Τελ. ενημέρωση 12:05
Σε πλαγιοπτωτική κίνηση εδώ και περίπου δύο μήνες βρίσκεται το ΧΑ και αφότου έφυγαν placements και ΑΜΚ και τα όποια θετικά νέα «κάηκαν» στο βωμό αυτών.
Παράλληλα, όταν πρώτο μέλημα της διοίκησης της εγχώριας αγοράς και όχι μόνο, είναι πως θα περάσει το ΧΑ στο γκρουπ των αναπτυγμένων αγορών, μάλλον κάτι πάει στραβά. Επιλύθηκαν οι χρόνιες παθογένειες της αγοράς, ενισχύθηκε το βάθος αυτής και συνεπώς η χειραγώγηση περιορίστηκε ώστε να εστιάσουν σε μια δυνητική αναβαθμίση; Δεύτερον, το ΧΑ καρπώθηκε τα μέγιστα από το γκρουπ των αναδυόμενων (σε επίπεδο στάθμισης και flow) ώστε να κυνηγήσει το επόμενο level; Μάλλον οχι...
Λάθος επιλογές συνεχίζει να πληρώνει η αγορά σε πολλά πεδία. Ενδεικτικό πως ο τζίρος χθες θύμισε 15Αύγουστο, απόρροια της αγοραστικής απαξίωσης, με τις τράπεζες να συνεχίζουν την πλαγιοπτωτική κίνηση. Ξένοι επενδυτικοί οίκοι που ανέλαβαν να τρέξουν placements και ΑΜΚ, μάχονται πλέον να «ματσάρουν» την προσφορά που διαρκώς αυξάνεται, με τους λιγοστούς αγοραστές να χαμηλώνουν αισθητά το bid μέχρι να ολοκληρώσουν το όποιο «μάζεμα» επιχειρούν.
Στα αξιοσημείωτα πως το ΧΑ βρίσκεται σε εντελώς διαφορετικό δρόμο από τις μεγάλες διεθνείς αγορές, με τη Wall Street να απογειώνεται ξεπερνώντας και τις 5.800 και βάζοντας στόχο για τις 6.000 μονάδες πλέον. Το ΧΑ από την άλλη μάχεται να κρατήσει τις 1.400...
Όπως αναφέρει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, «αν κάποιος δει όλα τα δεδομένα της αγοράς μπορεί από την μία να φοβίζει ότι αν συμβεί κάτι στο εξωτερικό η αγορά θα πιεστεί αλλά από την άλλη τόσο τα αποτελέσματα όσο και τα placements του τελευταίου διαστήματος δεν δείχνουν ότι το σενάριο αυτό είναι εύκολο να πάρει σάρκα και οστά. Το πιο πιθανό είναι ότι οι αγοραστές εμφανίζονται επιλεκτικά ανά μετοχή χωρίς να τοποθετούνται στο σύνολο της αγοράς επιθετικά. Από την άλλη την περίοδο αυτή έχουμε ουρές από funds που έχουν τοποθετηθεί χαμηλότερα και πουλάνε Ελλάδα αλλά και γενικά αναδυόμενες αγορές μεταφέροντας επενδύσεις προς την Ασία. Παρόλα αυτά η Ελλάδα μπροστά της έχει την είσοδο της και πάλι στις αναπτυγμένες αγορές γεγονός που αν συμβεί αλλά και πριν συμβεί θα δώσει την αφορμή για είσοδο νέων κεφαλαίων στο σύστημα. Για αυτό και τα πακέτα που βγαίνουν προς πώληση είτε στον τραπεζικό είτε σε άλλους κλάδους απορροφούνται άμεσα.
Το πιο πιθανό όλο αυτό το σκηνικό συσσώρευσης των τελευταίων μηνών να είναι περισσότερο τεχνικό παρά ουσιαστικό. Άλλωστε το ράλι που κατέγραψε η αγορά σε κάποιες εταιρίες το προηγούμενο διάστημα χρειάζεται και τον χρόνο του. Να θυμίσουμε ότι η αγορά μας είναι αισθητά ρηχή και αυτό την κάνει εύκολα χειραγωγίσιμη».
Στο τεχνικό σκέλος τώρα το κλείσιμο της Παρασκευής έδωσε το έναυσμα για μία πιθανή αντίδραση και πάλι έχοντας μπροστά μας το 1.440 επίπεδο σαν αντίσταση. Μόνο μία κατοχύρωση σε κλείσιμο του 1.405 μπορεί να δώσει συνέχιση της κίνησης. Η προσφορά σε κάποιους τίτλους φαίνεται να μην μπορεί να τους ωθήσει χαμηλότερα και φαίνεται ότι είναι έτοιμες να βγάλουν αντίδραση και πάλι.
Στο ταμπλό, η αντίδραση του ΓΔ προς τις 1.420,55 μονάδες, μεταφράστηκε άμεσα ως ευκαιρία πωλήσεων, με τον τζίρο στα 17 εκατ. ευρώ, περίπου. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,24% και ο ΔΤΡ 0,35% στις 1.194,04 μονάδες.
Στις τράπεζες, γίνεται μεγάλη μάχη προκειμένου να κρατηθούν όρθιες, με την ΕΤΕ να καταγράφει άνοδο 1,29%, την Πειραιώς στο 0,14% και την Alpha οριακά στο 0,03%. Απώλειες για Κύπρου και ΕΥΡΩΒ.
Από τα τα 33,36 στα 32,78 ευρώ πλέον η Metlen με ουρά πωλητών να μην αφήνει τη μετοχή να ανασάνει. Ανάλογες κινήσεις σε ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και διυλιστήρια.
Για πολλοστή φορά ενεργοποιούνται πρακτικές διάσωσης της αγοράς με την ΕΕΕ στο 1,44% υψηλότερα προκειμένου να φανεί ότι η αγορά δεν υποχωρεί και αντέχει!
Μαζί με την ΕΕΕ κρατούν την αγορά κάπως όρθι, η Aegean, η ΟΤΟΕΛ και η ΒΙΟ. Κέρδη άνω του 1% για ΜΠΕΛΑ στα 25,98 ευρώ.