«Ανθεκτικό» στα 15.000 δολ. το Bitcoin παρά τις προειδοποιήσεις

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ανθεκτικό» στα 15.000 δολ. το Bitcoin παρά τις προειδοποιήσεις

Ανθεκτικό όσο λίγα επενδυτικά assets αποδεικνύεται το Bitcoin, το οποίο φαίνεται να «τρέφεται» από τις προειδοποιήσεις και τις τρομολαγνικές προγνώσεις αναλυτών και διεθνών οίκων ότι το κρυπτονόμισμα θα ξεφουσκώσει από στιγμή σε στιγμή και θα παρασύρει στην οικονομική καταστροφή όσους «επιπόλαιους κερδοσκόπους» επένδυσαν σε αυτό.


Την Πέμπτη, το κυρίαρχο ψηφιακό νόμισμα έσπασε το φράγμα των 15.000 δολαρίων και παρέμεινε σε αυτά τα επίπεδα και την Παρασκευή. Για πρώτη φορά, οι αναζητήσεις στη διαδικτυακή μηχανή του Google για το Bitcoin ξεπέρασαν τις αναζητήσεις για χρυσό, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Στα 10 ακραία σενάρια που δημοσιοποίησε την Πέμπτη η Saxo Bank, «βλέπει» το Bitcoin να εκτοξεύεται στα 60.000 δολάρια. Σενάριο επιστημονικής φαντασίας, θα πει κανείς, αλλά εξίσου απίθανο φαινόταν ακριβώς έναν χρόνο πριν και το ενδεχόμενο από τα 700 δολάρια να φτάσει στα 15.000 που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με το αδιανόητο σενάριο της Saxo Bank, «πολύ σύντομα το φαινόμενο Βitcoin χάνει έδαφος, καθώς η Ρωσία και η Κίνα το οδηγούν έξυπνα στο περιθώριο ή και απαγορεύουν την κυκλοφορία μη περιορισμένων κρυπτονομισμάτων στις εγχώριες αγορές τους. Μετά τη θεαματική κορύφωση του 2018, το 2019 το Βitcoin συντρίβεται και σκαλώνει κοντά στο βασικό ‘κόστος παραγωγής’ του, στα 1.000 δολάρια».

«Βίαιες» διακυμάνσεις

Σημειώνεται, πάντως, ότι η τιμή του κρυπτονομίσματος παρουσιάζει «βίαιες» διακυμάνσεις, γεγονός που συνεπάγεται τεράστιο ρίσκο για όσους κάνουν κερδοσκοπικές συναλλαγές σε αυτό. Στην αρχή του έτους, το Bitcoin βρισκόταν στα 1.000 δολάρια και σήμερα καταγράφει αύξηση 1.300%.

Αυτό που ανησυχεί, βέβαια, τους αναλυτές και τους επενδυτικούς οίκους είναι το ενδεχόμενο βίαιης διόρθωσης της τιμής του, η οποία θα συμπαρασύρει τα χαρτοφυλάκια μεγάλου αριθμού «τολμηρών» επενδυτών που έχουν «ποντάρει» σε αυτό.

Επίθεση στα άδυτα του κρυπτονομίσματος

Παραβίαση ασφαλείας υπέστη μία από τις μεγαλύτερες ψηφιακές αγορές ανταλλαγής και εξόρυξης ψηφιακών νομισμάτων, το NiceHash. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, αναστέλλονται οι λειτουργίες της για 24 ώρες, εξαιτίας εισβολής από χάκερ στο δίκτυό της, οι οποίοι χτύπησαν το σύστημα πληρωμών της και έκλεψαν όσα bitcoin διέθετε στον λογαριασμό της.

Σύμφωνα με τα όσα γράφει ο ιστότοπος CoinDesk, ενδέχεται να εξαφανίστηκαν περίπου 4.736 Bitcoin –ποσό που ισοδυναμεί με 70 εκατ. δολάρια περίπου.

Σημειώνεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ, για τον οποίο ο Άρειος Πάγος θα αποφασίσει για την έκδοσή του στις ΗΠΑ, θεωρείται ο άνθρωπος πίσω από την μεγαλύτερη ληστεία κρυπτονομισμάτων που έγινε ποτέ και η οποία προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί ζητήματα αξιοπιστίας του νομίσματος. Πρόκειται για την κλοπή 650.000 bitcoins από την πλατφόρμα Mt. Gox, το 2011. Μάλιστα, ήταν μία ληστεία εισβολής σε υπολογιστή του ανταλλακτηρίου bitcoins και με ένα απλό copy – paste την κλοπή των κατάλληλων αρχείων.

Τα δύο αυτά περιστατικά θυμίζουν σε όσους σκέφτονται σοβαρά να επενδύσουν σε Bitcoin, ότι εκτός από μεταβλητό και απρόβλεπτο, το κρυπτονόμισμα είναι και ευάλωτο λόγω της «αντισυστημικής» φύσης του –η οποία, βέβαια, το κάνει συνάμα και ελκυστικό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider