Για επτά χρόνια «καμμένοι» οι μαστιχοπαραγωγοί

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Για επτά χρόνια «καμμένοι» οι μαστιχοπαραγωγοί

Χωρίς εισόδημα για έξι με επτά χρόνια θα μείνουν οι μαστιχοπαραγωγοί των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν από τη φωτιά στη Χίο ενώ για να ξαναφθάσουν στο μέγιστο της παραγωγής τους, το οποίο προσδιορίζεται στα 200 γραμμάρια καρπού, θα χρειαστούν 10-15 χρόνια. Οι μεγάλοι χαμένοι, στους οποίους δείχνει να στρέφεται και το ενδιαφέρον της κυβέρνησης είναι οι μαστιχοπαραγωγοί στων χωριών της νότιας Χίου (Ελάτα, Βέσσα και Λιθί), οι οποίοι χάνουν τη βασική πηγή του εισοδήματος τους ενώ σημαντική ζημιά έχει υποστεί και το φυτικό κεφάλαιο. Όπως αναφέρει ο Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Ηλίας Σμυρνιούδης, μιλώντας στο insider.gr, «το πρόβλημα είναι ότι σε αυτά τα χωριά έχει καεί το 100% των δέντρων. Αν και μιλάμε για ποσότητες που δεν είναι μεγάλες (7-10 τόνοι), η ζημιά είναι σημαντική καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη από την προσφορά στα προϊόντα μαστίχας».

Πρόκειται για την δεύτερη καταστροφή στις καλλιέργειες μέσα στην τελευταία τετραετία και οι αποζημιώσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν επαρκές μέτρο. «Απαιτούνται μέτρα από την Πολιτεία, τα οποία να είναι και προληπτικά. Σε τοπικό επίπεδο, η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών και οι συνεταιρισμοί κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για τη διάνοιξη δρόμων, τον καθαρισμό χωραφιών κλπ. Χρειάζεται όμως και στήριξη από τις αρμόδιες αρχές», σημειώνει ο κ. Σμυρνιούδης.

Αποστόλου: Άμεσα η αποζημίωση των μαστιχοπαραγωγών

Διαφορετική απ’ ό,τι στην καταστροφή από τη φωτιά του 2012 θα είναι η διαδικασία των αποζημιώσεων στους μαστιχοπαραγωγούς της Χίου- για την καταστροφή του φυτικού κεφαλαίου από εθνικούς πόρους και για την χαμένη παραγωγή στους ασφαλισμένους του ΕΛΓΑ-, υποστήριξε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου κατά την επίσκεψή του στη Χίο.

Ο υπουργός μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο κατευθύνθηκε στο χωριό Βέσσα όπου και συνομίλησε με κατοίκους της περιοχής καθώς και με τον δήμαρχο Μανώλη Βουρνού και τον αντιπεριφερειάρχη Κώστα Παπαδόπουλο.

Οι θεσμικοί φορείς του νησιού αλλά και οι κάτοικοι ζήτησαν τη λήψη σειράς μέτρων με δεδομένο ότι για πολλά από τα χωριά της νότιας Χίου, όπως η Βέσσα, η παραγωγή της μαστίχας είναι η μοναδική πηγή εσόδων. Εκτός των άλλων ζήτησαν την αποζημίωση για όσους έχασαν το φυτικό τους κεφάλαιο αλλά και αποζημιώσεις για όσους είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ. Επίσης ο πρόεδρος της Βέσσας ζήτηση φοροαπαλλαγή για τους κατοίκους των οικισμών που επλήγησαν.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης σημείωσε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να κινήσει πολύ γρήγορα τις διαδικασίες για τις αποζημιώσεις. Χαρακτήρισε δε ως δύσκολη την ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλοβοηθείας, αφού όπως είπε για να εκταμιευθούν χρήματα από αυτό θα πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη ότι έχει πληγεί το 30% του ΑΕΠ της Χίου συνολικά. Ο κ. Αποστόλου δεσμεύτηκε να εξειδικεύσει τα έκτακτα μέτρα για τους μαστιχοπαραγωγούς μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ ανέφερε ότι το υπουργείο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος θα συνεργαστούν με τον καλύτερο τρόπο για να αποφευχθεί ο κίνδυνος καταστροφής στη νότια Χίο τα επόμενα χρόνια.

Στους πυρόπληκτους μαστιχοκαλλιεργητές του νησιού το 10% των εσόδων από τις ενορίες το Δεκαπενταύγουστο

Το 10% των εσόδων από τις ενορίες της Χίου κατά τη διάρκεια του εορτασμού της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο θα διατεθεί ως βοήθεια στους πυρόπληκτους μαστιχοκαλλιεργητές του νησιού, σύμφωνα με απόφαση του μητροπολίτη Χίου, Μάρκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider