Βρετανοί κρατούμενοι των Ρώσων ζητούν «ανταλλαγή αιχμαλώτων» με φιλορώσο πολιτικό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βρετανοί κρατούμενοι των Ρώσων ζητούν «ανταλλαγή αιχμαλώτων» με φιλορώσο πολιτικό
Δύο Βρετανοί μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση σήμερα και ζήτησαν να τους ανταλλάξουν με φιλορώσο πολιτικό που κρατείται από τις ουκρανικές αρχές.

Δύο Βρετανοί μαχητές που συνελήφθησαν στην Ουκρανία από ρωσικές δυνάμεις εμφανίστηκαν στη ρωσική κρατική τηλεόραση σήμερα και ζήτησαν να τους ανταλλάξουν με φιλορώσο πολιτικό που κρατείται από τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν βρετανικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο κρατούμενοι είναι οι Σον Πίνερ (48 ετών) και Άιντεν Άσλιν (28 ετών), ενώ αμφότεροι πριν την Ουκρανία, είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Κούρδων πολιτοφυλάκων του YPG στη Συρία εναντίον των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.

Οι δύο Βρετανοί ζήτησαν από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από την Ουκρανία του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος εμφανίστηκε επίσης σε βίντεο που μεταδόθηκε περίπου την ίδια ώρα σήμερα από την ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU στο οποίο ζητά και ο ίδιος να τον ανταλλάξουν.

Aiden Aslin

Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι δύο Βρετανοί εμφανίζονται να ζητούν από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να τους βοηθήσει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωση από την Ουκρανία του φιλορώσου πολιτικού Βίκτορ Μεντβεντσούκ, ο οποίος συνελήφθη την προηγούμενη εβδομάδα από τις αρχές ασφαλείας της Ουκρανίας, ως ύποπτος για παροχή πληροφοριών υπέρ της Ρωσίας.

«Γεια, είμαι ο Σον Πίνερ. Είμαι πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου. Αιχμαλωτίστηκα στη Μαριούπολη. Είμαι μέλος του Πρώτου Τάγματος της 36ης Ταξιαρχίας των Ουκρανών Πεζοναυτών. Πολεμούσα στη Μαριούπολη για πέντε με έξι εβδομάδες και τώρα είμαι στη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ», ανέφερε στο βίντεο ο πρώτος Βρετανός κρατούμενος.

Shaun Pinner

«Καταλαβαίνω την κατάσταση», δήλωσε ο Πίνερ, που φαινόταν κουρασμένος και νευρικός, αφού του έδειξαν το βίντεο. «Θα ήθελα να κάνω έκκληση στην κυβέρνηση να με στείλει πίσω στην πατρίδα, θα ήθελα να δω και πάλι τη σύζυγό μου», δήλωσε. Ο Πίνερ απηύθυνε άμεση έκκληση στον Τζόνσον εξ ονόματος του ιδίου και του Άσλιν.

«Θέλουμε να ανταλλάξετε εμένα και τον Άιντεν Άσλιν με τον κ. Μεντβεντσούκ. Προφανώς, θα εκτιμούσα ιδιαίτερα τη βοήθεία σας σε αυτό το ζήτημα», είπε, προσθέτοντας ότι μιλά λίγα ρωσικά και του συμπεριφέρθηκαν καλά.

Ο άγνωστος άνδρας φάνηκε τότε να μιλά στον Άσλιν, ο οποίος ήταν καθισμένος σε μία καρέκλα φορώντας μια μπλούζα με το έμβλημα του ουκρανικού ακροδεξιού τάγματος Αζόφ. «Νομίζω ότι ο Μπόρις χρειάζεται να ακούσει αυτό που είπε η Οξάνα (η σύζυγος του Μεντβεντσούκ)», δήλωσε ο Άσλιν, που επίσης φάνηκε νευρικός. «Εάν ο Μπόρις Τζόνσον πράγματι ενδιαφέρεται για τους Βρετανούς πολίτες, όπως λέει, τότε θα βοηθήσει».

Το βίντεο μεταδόθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Rossiya 24.

Στη δημοσιότητα βίντεο με τον Βίκτορ Μεντβεντσούκ

Ο Μεντβεντσούκ, στην έκκλησή του προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε να τον ανταλλάξουν με τους υπερασπιστές της ουκρανικής πόλης της Μαριούπολης και των όποιων αμάχων επιτρέπεται να αποχωρήσουν.

«Θέλω να απευθυνθώ στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με το αίτημα να με ανταλλάξουν από την ουκρανική πλευρά με τους υπερασπιστές της Μαριούπολης και των κατοίκων της», δήλωσε ο Μεντβεντσούκ σε αυτό το σύντομο βίντεο που δεν φέρει ημερομηνία, στο οποίο είναι ντυμένος με μαύρα ρούχα και κάθεται σε ένα τραπέζι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, BBC, Daily Mail

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ρωσία: Εξαπέλυσε μαζικά πλήγματα - Καταστράφηκαν 16 ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις

Μεντβέντεφ: Αντιμέτωπη με την οικονομική καταστροφή η Ευρώπη αν προκαλέσει χρεοκοπία της Ρωσίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider