Αφότου η Χίλαρι Κλίντον προσπάθησε να πικάρει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ, το Κρεμλίνο ανταπέδωσε σήμερα, υπενθυμίζοντάς της την γκάφα που είχε κάνει όταν επιδίωξε να «επαναφέρει» τις σχέσεις με την Ρωσία πατώντας συμβολικά ένα κουμπί που είχε την λάθος ετικέτα που έγραφε «υπερφόρτωση».
Επιστρέφοντας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για να παραστεί στην παρουσίαση του επίσημου πορτρέτου της, η Κλίντον είπε για την διεύρυνση του ΝΑΤΟ: «Κρίμα, Βλαντίμιρ. Το προκάλεσες μόνος σου».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς για τα σχόλιά της είπε ότι η Κλίντον είναι γνωστή στην Ρωσία για τις προσπάθειες της να φέρει το πάνω κάτω, αλλά περισσότερο απ' όλα για την γκάφα που έκανε το 2009, όταν ένα συμβολικό κουμπί που είχε σχεδιασθεί για να σηματοδοτήσει την «επαναφορά» των σχέσεων ΗΠΑ-Ρωσίας, αντ' αυτού χαρακτηρίστηκε ως «υπερφόρτωση» στα ρωσικά.
«Είναι σαφές ότι αυτό μάλλον δεν ήταν ένα σκόπιμο λάθος, αλλά πολύ ενδεικτικό», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Την στιγμή εκείνη που έκανε τη γκάφα η Κλίντον, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ της είπε ότι το ρωσικό ρήμα στις Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποιήθηκε λάθος, αλλά είπε ότι το κουμπί θα πρέπει να το βάλει στο γραφείο της.
«Είναι ενδεχομένως αναγκαίο να υπενθυμίσουμε στην Κυρία Κλίντον τα πολυάριθμα κύματα διεύρυνσης του ΝΑΤΟ και την προσέγγιση των στρατιωτικών υποδομών της συμμαχίας των δικών μας συνόρων», δήλωσε ο Πεσκόφ.
Το ΝΑΤΟ, που ιδρύθηκε το 1949 για να παρέχει συλλογική ασφάλεια έναντι της Σοβιετικής Ένωσης, διευρύνθηκε μετά την κατάρρευση της Ένωσης το 1991 με την ένταξη των πρώην σοβιετικών χωρών και των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας.
Ξεκινώντας την εισβολή στην Ουκρανία το 2022, ο Πούτιν απαρίθμησε ως βασικούς στόχους του την ανακοπή της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και τον τερματισμό της «γενοκτονίας», όπως την αποκάλεσε, των ρωσόφωνων από «εθνικιστές και νεοναζί» στην Ουκρανία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.
Οι ενέργειες του Πούτιν ώθησαν τη Φινλανδία, η οποία μοιράζεται μακρά σύνορα με τη Ρωσία, να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η Σουηδία σκοπεύει επίσης να ενταχθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ