Πτώση σχεδόν 2% για το πετρέλαιο «δια χειρός» OPEC

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πτώση σχεδόν 2% για το πετρέλαιο «δια χειρός» OPEC
Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, καθώς ο OPEC μείωσε τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024 αλλά και το επόμενο έτος.

Υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου τη Δευτέρα, σβήνοντας τα κέρδη που κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα, καθώς ο OPEC μείωσε τις εκτιμήσεις του για την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για το 2024 αλλά και για το επόμενο έτος.

Σε αυτό το πλαίσιο, το West Texas Intermediate παράδοσης Νοεμβρίου υποχώρησε 1,73 δολάρια, ή 2,29%, στα 73,83 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το Brent παράδοσης Δεκεμβρίου, σημείωσε πτώση 1,58 δολάρια, ή 2%, στα 77,46 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Τη Δευτέρα, ο OPEC στην έκθεσή του ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,93 εκατ. βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2024, χαμηλότερα από την αύξηση των 2,03 εκατομμυρίων bpd που ανέμενε τον περασμένο μήνα. Μέχρι τον Αύγουστο, ο OPEC είχε διατηρήσει την πρόβλεψη αμετάβλητη από τον Ιούλιο του 2023.

Αυτή η πιο αδύναμη προοπτική υπογραμμίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζει ο OPEC+, δηλαδή ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του όπως η Ρωσία, καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να αυξάνει την παραγωγή τον Δεκέμβριο, κάτι που προηγουμένως είχε καθυστερήσει λόγω της πτώσης των τιμών, όπως αναφέρει το Reuters.

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας «απογοήτευσε» επίσης την αγορά με το πακέτο στοχευμένων, αλλά και σταδιακά περισσότερων μέτρων οικονομικής πολιτικής στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να ενισχύσει τον αναπτυξιακό βηματισμό της οικονομίας της, που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο. Οι επενδυτές έχουν στοιχηματίσει σε πιο ισχυρά μέτρα τόνωσης στην Κίνα για να ενισχύσουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Η αδύναμη ζήτηση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, έχει επιβαρύνει την αγορά για μήνες.

Παρόλο που δεν έχει υπάρξει ακόμα κάποια δραματική εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, η αγορά παρακολουθεί την περιοχή, καθώς υπάρχει η πιθανότητα ισραηλινών επιθέσεων στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Φρένο» στην άνοδο του χρυσού λόγω της ανάκαμψης του δολαρίου

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2022 - Στο 1,15-1,17 ευρώ/λίτρο η μέση τιμή

Morgan Stanley: «Ωρολογιακή βόμβα» για την Ευρώπη το δημογραφικό - Θα κοστίσει 4% του ΑΕΠ μέχρι το 2040

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider