Πετρέλαιο: Οι φόβοι για μείωση της ζήτησης ρίχνουν τις τιμές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Οι φόβοι για μείωση της ζήτησης ρίχνουν τις τιμές
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη.

Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη καθώς οι φόβοι για μείωση της προσφοράς παραχωρούν «τη θέση τους» σε φόβους για μείωση της ζήτησης.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent διαμορφώνονται στα 75,42 δολάρια το βαρέλι, μειωμένες κατά 75 σεντς ή 1%. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου σημειώνουν πτώση κατά 59 σεντς ή 0,9% στα 66,23 δολάρια το βαρέλι.

O «στρατιωτικός» χαρακτήρας που έχει αποκτήσει η πετρελαϊκή αγορά έχε αλλάξει το κλίμα τις τελευταίες δύο εβδομάδες μετασχηματίζοντας τις ισχυρές προσδοκίες για σοβαρή μείωση της προσφοράς από το Ιράν σε ανησυχίες σχετικά με το ρυθμό της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης και της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.

Οι εμπορικοί πόλεμοι, η αποδυνάμωση των αναδυόμενων αγορών και των νομισμάτων και η ενίσχυση του δολαρίου άρχισαν να επισκιάζουν τους φόβους της αγοράς ότι ο ηγέτης του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, ή η Ρωσία (εκτός ΟΠΕΚ) δεν θα καταφέρουν να αντισταθμίσουν την απώλεια ιρανικών βαρελιών και τη συνεχή πτώση της παραγωγής στη Βενεζουέλα.

Οι φόβοι για τις απώλειες εφοδιασμού του Ιράν μετατράπηκαν σταδιακά σε φόβους για το ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας καθώς οι παραπάνω παράγοντες λειτουργούν επιβαρυντικά στην αύξηση της ζήτησης. Από την άλλη, τα αυξανόμενα αποθέματα στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να πιέσουν τις τιμές προς τα κάτω.

«Αν και ο αρνητικός αντίκτυπος της αύξησης των τιμών του αργού πετρελαίου δεν έχει ακόμη επηρεάσει τις προοπτικές της ζήτησης του 2019, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα γίνει», γράφει ο Ole Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα της Saxo Bank.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider