Τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε από τον κ. Στουρνάρα

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τέσσερα πράγματα που μάθαμε από τον κ. Στουρνάρα

Πολλά πράγματα μάθαμε από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα από την μαραθώνια κατάθεση του στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ.

1) Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι δεν ευθύνονται οι τράπεζες για την απομείωση των χαρτοφυλακίων και τη ραγδαία αύξηση των κόκκινων δανείων. Η κρίση δεν ήταν τραπεζική ήταν οικονομική είπε ο κ. Στουρνάρας. Και αυτό βεβαίως δεν αποτελεί λάθος εκτίμηση. Δεν είναι όμως και η πλήρης αλήθεια. Η κρίση μεταξύ άλλων ήταν και κρίση υπερδανεισμού, τόσο του κράτους όσο και των ιδιωτών. Και ειδικά για την κρίση υπερδανεισμού των ιδιωτών, των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, οι τράπεζες φέρουν ευθύνη. Δεν έχει περάσει τόσος πολύς καιρός για να μην θυμόμαστε τα λογής-λογής δάνεια, εορτοδάνεια, διακοποδάνεια, γαμοδάνεια και πάει λέγοντας.

2) Για την υπόθεση της Attica Bank έριξε τις ευθύνες στον προηγούμενο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, μην διστάζοντας να δηλώσει ότι μπορεί να «έχει και ψυχολογικά». Πρόκειται για ένα πρωτοφανές unfair που δεν αρμόζει στην θεσμική θέση του προέδρου της ΤτΕ. Μπορεί κάποιος προφανώς να ασκεί κριτική στον προκάτοχο του, αλλά όχι με αυτό τον τρόπο και όχι όταν ο ίδιος δεν είναι εκεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Η πορεία της Τράπεζας Αττικής ήταν λάθος. Πήγαινε στα βράχια. Τώρα είναι σε πορεία ανάκαμψης», δήλωσε ο κεντρικός τραπεζίτης, αλλά η αλήθεια είναι ότι βιάζεται λίγο. Το αν θα σωθεί και θα ανακάμψει η τράπεζα μένει να φανεί.

3) Η κόντρα ΣΥΡΙΖΑ – Στουρνάρα καλά κρατεί. Το χάσμα που χωρίζει τους βουλευτές της κυβέρνησης με τον πρόεδρο της ΤτΕ είναι τεράστιο και η πολεμική φάνηκε από τα πρώτα λεπτά της κατάθεσης Στουρνάρα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής. Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της θητείας του ως υπουργός Οικονομικών άρα και τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούν τον κ. Στουρνάρα προσωπικά υπεύθυνο για την πολιτική των προηγούμενων ετών κάθε άλλο παρά «φιλόξενοι» ήταν απέναντι στον ίδιο. Όμως το χάσμα μεταξύ δύο τόσο σημαντικών Θεσμών μόνο καλό δεν κάνει στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και πρέπει να γεφυρωθεί άμεσα.

4) Αποκάλυψε, ακόμη, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πήγαινε και δήλωνε «υπουργός Οικονομικών χρεοκοπημένης χώρας». Έτσι είπε μάλιστα και στον πρόεδρο της ΕΚΤ Mario Draghi και ο κ. Στουρνάρας του ζήτησε να «μην τον ακούει». Αλήθεια πόσες φορές ζήτησε ο κ. Στουρνάρας από τους ευρωπαίους αξιωματούχους να μην «ακούν» τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης; Και εντάξει είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους η θητεία του κ. Βαρουφάκη μπορεί να χαρακτηριστεί τραγική αλλά αυτό δεν σημαίνει πως «σβήνεται» το θεσμικό ατόπημα.

Σε τελική ανάλυση ο κ. Στουρνάρας –με το δικό του ξεχωριστό ύφος– έριξε φως σε πολλά γεγονότα των τελευταίων ετών. Δεν είμαστε σε θέση του να γνωρίζουμε το πόσα από αυτά ήθελε να αποκαλύψει και πόσα του ξέφυγαν αλλά φαίνεται πως ο κεντρικός τραπεζίτης έχει ακόμη διαφορές με την κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που μάθαμε από την πολύωρη τοποθέτηση του διοικητή της ΤτΕ είναι ότι είναι πολύ καλό να υπάρχουν τέτοιες εξεταστικές. Ίσως και να έπρεπε να τις καθιερώσουμε και να περνάνε από εκεί, τραπεζίτες, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ΜΜΕ. Δεν είναι κακό να πέφτει που και που δημόσια φως σε τόσο κρίσιμα ζητήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider