Κλίμα: Ένας «λογαριασμός» με χθεσινή ημερομηνία λήξης

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλίμα: Ένας «λογαριασμός» με χθεσινή ημερομηνία λήξης

Φέτος ο Δεκέμβριος αναμένεται να φέρει εκτός από εορταστικό κλίμα κι ένα δυσοίωνο μήνυμα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επί του κλίματος, θα είναι ο πιο ζεστός Δεκέμβριος των τελευταίων δεκαετιών. Αποτέλεσμα η φετινή χρονιά να είναι η θερμότερη των τελευταίων ετών.

Ευτυχώς από τις προηγούμενες δεκαετίες που στόχος των ηγετών ήταν η συνεχής ανάπτυξη υψηλών ρυθμών, η οποία κατανάλωνε και κατ’ επέκταση μόλυνε, ρύπαινε, ίσως και, ανά περιπτώσεις, αφάνιζε το οικοσύστημα, φαίνεται πως περνάμε σε μια πιο environmental friendly ανάπτυξη.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιούνται εδώ και λίγες μέρες στο Παρίσι, όπου 147 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετέχουν στην Παγκόσμια Διάσκεψη για το Κλίμα με στόχο μια παγκόσμια συμφωνία.

Το περίφημο SOS, βέβαια, εκπέμπεται χρόνια. Ωστόσο τα τελευταία δεδομένα και στατιστικά μοιάζουν παραπάνω από ανησυχητικά.

  1. Τις περιόδους έντονης ξηρασίας διαδέχονται πλημμύρες και τυφώνες.
  2. Το θερμόμετρο ανεβαίνει και λιώνει τους πάγους
  3. Η στάθμη των υδάτων ανεβαίνει απειλητικά.
  4. Τις καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή βιώνουν 375 εκατομμύρια άνθρωποι.

«Αυτό που πρέπει να μας δώσει ελπίδα ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, είναι το γεγονός ότι τα έθνη μας μοιράζονται μια αίσθηση του κατεπείγοντος για την πρόκληση αυτή και μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι είναι μέσα στις δυνάμεις μας να κάνουμε κάτι γι' αυτό», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, Barack Obama, στην εισήγησή του.

Μετά από δεκαετίες δύσκολων διαπραγματεύσεων και την αποτυχία μιας Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη πριν από έξι χρόνια, για πρώτη φορά φέτος διαφαίνεται μεγάλη πιθανότητα να βρεθεί μια, κάποιας μορφής, λύση.

Οι δύο εκ των τριών χωρών που κρατούν τα σκήπτρα της ρύπανσης του πλανήτη - Κίνα κι Αμερική ευθύνονται για το 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - αρχίζουν να συμμορφώνονται με το στόχο να περιορίσουν την αύξηση της θερμοκρασίας κάτω από 2 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με την περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης. Πολλοί βέβαια εκ των λοιπών ηγετών θεωρούν το στόχο ανεπαρκή …

Το γεγονός όμως ότι αλλάζουν στάση οι βασικοί ρυπαντές του πλανήτη, οι οποίοι μέχρι πρότινος απέρριπταν την πράσινη ενέργεια αμφισβητούσαν επιστημονικά ευρήματα κι έδιναν προτεραιότητα στην ποσότητα - δηλαδή στην ταχύτητα - κι όχι στην ποιότητα - δηλαδή στη βιωσιμότητα - της ανάπτυξης, είναι εξίσου αισιόδοξο.

Ενώ όμως ήδη από το 2014 η Αμερική συμφώνησε να συνεργαστεί με την Κίνα ώστε να «απεξαρτηθούν» από τα ορυκτά καύσιμα, η κάθε μια με τον τρόπο της και το ρυθμό της, το μοτίβο ανάπτυξης που έχει στοιχήσει ακριβά στον πλανήτη συνεχίζει να ασπάζεται, ο τρίτος κατά σειρά μεγάλος ρυπαντής του πλανήτη, η Ινδία.

«Η κλιματική δικαιοσύνη απαιτεί ότι στο μικρό χώρο που παραμένει για τη συνεχιζόμενη χρήση του άνθρακα, οι αναπτυσσόμενες χώρες θα έχουν αρκετό χώρο για να αναπτυχθούν», είπε ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Μodi, μιλώντας εκ μέρους μιας μεγάλης χώρας με μεγάλη εξάρτηση στη χρήση άνθρακα.

Αισιόδοξο είναι όμως πως και οι ενεργειακοί κολοσσοί φαίνονται πια περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, αφού ζητούν διατίμηση των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα σε επίπεδα που να αποθαρρύνει τις επιχειρήσεις να ρυπαίνουν.

Με τα παραπάνω δεδομένα σίγουρα μια αποτυχία να συμφωνηθούν αυστηρά μέτρα στο Παρίσι θα καταδικάσει τον κόσμο σε ακόμα ψηλότερες μέσες θερμοκρασίες, πιο καταστροφικές καταιγίδες, συχνότερες ξηρασίες και ανερχόμενα επίπεδα θάλασσας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πέραν όμως από την υιοθέτηση μιας πράσινης ή πρασινότερης πολιτικής, παρά τις αποφάσεις συγκλίνουσες ή αποκλίνουσες των 147 που θα παρθούν μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου, κανένας μας δεν μπορεί να συνεχίσει να αποποιείται ευθυνών όπως και καθένας μας οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη του τα μηνύματα που εξέπεμψαν τα 785.000 άτομα και επιστήμονες που έλαβαν μέρος στις παγκόσμιες διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις για την κλιματική αλλαγή:

  1. Δεν υπάρχει «Πλανήτης Β» στη μάχη ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη.
  2. Δεν υπάρχουν «ενεργειόδεντρα» για να τροφοδοτούν καθέναν από εμάς με έξτρα ενέργεια για υπερκατανάλωση (ειδικά την ώρα που το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί 42% από την εποχή της βιομηχανικής επανάστασης).
  3. «Την κλιματική αλλαγή υφίσταται αλλά και την προκαλεί ο άνθρωπος»
  4. «Η αδράνειά μας στο να την αντιμετωπίσουμε, στοιχίζει περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια ετησίως».

«Ο λογαριασμός για το κλίμα έφτασε πια στην ημερομηνία λήξης του» είπε ο Baron Waqa, πρόεδρος του νησιού-έθνους Ναούρου στον Ειρηνικό Ωκεανό και δεν έχει άδικο…

Φαντάζομαι δεν αναρωτιόμαστε ακόμα ποιος θα τον πληρώσει;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider