Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Τα έργα που ξεκλειδώνουν, τα οφέλη και ο ρόλος των δήμων

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: Τα έργα που ξεκλειδώνουν, τα οφέλη και ο ρόλος των δήμων
Διαδικτυακή συζήτηση για το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» διοργάνωσε η ΗΑΕΕ σε συνεργασία με το insider.gr.

Τους βασικούς πυλώνες του νέου αναπτυξιακού προγράμματος της αυτοδιοίκησης «Αντώνης Τρίτσης», ανέλυσαν οι συμμετέχοντες στη διαδικτυακή συζήτηση που διοργάνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας σε (HAEE) συνεργασία με το Insider.gr. Στη διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Τοπική Αυτοδιοίκηση & Κυκλική Οικονομία: Το Πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης» συμμετείχαν οι κ.κ. Γιώργος Κρεμλής, Σύμβουλος Πρωθυπουργού για Θέματα Περιβάλλοντος, Δημήτρης Παπαστεργίου, Πρόεδρος ΚΕΔΕ & Δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Κασιμάτης, Σύμβουλος Επενδύσεων, οι οποίοι μίλησαν για τους τομείς δράσεις και τα οφέλη του προγράμματος.

Τι είναι το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο κ. Κρεμλης σημείωσε ότι πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα το οποίο φέρει τη σφραγίδα του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου. «Έχει ένα ευρύ φάσμα. Αφορά σε 502 έργα του προγράμματος «Φιλόδημος», τα οποία είχαν μείνει «ορφανά» σε χρηματοδότηση. Αυτά εντάσσονται στο πρόγραμμα των 2,5 δις και χρηματοδοτούνται κατά προτεραιότητα. Σε αυτό το πρόγραμμα εντάσσεται μια τεράστια σειρά έργων ευρέως φάσματος (από τους τομείς της υγείας, της ενέργειας κλπ). Το πρόγραμμα δεν θα χρηματοδοτεί μόνο ώριμα έργα αλλά και μελέτες (feasiblity studies). Aφορά σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτηρίων, σε αναβάθμιση σχολείων, στην πρωτοβάθμια υγεία, σε μια σειρά φιλόδοξων δράσεων οι οποίες προσφέρουν στην αυτοδιοίκηση ένα ευρύ φάσμα επιλογών. Για μια χώρα που αντιμετωπίζει πρόβλημα υδροκεφαλισμού, με τον υπερπληθυσμό που βλέπουμε στο λεκανοπέδιο Αττικής, πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης σε άλλους δήμους και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις όπου οι δήμοι γειτνιάζουν μπορεί να γίνει ομαδοποίηση προκειμένου να υπάρχει προστιθέμενη αξία», σημείωσε και πρόσθεσε ότι πολλά έργα μπορούν να ενταχθούν και στο ΕΣΠΑ για να δώσουν μια «άνεση» στο πρόγραμμα.

Ο ρόλος των δήμων

Ο κ. Παπαστεργίου επεσήμανε ότι το πρόγραμμα δίνει εργαλεία για την επόμενη ημέρα σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, τα δίκτυα, τα παθητικά κτήρια, τα έργα ύδρευσης, οι έξυπνες εφαρμογές. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην τοπική αυτοδιοίκηση τόνισε ότι «πρόκειται για τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ σε αναπτυξιακά προγράμματα της αυτοδιοίκησης. Εκτός από χρήματα, προσφέρεται η δυνατότητα στους δήμους και σε νησιωτικές και ορεινές περιοχές να έχουν πρόσβαση σε ένα μητρώο μηχανικών, να ωριμάσουν τα έργα, να δημιουργήσουμε ομάδες, να πάρουμε ειδικότητες που μας λείπουν. Πρέπει να κουμπώσουμε στους άξονες του προγράμματος, έργα τα οποία έχουν ανάγκη οι περιοχές μας. Οι δήμοι να ενταχθούν στο κομμάτι της ενεργειακής αξιοποίησης, να χρησιμοποιηθούν οι ενεργειακές κοινότητες με γνώμονα τους πραγματικούς λόγους για τους οποίους δημιουργήθηκαν. Να μην το φοβηθούν οι συνάδερφοι. Να δούμε τι δυνατότητες προκύπτουν ώστε και ενεργειακά να ανακτήσουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο», σημείωσε ενώ προέβη και στην ανακοίνωση μιας πρωτοβουλίας, η οποία αφορά σε πρόταση δημιουργίας ζωνών πεζοδρόμησης/ποδηλατόδρομων στους δήμους και μέτρησης του αποτυπώματος και λήψης κατάλληλων μέτρων.

«Χρειάζεται ολιστική προσέγγιση, σχεδιασμός που θα αφορά στη βιωσιμότητα, το περιβάλλον, την κινητικότητα, τα ύδατα. Στις συμπράξεις μπορούμε να εξοικονομήσουμε τεράστια ποσά προκειμένου να εντοπίσουμε κενά και απώλειες των συστημάτων ύδρευσης. Υπάρχουν μικρές καλές πολιτικές αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι μεγάλο. Να κάνουμε μικρές ή μεγαλύτερες επαναστάσεις στην καθημερινότητά μας και μία από αυτές είναι ο τρόπος που βλέπουμε το περιβάλλον», πρόσθεσε.

Οι ΣΔΙΤ και ο ρόλος του ιδιωτικού τομέα

Εξηγώντας περαιτέρω το πώς θα γίνουν οι ΣΔΙΤ, ο κ. Κασιμάτης σημείωσε ότι η καρδιά του προγράμματος είναι η τοπική αυτοδιοίκηση. «Ο ιδιωτικός τομέας πρέπει να σεβαστεί τις αρχές του προγράμματος. Πρέπει να είναι σε θέση να μπορεί να μεταλαμπαδεύει σε δήμους την τεχνογνωσία, την εμπειρία, να αναπτύξει το R&D και να ανταποκριθεί στο ρόλο που θα αναλάβει (συμβουλευτικό, υλοποίησης έργων κλπ). Πρέπει να μπορεί να συνδυάσει το διαθέσιμο ποσόν με το να παράξει ουσιαστικά έργα, τα οποία θα προσδώσουν αξία στους δήμους», ανέφερε.

Όσον αφορά στον τρόπο χρηματοδότησης, ο κ. Κασιμάτης υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά εργαλεία. «Έχουμε πόρους τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε προς όφελος της ανάπτυξης. Η πανδημία απέδειξε ότι όταν θέλουμε, μπορούμε. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι πολλά αλλά δεν είναι το παν. Ο αναπτυξιακός νόμος, οι ΣΔΙΤ, το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, ο νόμος στρατηγικών επενδύσεων, είναι πράγματα ιδιαίτερα σημαντικά. Αυτό που χρειάζεται για να φανούν αποτελεσματικά, είναι η πολιτική βούληση, να μάθει η Πολιτεία να τα εφαρμόζει προς τον σκοπό για τον οποίο τα έχει επιστρατεύσει. Υπάρχουν κάποια σημαντικά στοιχήματα. Αυτά αφορούν τα έξυπνα δίκτυα, την ηλεκτροκίνηση, την απολιγνιτοποίηση, τη διαχείριση των υδάτων. Εκεί βρίσκεται το κλειδί. Δεν υπάρχει λόγος ο ιδιωτικός τομέας να χρησιμοποιήσει ένα εργαλείο επειδή υπάρχει αλλά πρέπει να το χρησιμοποιήσει εφόσον έχει καταλάβει πως με τη χρήση του μπορεί να παράξει αξία. Είναι σημαντικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά πρέπει να συνδυαστούν και με τη μετάβασή μας σε ένα άλλο παραγωγικό μοντέλο. Και ο Τουρισμός, κυκλική οικονομία είναι. Η καλαισθησία μιας πόλης, η έλλειψη οσμών, η πρόσβαση ενός επισκέπτη στο διαδίκτυο, η εύκολη κινητικότητα, όλα αυτά ευνοούν τον Τουρισμό. Και συνδέονται άμεσα με την κυκλική οικονομία», κατέληξε ο κ. Κασιμάτης.

Τη συζήτηση συντόνισε ο διευθυντής του Insider.gr, Δημήτρης Πεφάνης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider