γκολικής παράδοσης, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων δεν συμβουλεύτηκε κανέναν από τους αρχαιότερους συναδέλφους του στο κόμμα – ούτε καν τον Νικολά Σαρκοζί, τον τελευταίο από την πολιτική του οικογένεια που υπηρέτησε ως Γάλλος πρόεδρος, όπως σημειώνει το France 24.

Αντίθετα, το πρωί αφότου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προκήρυξε πρόωρες εκλογές στις 9 Ιουνίου, ο Σιοτί επισκέφθηκε τον Βενσάν Μπολορέ, τον δισεκατομμυριούχο που έχτισε μια τεράστια αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης ακριβώς για να δημιουργήσει μια τέτοια συμμαχία.

Ο σκοπός της επίσκεψης, την οποία αποκάλυψε η γαλλική εφημερίδα Le Monde, ήταν να «ενορχηστρώσει τον συνασπισμό του Σιοτί με την Εθνική Συσπείρωση, και να προετοιμαστεί για την αντίδραση που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε.

Όταν ο Σιοτί ανακοίνωσε την επόμενη μέρα την απόφασή του, προκαλώντας την οργισμένη καταδίκη από στελέχη του κόμματος, η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του Μπολορέ ήταν έτοιμη να συσπειρωθεί για να τον υπερασπιστεί.

«Ο Έρικ Σιότι άκουσε τους ψηφοφόρους της βάσης. Συμβαίνει, μερικές φορές, σε έναν πολιτικό ηγέτη», είπε ο δημοσιογράφος Pascal Praud που εργάζεται στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του μεγιστάνα, CNews. Συνέχισε να κοροϊδεύει τους επικριτές του Σιότι στους Ρεπουμπλικανούς, ισχυριζόμενος ότι η απόρριψη μιας συμμαχίας με τη Λεπέν απέδειξε ότι είναι «εκτός επαφής, στερούνται θάρρους, χωρίς μέλλον και ξεκάθαρα ανίκανοι να καταλάβουν τίποτα, περισσότερο από όλους τους ψηφοφόρους τους».

Στον ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 που επίσης ανήκει στον Μπολορέ, ο διευθυντής της συντηρητικής εφημερίδας Le Figaro επέκρινε την «ανεξιχνίαστη έκρηξη του αισθήματος κατά του Σιοτί», χλευάζοντας τα εκλογικά αποτελέσματα των «παλιών βαρόνων» της δεξιάς. «Είτε οι Ρεπουμπλικανοί θα συνεργαστούν με την Εθνική Συσπείρωση είτε είναι καταδικασμένοι να εξαφανιστούν» τόνισε.

«Από κάθε άποψη, η πιθανή νίκη της ακροδεξιάς στις επερχόμενες εκλογές θα ήταν μια προσωπική νίκη για τον Μπολορέ, μια δικαίωση του τι είχε σχεδιαστεί να επιτύχει η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του» επισήμανε.

«Η ένωση της γαλλικής δεξιάς και η ανάκτησή της στην εξουσία ήταν πάντα ο κύριος στόχος του Μπολορέ» προσθέτει ο Alexis Lévrier, ιστορικός των μέσων ενημέρωσης.

Η στρατηγική του Μπολορέ με τα media

Ένας βαθιά συντηρητικός καθολικός από τη Βρετάνη, στη δυτική Γαλλία, ο Μπολορέ έχει αναδειχθεί στον πιο επιτυχημένο επιχειρηματία της Γαλλίας, δημιουργώντας μια αυτοκρατορία μεταφορών, μέσων ενημέρωσης και διαφήμισης που εκτείνεται σε όλη την Ευρώπη και την Αφρική.

Την τελευταία δεκαετία, έχει σταδιακά επεκτείνει τα μέσα ενημέρωσης του στη Γαλλία για να περιλαμβάνει τηλεοπτικά κανάλια, ραδιοφωνικό σταθμό, εξέχοντα περιοδικά, τον κορυφαίο εκδότη της Γαλλίας, τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική αλυσίδα λιανικής και, πιο πρόσφατα, την πιο γνωστή κυριακάτικη εφημερίδα. Όχι ανώδυνες, οι εξαγορές ακολούθησαν μια καλά εξελιγμένη στρατηγική, αναφέρει η Alexandra Colineau του media group Un Bout des Médias.

«Η στρατηγική είναι να αγοράζεις καθιερωμένους τίτλους και να αδειάζεις τα newsroom τους, μετακομίζοντας εκεί σαν ερημίτης κάβουρας σε άδειο κέλυφος», εξηγεί.

Αφού εξαγόρασε το ειδησεογραφικό κανάλι iTélé, μέρος του ομίλου Canal+, ο μεγιστάνας προκάλεσε απεργία ρεκόρ 31 ημερών το 2016, απαλλάχθηκε από το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού και το μετέτρεψε σε μια συντηρητική πλατφόρμα που οι κριτικοί ονόμασαν «Γαλλικό Fox News».

Το CNews είναι πλέον το πιο δημοφιλές ειδησεογραφικό κανάλι της Γαλλίας – αν και πολλοί επικριτές του λένε ότι το «κανάλι γνώμης» είναι μια πιο ακριβής περιγραφή.

Η εξαγορά της Journal du dimanche (JDD) οδήγησε σε ακόμη μεγαλύτερη αποχή του προσωπικού πέρυσι, η οποία προκλήθηκε από τον διορισμό από τον Μπολορέ ενός αμφιλεγόμενου αρχισυντάκτη, η προηγούμενη θητεία του οποίου στο υπερσυντηρητικό περιοδικό Valeurs Actuelle περιελάμβανε μια καταδίκη για ρατσιστική ρητορική μίσους, λόγω γελοιογραφιών που απεικόνιζαν έναν μαύρο βουλευτή ως σκλάβο αλυσοδεμένο.

Η επιθετική επέκταση του δισεκατομμυριούχου στα μέσα ενημέρωσης έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τον μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοχ, του οποίου τα ειδησεογραφικά μέσα στην Αυστραλία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αλλάξει ριζικά τα μέσα ενημέρωσης και τα πολιτικά τοπία αυτών των χωρών.

«Ο Μέρντοχ είναι ξεκάθαρα το μοντέλο του Μπολορέ» αναφέρει ο Levrier. «Και οι δύο έχουν τεράστιους και διαφοροποιημένους ομίλους μέσων ενημέρωσης. Και οι δύο στοχεύουν να κερδίσουν εκλογές χωρίς ποτέ να διεκδικήσουν αξιώματα» προσθέτει.

Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης του JDD πέρυσι, ο ιστορικός Ντέιβιντ Κολόν, ο οποίος έχει γράψει ένα βιβλίο για την αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης του Μέρντοχ, επεσήμανε τους παραλληλισμούς μεταξύ των αντίστοιχων συμμετοχών των μεγιστάνων, τονίζοντας τον αντίκτυπο των συνεργειών μεταξύ τηλεόρασης, ραδιοφώνου και έντυπου.

«Όταν πρόκειται για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης, ο βασικός παράγοντας δεν είναι ο αριθμός των τίτλων που κατέχετε ή το μέγεθος του αναγνωστικού κοινού τους, αλλά η ποικιλομορφία των μέσων», εξήγησε. «Είναι αυτή η διασταυρούμενη ιδιοκτησία που σας επιτρέπει να ορίσετε την ατζέντα και να επηρεάσετε γρήγορα τη δημόσια συζήτηση» πρόσθεσε.

Φωτογραφία @ Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γαλλία: Οι νέοι ψηφοφόροι είναι το κλειδί στο δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών

Κασσελάκης: Το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία επαλήθευσε τους χειρότερους φόβους μας

Γαλλία: Ο Μακρόν καλεί σε έναν «μεγάλο συνασπισμό» ενάντια στην ακροδεξιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider