Επενδυτική άπνοια στο Χρηματιστήριο - «Σπάει τα κοντέρ» η συσσώρευση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτική άπνοια στο Χρηματιστήριο - «Σπάει τα κοντέρ» η συσσώρευση
Σε εύρος 20 μονάδων κινείται στο ΧΑ εδώ και σχεδόν ένα μήνα. Χωρίς φρέσκο χρήμα το ΧΑ εδώ και μήνες. Στο επίκεντρο οι τράπεζες.

Τελ. ενημέρωση 11:10

Σε μια μακρά και πολύμηνη ατασική περίοδο, χωρίς ρυθμό και δυναμική παραμένει το Χρηματιστήριο, όπου περνούν θετικές ειδήσεις (αναβάθμιση τραπεζών από τον οίκο Fitch, αναβάθμιση προοπτικών από DBRS για οικονομία, διαρκείς αναβαθμίσεις τραπεζών από επενδυτικούς οίκους) αλλά αυτό παραμένει ασυγκίνητο.

Μάλιστα από τα μέσα Αύγουστου, το ΧΑ παραμένει εγκλωβισμό σε ένα εύρος το πολύ 20 μονάδων, πέριξ των 1.430-1.450 μονάδων, με τη συναλλακτικη δραστηριότητα να βουλιάζει διαρκώς.

Όπως επισήμανε ο πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης, «στοίχημα» πλέον αποτελεί η διατήρηση αλλά και η περαιτέρω βελτίωση των εταιρικών επιδόσεων, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι ο βαθμός στον οποίο αυτές έχουν προεξοφληθεί από την αγορά. Υπενθυμίζουμε ότι ο Γενικός Δείκτης έχει «κολλήσει» σε οριζόντιο εύρος τιμών τους τελευταίους 7-8 μήνες επιδεικνύοντας σημάδια «κόπωσης», όχι εντελώς αδικαιολόγητα βέβαια, καθώς «χωνεύει» το μεγάλο ράλι των τελευταίων λίγων ετών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση, «κολλημένη» κι αυτή στην περιοχή των 100 δισ. Ευρώ, χρειάζεται «φρέσκο χρήμα» για να κάνει το επόμενο βήμα, με τον μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών, πάντως, να μην… εμπνέει.

Ας ευχηθούμε για το υπόλοιπο του 2024 να μην ισχύσει το «πρωταθλητές στα sell-off, ουραγοί στα rebound» αλλά, αντιθέτως, το ΧΑ να αξιοποιήσει τα αρκετά θετικά της τρέχουσας επενδυτικής συγκυρίας και να συνεχίσει να επιβραβεύει τις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις επιλεγμένων ελληνικών επιχειρήσεων που κάνουν τη δουλειά τους σωστά».

Οι διεθνείς αγορές αντέδρασαν χθες μετά το πολυήμερο αρνητικό σερί αλλά το ΧΑ, υποχώρησε περαιτέρω φτάνοντας πιο κοντά στις 1.430 μονάδες.

Στα εγχώρια, ενδιαφέρον παρουσιάζει η σημερινή ομολογιακή έκδοση της Πειραιώς με 11NC6 Tier 2 για την άντληση 500 εκατ. ευρώ περίπου και θα αντικαταστήσει (πρόωρη επαναγορά με μετρητά) ομόλογο 500 εκατ. ευρώ της Τράπεζας, το οποίο λήγει στις 19 Φεβρουαρίου 2030. Το κουπόνι του ομολόγου που θα έπρεπε να πληρωθεί τον ερχόμενο Φεβρουάριο ανέρχεται σε 5,5%, ενώ η αγορά αναμένει πως το επιτόκιο της νέας έκδοσης θα κινηθεί στο εύρος 5,25% - 5,50%, πιθανότατα στο 5,35%. Την επικοινωνία με τους επενδυτές για την έκδοση του ομολόγου και την επαναγορά του παλαιότερου Tier 2, έχουν αναλάβει οι Barclays, Deutsche Bank, Goldman Sachs Bank Europe SE, Morgan Stanley, Nomura και UBS Investment Bank για επικοινωνία με τους επενδυτές. Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος EMTN της Πειραιώς, ενώ αναμένεται να αξιολογηθεί με Ba3 από τη Moody’s.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ καταγράφει ήπια άνοδο 0,34% στις 1.439,05 μονάδες, με τον τζίρο μόλις στα 4,55 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,42% και ο ΔΤΡ 0,44% στις 1.250,91 μονάδες.

Στις τράπεζες, μετά από ένα ισχυρό αρνητικό σερί η ΕΤΕ προσπαθεί κάπως να ανακάμψει με άνοδο 0,69% στα 7,598 ευρώ, ενώ κέρδη 0,38% καταγράφει η ΠΕΙΡ προσπαθώντας να υπερβεί και πάλι τα 4 ευρώ. Κέρδη 0,58% για την Alpha και 0,30% για Eurobank.

Ισχυρή άνοδος που οδηγεί την αγορά για την ΕΕΕ στο 1,74% και τα 34 ευρώ, με τη Metlen στο 0,65% και τα 33,98 ευρώ. Θετικό βηματισμός για ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και ΜΠΕΛΑ. Απώλειες για Aegean άνω του 1%, ενώ κατά 0,62% υποχωρεί η Optima.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τράπεζες: Ένα χρόνο νωρίτερα θα πιάσουν τους δείκτες MREL – Νέα έκδοση σήμερα από την Τρ. Πειραιώς

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Οι τρεις διορθώσεις στο τεκμαρτό εισόδημα από το 2025 – Τι ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος

ΟΤΕ: Πούλησε τη θυγατρική Otesat-Maritel στην Οrbyt Global - Οι λεπτομέρειες και οι λόγοι του deal

gazzetta
gazzetta reader insider insider