Έρχονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρχονται νομοθετικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς
Η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς οριστικοποιεί τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να είναι έτοιμες τους επόμενους τρεις μήνες.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα είναι ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως προκύπτει από την έκθεση που συνέταξε για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας μας.

Στην έκθεση της Κομισιόν σημειώνεται πως στον τομέα της καταπολέμησης της διαφθοράς οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους, με την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Δράσης κατά της Διαφθοράς για το 2018-2021.

Στη βάση αυτή η Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς οριστικοποιεί επί του παρόντος τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πρέπει να είναι έτοιμες να υποβληθούν στο Κοινοβούλιο κατά τους επόμενους τρεις μήνες.

Τα τρία νομοσχέδια που θα συμβάλουν στην καταπολέμησης της διαφθοράς αφορούν στην προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος, στην καθιέρωση εσωτερικού έλεγχου σε όλη τη δημόσια διοίκηση, αλλά και στην ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Όσον αφορά στις ενέργειες που εντάσσονται στο εθνικό σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της δωροδοκίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως «θα απαιτηθεί ιδιαίτερη προσοχή κατά τους επόμενους μήνες στη θέσπιση ενός μηχανισμού συντονισμού για τις υποθέσεις διαφθοράς».

Παράλληλα, η ΕΕ ζητά να εφαρμοσθούν πιστά κατά τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 οι νέες διατάξεις για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

Ειδικότερα, στην έκθεση σημειώνεται πως αν και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος στον τομέα του ελέγχου της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, στις εκλογές του 2019 θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά η νέα νομοθεσία που έχει θεσπισθεί για τον έλεγχο του πολιτικού χρήματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider