Βγαλμένη από τις «Χίλιες και μία νύχτες» η Rolls – Royce Phantom 8ης γενιάς

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βγαλμένη από τις «Χίλιες και μία νύχτες» η Rolls – Royce Phantom 8ης γενιάς
Η ανεπανάληπτη εμπειρία της οδήγησης μίας νέας Rolls - Royce Phantom, που συνδυάζει με συγκλονιστικό τρόπο την παράδοση με την πολυτέλεια και τις νέες τεχνολογίες!

Eδώ και δεκαετίες αποτελεί η Rolls – Royce συνώνυμο της χλιδής στον χώρο της αυτοκίνησης. Η Phantom βρίσκεται, ως ναυαρχίδα της βρετανικής μάρκας, στην κορυφή της αυτοκινητιστικής πολυτέλειας και απευθύνεται σε ένα κοινό, που λατρεύει τις παραδόσεις και το αρχοντικό στυλ. Εύλογο λοιπόν το ενδιαφέρον των απανταχού γης φίλων των τεσσάρων τροχών για την εντελώς νέα Rolls – Royce Phantom όγδοης γενιάς, η οποία αντικαθιστά μετά από 15 χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας και λαμπρής καριέρας το προηγούμενο μοντέλο.

Στην αρχή της χρονιάς, το Business Insider είχε το προνόμιο να βιώσει ένα ολόκληρο απόγευμα με την ολοκαίνουρια Phantom, συμπεριλαμβανομένης και μίας ώρας πίσω από το τιμόνι του μεγαθήριου με σήμα κατατεθέν το ατέλειωτο καπό του κινητήρα με το εμβληματικό αγαλματάκι της Emily στην κορυφή του. Η νέα Rolls – Royce Phantom διατηρεί την παράδοση των προκατόχων της, καθώς διατίθεται σε δύο τύπους αμαξωμάτων, ένα με στάνταρ μεταξόνιο και ένα δεύτερο οκτώ ίντσες –δηλαδή περίπου 20,32 εκατοστά- μακρύτερο, οπότε αγγίζει πλέον το μισό μέτρο!

Κάτω από το εντυπωσιακών διαστάσεων μπροστινό καπό λειτουργεί ένας νέος V12 κινητήρας με δύο τούρμπο, 6,75 λίτρα χωρητικότητα και 563 ίππους μέγιστη ισχύ. Σύμφωνα με την ίδια την Rolls, η extra long Phantom της δοκιμής μας με το μακρύ μεταξόνιο επιταχύνει από στάση έως 60 μίλια ανά ώρα (96,5 χλμ./ώρα) σε μόλις 5,2 δευτερόλεπτα, με την κοντύτερη και ελαφρύτερη έκδοση να είναι κατά περίπου 0,2 δευτερόλεπτα γρηγορότερη. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως η ανώτατη ταχύτητα είναι ταυτόσημη και ανέρχεται σε 250 χλμ./ώρα.

H εντυπωσιακή Rolls - Royce Phantom όγδοης γενιάς

Η νέα Phantom μας εντυπωσίασε με τη δυναμική της οδηγική αίσθηση χάρη στο νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης στους τέσσερις τροχούς. Φυσικά δεν μπορείς να τη χαρακτηρίσεις ευέλικτη, ωστόσο αποδεικνύεται πολύ πιο σβέλτη και σπιρτόζα από ό,τι θα περίμενε κάποιος από ένα όχημα τέτοιου μεγέθους και όγκου. Σε κάθε περίπτωση, η ιδανική θέση μέσα σε αυτήν βρίσκεται στο πίσω μέρος, όπου μπορείς πραγματικά να απλωθείς και να πάρεις μία γεύση της ηρεμίας και της «βελούδινης» συμπεριφοράς της κορυφαίας Rolls – Royce προς τους επιβάτες της. Πρόκειται για μία αίσθηση, την οποία η ίδια η βρετανική φίρμα την συγκρίνει με εκείνη «ενός μαγικού χαλιού», προφανώς βγαλμένου από τις 1001 νύχτες.

Η Phantom με το στάνταρ μεταξόνιο ξεκινά από περίπου 450.000 δολάρια, όμως το μοντέλο της δοκιμής μας με το κατά 20 εκατοστά μακρύτερο μεταξόνιο κοστολογείται από 530.000 δολάρια. Με διάφορα πρόσθετα αξεσουάρ, φτάνει η τιμή του πρασινόμαυρου αυτοκινήτου της δοκιμής μας σχεδόν τις 644.000 δολάρια!

Πολλά χρήματα αναμφισβήτητα, ας δούμε όμως αναλυτικότερα τις πιο cool τεχνολογίες και τον εξοπλισμό πολυτέλειας και άνεσης, που δικαιολογεί -εν μέρει- τις αστρονομικές τιμές αγοράς της Rolls – Royce Phantom.

Πίνακας οργάνων

Ψηφιακά όργανα με σχεδιασμό κλασικών, αναλογικών.

Το πρώτο πράγμα, που παρατηρείς πίσω από το τιμόνι, είναι η οθόνη προβολής στο παρμπρίζ (head up display) και τον ψηφιακό πίνακα οργάνων, σχεδιασμένο ωστόσο στα πρότυπα των κλασικών αναλογικών κόκπιτ της Rolls – Royce. Ο οδηγός έχει επίσης στη διάθεσή του τον προσαρμοζόμενο σταθεροποιητή ταχύτητας (cruise control), το σύστημα αυτόματης πέδησης εμπρός από εμπόδια και πεζούς, όπως επίσης το σύστημα προειδοποίησης απόκλισης εκτός ορίων της λωρίδας κυκλοφορίας.

Σύστημα πολυμέσων

Το σύστημα iDrive προέρχεται από τη μητρική BMW.

Στην κεντρική κονσόλα βρίσκεται εγκατεστημένη μία οθόνη αφής 10,25 ιντσών υψηλής ανάλυσης του συστήματος πολυμέσων iDrive του ομίλου BMW, στον οποίο ανήκει πλέον η Rolls – Royce. Χρησιμεύει για την προβολή όλων των εικόνων από το σύστημα καμερών, με τις οποίες είναι εξοπλισμένη η Phantom όγδοης γενιάς.

Νυχτερινή οδήγηση

H θερμική κάμερα διευκολύνει την οδήγηση στο σκοτάδι.

Στην ομάδα των καμερών περιλαμβάνεται και μία θερμική για τη νυχτερινή οδήγηση, η οποία είναι ιδανική για τον εντοπισμό ζώων σε σκοτεινούς επαρχιακούς δρόμους ή παπαράτσι, κρυμμένων μέσα σε θάμνους.

Εργο τέχνης το ταμπλό

To ταμπλό αναδεικνύεται σε τρισδιάστατο έργο τέχνης.

To πιο ευρηματικό στοιχείο στο μπροστινό ταμπλό είναι ‘’The Gallery’’. Πρόκειται για μία τρισδιάστατη, καλλιτεχνική απεικόνιση πίσω από γυαλί, διαμορφωμένη σύμφωνα με τα προσωπικά γούστα κάθε πελάτη.

Ομπρέλες στις πόρτες

Oι θήκες για τις ομπρέλες στις πόρτες είναι θερμαινόμενες.

Aνοίγοντας τις πίσω πόρτες με τους χαρακτηριστικούς μηχανισμούς αντίθετης φοράς, ανακαλύπτεις μέσα τους ενσωματωμένες ομπρέλες. Πρόκειται μάλιστα για θερμαινόμενες θήκες, ώστε να μην πιάνουν υγρασία οι ομπρέλες.

«Χάνεσαι» στο πίσω μέρος

Οι πίσω επιβάτες κάθονται σαν βασιλιάδες.

Mπαίνοντας στο πίσω μέρος της καμπίνας επιβατών παθαίνεις σοκ, μόλις διαπιστώνεις τους αχανείς χώρους, που έχεις στη διάθεσή σου ως επιβάτης.

Καθίσματα με λειτουργία μασάζ

Tα καθίσματα πολυθρόνες είναι μεταξύ άλλων θερμαινόμενα.

Τα χωριστά καθίσματα – πολυθρόνες του αυτοκινήτου της δοκιμής μας ήταν και τα δύο θερμαινόμενα και με λειτουργία μασάζ.

Πόρτες με ηλεκτροκίνητο μηχανισμό

Oι πίσω πόρτες ανοίγουν σε αντίθετη φορά.

Για να κλείσεις την πόρτα, χρειάζεται να πατήσεις απλά έναν διακόπτη, έξυπνα τοποθετημένο στο ύψος του κεφαλιού πίσω από το κολονάκι της μπροστινής πόρτας.

Μοκέτα σαν περσικό χαλί

H μοκέτα είναι παχιά και μαλακή σαν γούνινο παλτό.

Kάτω από τα πόδια σου πατάς πιθανότατα το πιο μαλακό χαλί από μαλλί προβάτου, που έχεις δει ποτέ στη ζωή σου. Πραγματικά νιώθεις, σαν να ακουμπούν τα πόδια σου πάνω σε ένα γούνινο παλτό και παρολίγον, να με βάλει στον πειρασμό, βγάλω τα παπούτσια μου και να περπατήσω ξυπόλητος πάνω σε αυτό.

Υποπόδιο για χαλάρωση

To υποπόδιο ανεβαίνει και κατεβαίνει ηλεκτροκίνητα.

Kρυμμένο κάτω από το χαλί, βρίσκεται ένα ηλεκτροκίνητο υποπόδιο, το οποίο ανασηκώνεται κατόπιν επιθυμίας του επιβάτη και πατώντας απλά τον σχετικό διακόπτη.

Ηλεκτρικές κουρτίνες ενάντια στην αδιακρισία

Hλεκτρικές κουρτίνες για τα αδιάκριτα βλέμματα.

Όποτε επιθυμείς ιδιαίτερη διακριτικότητα, δεν έχεις παρά να κατεβάσεις τις φιμέ κουρτίνες με τον ηλεκτροκίνητο μηχανισμό.

Τραπεζάκι πίκνικ

Τα τραπεζάκια είναι από ξύλο υψηλής ποιότητας.

Mπροστά σου βρίσκεται ένα ξύλινο τραπεζάκι του πίκνικ, το οποίο λειτουργεί επίσης ηλεκτροκίνητα.

Συνδεσιμότητα στο Διαδίκτυο

H νέα Phantom διαθέτει προηγμένα συστήματα συνδεσιμότητας.

Πατώντας ένα μπουτόν, το τραπεζάκι μαζεύεται και εμφανίζεται στην πλάτη του μπροστινού καθίσματος η οθόνη του συστήματος πολυμέσων. Η Phantom προσφέρει με διαδικτυακή πρόσβαση (wifi hotspot), ώστε να μπορείς να κατεβάζεις και να βλέπεις διάφορα βίντεο.

Ρυθμίσεις του συστήματος πολυμέσων

Το σύστημα πολυμέσων ρυθμίζεται με έναν περιστροφικό διακόπτη.

H διαχείριση της οθόνης γίνεται μέσω ενός περιστροφικού διακόπτη, τοποθετημένου μεταξύ των δύο πίσω καθισμάτων.

Ψυχόμενη σαμπανιέρα

To ειδικό μπαράκι για τις δύο σαμπάνιες ψύχεται.

Πίσω από τη δεύτερη σειρά καθισμάτων βρίσκεται κρυμμένη μία κλιματιζόμενη θήκη για σαμπάνιες, η οποία διατηρεί κρύα τα μπουκάλια του καμπανίτη οίνου.

Ουρανός με άστρα

Eναστρο ουρανό θυμίζει η οροφή της πολυτελούς Rolls - Royce.

Το σύστημα φωτισμού της οροφής Starlight Healiner είναι πλέον στάνταρ στη νέα Phantom και απαρτίζεται από οπτικές ίνες, που φωτίζουν σαν αστεράκια τον ουρανό. Για την τοποθέτησή τους απαιτούνται 17 ώρες εργασίας από δύο εξειδικευμένους μάστορες και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό την ημέρα και απολύτως συναρπαστικό στο σκοτάδι.

Ρυθμιζόμενη λάμψη αστέρων

H φωτεινότητα των τεχνητών αστεριών είναι ρυθμιζόμενη.

H λάμψη των αστεριών μπορεί να ρυθμιστεί χρησιμοποιώντας έναν ειδικό διακόπτη στο πάνελ οροφής.

Benjamin Zhang/Business Insider

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider