Γκαλερί ομορφιάς με εμβληματικά σπορ αυτοκίνητα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γκαλερί ομορφιάς με εμβληματικά σπορ αυτοκίνητα
Στο Μουσείο Kunstpalast του Ντίσελντορφ υποδύονται τον ρόλο των κλασικών γλυπτών πάνω σε βάθρα 30 μοντέλα αυτοκινήτων, καθένα από τα οποία έχει γράψει τη δική του ιστορία.

Η περίοδος 1950 – 1970 σφράγισε την εξέλιξη των σπορ αυτοκινήτων, τεχνολογικά και αισθητικά. Μία έκθεση στο Μουσείο Kunstpalast του Ντίσελντορφ αποδίδει φόρο τιμής σε 30 τέτοια σπάνια μοντέλα εκείνης της εποχής και προσεγγίζει το αυτοκίνητο ως έργο τέχνης. Για τον γενικό διευθυντή του γερμανικού μουσείου, Φέλιξ Κρέμερ, «το αυτοκίνητο αποτελεί το σημαντικό σχεδιαστικό αντικείμενο του εικοστού αιώνα» και η σημασία του αποτυπώνεται στο γεγονός, ότι για να περάσει μέσα στις αίθουσες Kunstpalast μία εμβληματική Lamborghini Countach 5000 QV χρειάστηκε να κοπούν με ειδική φρέζα τσιμεντένιοι τοίχοι βάρους τεσσάρων τόνων μπετόν.

Lamborghini Countach 500 QV του 1968, 455 ίπποι, 300 χλμ./ώρα τελ.

Η Countach συμμετέχει στην έκθεση «PS: Ich liebe dich» (Ιπποδύναμη: Σε αγαπώ) μαζί με άλλα 29 cult μοντέλα, όπως μία Mercedes 300 SL, μία De Tomaso Mangusta ή μία Jaguar E-Type. Πρόκειται για αυτοκίνητα που πολώνουν και σημαίνουν πολύ περισσότερα από ιπποδυνάμεις και κυλίνδρους. Για την επιλογή τους δεν έπαιξαν ωστόσο ρόλο μόνον οι επιδόσεις και το ιστορικό τους, αλλά και στοιχεία, όπως το σχήμα, ο ήχος των μοτέρ και το χρώμα τους.

Jaguar E-Type του 1961, 265 ίπποι, 245 χλμ./ώρα τελική.

Να πούμε, ότι μέχρι σήμερα έχουν διοργανωθεί μόλις δύο σημαντικές εκθέσεις αυτοκινήτου σε μουσεία, μία φορά το 1954 στη Νέα Υόρκη και μία δεύτερη το 2005 στη Βοστώνη. Άρα, το Kunstpalast του Ντίσελντορφ είναι το πρώτο ευρωπαϊκό μουσείο, που προσεγγίζει ολιστικά το αυτοκίνητο ως έργο τέχνης και το παρουσιάζει ανάλογα.

Ferrari 365 GTB/4 Daytona του 1973, 352 ίπποι, 280 χλμ./ώρα.

Η καλλιτεχνική και αισθητική προσέγγιση του αυτοκινήτου τονίζεται και από το γεγονός, ότι όλα τα μοντέλα βρίσκονται πάνω σε βάθρα, σαν κλασικά γλυπτά και όχι στο πάτωμα της αίθουσας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Φεβρουαρίου και για τα αυτοκίνητα ισχύει το γνωστό «κοιτάτε, αλλά μην αγγίζετε», γιατί αλλιώς χτυπά αμέσως συναγερμός!

Mercedes C111 Typ II του 1970, 350 ίπποι, 290 χλμ./ώρα τελική.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider