Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ πιστεύει ότι ο Άρμιν Λάσετ είναι ο σωστός υποψήφιος καγκελάριος Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU). Από τη διαμάχη τους, όμως, κερδισμένος θα βγει ο υποψήφιος του κόμματος του, ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) Όλαφ Σολτς. Άπειρη η υποψήφια των Πρασίνων (Die Gruenen) Αναλένα Μπέρμποκ και το κόμμα της δεν μπορεί να ηγηθεί ενός εξαγωγικού βιομηχανικού κράτους όπως η Γερμανία με τις ηθικολογικές του προσεγγίσεις για την εξωτερική πολιτική.
«Νομίζω ότι ήταν η σωστή απόφαση Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών να επιλεγεί υποψήφιος καγκελάριός τους ο Άρμιν Λάσετ, διότι χειρίστηκε με αυτοπεποίθηση την εσωτερική διαμάχη εξουσίας στο CDU και το CSU», δήλωσε στην ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων T-Online, ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ.
Επικριτικά είναι αντιθέτως στα σχόλιά του για τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο πρόεδρος του CSU και πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ.«Ο Ζέντερ, τον οποίο πάντα θεωρούσαν ένα άτομο με ιδιαίτερες ηγετικές ικανότητες, συμπεριφέρθηκε πολύ, πάρα πολύ προσεκτικά στην αρχή. Δεν είχε το θάρρος να πει: Θέλω τώρα να γίνω καγκελάριος. Ίσως ήταν λάθος του το γεγονός ότι περίμενε τόσο καιρό», συνέχισε ο Σρέντερ.
Ο πρώην σοσιαλδημοκράτης (SPD) καγκελάριος βλέπει τον υποψήφιο καγκελάριο του κόμματός του, τον Όλαφ Σολτς ως τον πραγματικό νικητή της εσωτερικής μάχης εξουσίας στα κόμμάτα CDU και CSU: «Από τη μία πλευρά, αυτές οι αντιπαραθέσεις βοηθούν τους Πράσινους, αλλά αυτό δεν θα είναι κάτι περισσότερο από παράσταση δευτεροκλασάτου θιάσου. Από την άλλη πλευρά, η εσωτερική τους διαμάχη βοηθά κάποιον που έχει σοβαρή κυβερνητική και διεθνή εμπειρία: τον Όλαφ Σολτς, ο οποίος θα βλέπει με γαλήνια ευχαρίστηση πώς το CDU και το CSU διχάζονται», εκτίμησε.
Ο Σρέντερ εξεφρασε επίσης σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με την υποψήφια καγκελάριο των Πρασίνων Αναλένα Μπέρμποκ: «Δεν έχει κυβερνητική εμπειρία, δεν ξέρει πώς να σταθεί σε μεγάλους οργανισμούς, δεν έχει καμία διεθνή εμπειρία, εκτός από ότι ήταν επικεφαλής του γραφείου ενός Πράσινου Ευρωβουλευτή - ό, τι και να μπορεί να σημαίνει αυτό», πρόσθεσε.
Επιπλέον, επέκρινε και το εκλογικό πρόγραμμα των Πρασίνων, ειδικά για την οικονομία: «Πιστεύω ότι πρέπει να συζητηθει στην προεκλογική εκστρατεία ότι οι Πράσινοι με το πρόγραμμά τους και τους ανθρώπους τους δεν είναι ικανοί να ηγηθούν ενός βιομηχανικού έθνους όπως η Γερμανία. Δηλώσεις όπως η “προστασία του κλίματος χωρίς ναι μεν αλλά” θα πρέπει να εξηγηθούν πιο συγκεκριμένα, ειδικά δε το ερώτημα ποιος θα αναλάβει το κόστος μετά την πανδημία του κορονοϊού», τόνισε.
«Είναι επίσης απολύτως ασαφές, λαμβάνοντας υπόψη τις ηθικολογικές προσεγγίσεις των Πρασίνων για την εξωτερική πολιτική απέναντι στην Κίνα, τη Ρωσία, την Τουρκία ή τη Σαουδική Αραβία, με ποιον θα επιτρέπεται να έχει εμπορικές σχέσεις πλέον η Γερμανία στο μέλλον. Οι Πράσινοι έχουν εντελώς λανθασμένες ιδέες σχετικά με το πώς πρέπει να λειτουργεί ένα βιομηχανικό έθνος προσανατολισμένο στις εξαγωγές όπως η Γερμανία», κατεληξε ο Σρέντερ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ