Wall Street: Η αισιοδοξία για τα επιτόκια έστειλε τον Dow πάνω από τις 40.000 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Η αισιοδοξία για τα επιτόκια έστειλε τον Dow πάνω από τις 40.000 μονάδες
Οι επενδυτές ανέλυσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου των μεγάλων τραπεζών

Μετά τα ρεκόρ του S&P 500 μέσα στην εβδομάδα ήταν σειρά του Dow Jones την Παρασκευή στην Wall Street να ξεχωρίσει, με τους επενδυτές νσ συνεχίζουν το rotation αφού έχουν στρέψει την προσοχή τους σε μετοχές εκτός της αγοράς τεχνολογίας, φέρνοντας σήμερα στο προσκήνιο εταιρείες όπως τις Home Depot και Caterpillar, ενώ «ζύγισαν» και τα αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών.

Ειδικότερα, ο Dow Jones πρόσθεσε 247 μονάδες, ή 0,6%, πιάνοντας ξανά τις 40.000 μονάδες από τα τέλη Μαίου όταν είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά το συγκεκριμένο ορόσημο, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε στο ιστορικό υψηλό των 40.257,74 μονάδων. Ο διευρυμένος S&P 500 κέρδισε 0,49% στις 5.611 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε με 0,62% στις 18.396. Σε εβδομαδιαία βάση ο Dow ενισχύθηκε 1.6%, με τον καταλύτη να είναι τα νέα της Πέμπτης για τον πληθωρισμό. Ο S&P 500 ανέβηκε 0,9% και ο Nasdaq έκλεισε στο +0,3%.

Ο δείκτης μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 σημείωσε άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση, πραγματοποιώντας άλμα 1,4%., καθώς οι επενδυτές βλέπουν ότι η λεγόμενη ήπια προσγείωση για την ευρύτερη οικονομία δίνει ώθηση σε μικρότερες εταιρείες.

Η αγορά σημείωσε άνοδο ακόμη και μετά τις πενιχρές αντιδράσεις στα κέρδη του δεύτερου τριμήνου των τραπεζών. Η μετοχή της Wells Fargo υποxώρησε άνω του 6%, αφού μπορεί η τράπεζα να ανακοίνωσε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κέρδη και έσοδα στο β' τρίμηνο, ωστόσο η κάμψη στα έσοδα από τόκους δεν άρεσε στους αναλυτές. Η Wells Fargo ανέφερε κέρδη 1,33 δολαρίων/μετοχή, υψηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα της LSEG που ανέμεναν κέρδη 1,29 δολαρίων/μετοχή, ωστόσο, τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν στα 11,92 δισ. δολάρια, καταγράφοντας πτώση 9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μία μέτρηση στα 12,12 δισ. δολάρια.

Η Citigroup ανακοίνωσε κέρδη 1,52 δολάρια ανά μετοχή έναντι πρόβλεψης για 1,39 δολ/μετοχή, ενώ τα έσοδά της διαμορφώθηκαν στα 20,13 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την εκτίμηση για 20,07 δισ. δολ. Στον απόχη της ανακοίνωσης, η μετοχή της προσυνεδριακά ενισχύεται 2,1%. Παράλληλα, μπόρεσε να μειώσει τα έξοδα κατά 2% στα 13,35 δισεκατομμύρια δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, αν και, για το έτος, είναι πιθανό να βρεθούν στο άνω άκρο του εύρους των 53,5 έως 53,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Nωρίτερα αυτό το μήνα συμφώνησε να πληρώσει σχεδόν 136 εκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα στις ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών των ΗΠΑ για «ανεπαρκή πρόοδο» στην επίλυση ορισμένων ζητημάτων. Η μετοχή της υποχώρησε1,81%.

Έσοδα που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις κατέγραψε η JPMorgan Chase για το β' τρίμηνο του 2024, με ώθηση από τον τομέα της επενδυτικής τραπεζικής. Πιο συγκεκριμένα, η αμερικανική τράπεζα που ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της πριν το «καμπανάκι» της Παρασκευής, ανέφερε κέρδη 4,40 δολάρια ανά μετοχή, σε σχέση με 4,19 δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές της LSEG. Όσον αφορά τα έσοδα, ανήλθαν στα 50,99 δισ. δολάρια έναντι των εκτιμήσεων των αναλυτών της LSEG για 49,87 δισ. δολάρια. H μετοχή της έκλεισε στο -1,21%.

Η μέτρηση του πληθωρισμού χονδρικής ήταν ελαφρώς υψηλότερη από ό,τι αναμενόταν την Παρασκευή, αλλά η Wall Street αγνόησε σε μεγάλο βαθμό αυτά τα στοιχεία μετά την πτώση του δείκτη τιμών καταναλωτή μια ημέρα νωρίτερα που ενθάρρυνε την αισιοδοξία ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.

Επίσης, η καταναλωτική εμπιστοσύνη των Αμερικανών για την πορεία της οικονομίας κατρακύλησε σε χαμηλό οκτώ μηνών τον Ιούλιο λόγω της απογοήτευσης που εξακολουθούν να επιφέρουν οι επίμονα υψηλές τιμές, παρόλο που υπήρξε αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Ειδικότερα, ο δείκτης του καταναλωτικού κλίματος στις ΗΠΑ τον Ιούλιο υποχώρησε στο 66,0 από 68,2 τον Ιούνιο. Ο δείκτης βρίσκεται επίσης πολύ κάτω από το προπανδημικό ανώτατο όριο του 101. «Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές εξακολουθούν να δυσκολεύονται από τον αντίκτυπο των υψηλών τιμών, παρόλο που αναμένουν ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μετριάζεται τα επόμενα χρόνια», τονίζεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρυσός: Τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα κερδών

Πετρέλαιο: Έσπασε το θετικό σερί τεσσάρων εβδομάδων

Ευρωαγορές: Σε υψηλό ενός μηνός με ώθηση από τις ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider