ΗΠΑ: Οι αρχές απέτρεψαν συνωμοσία για το φόνο ενός αυτονομιστή Σιχ και απηύθυναν προειδοποίηση στην Ινδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Οι αρχές απέτρεψαν συνωμοσία για το φόνο ενός αυτονομιστή Σιχ και απηύθυναν προειδοποίηση στην Ινδία
σημαία των ΗΠΑ
Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί σε αιτήματα για να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Οι αμερικανικές αρχές ματαίωσαν συνωμοσία για το φόνο ενός αυτονομιστή Σιχ στις Ηνωμένες Πολιτείες και απηύθυναν προειδοποίηση στην Ινδία σχετικά με ανησυχίες ότι στη συνωμοσία εμπλέκεται η κυβέρνηση του Νέου Δελχί, αναφέρουν σήμερα οι Financial Times επικαλούμενοι πηγές που δεν κατονομάζουν.

Δεν υπήρξε άμεση απάντηση από το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών ούτε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Νέο Δελχί σε αιτήματα για να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Οι Financial Times αναφέρουν πως οι πηγές δεν είπαν αν η διαμαρτυρία προς την Ινδία είχε αποτέλεσμα να εγκαταλείψουν οι συνωμότες το σχέδιό τους ή αν αυτό ματαιώθηκε από το αμερικανικό Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI).

Η διαμαρτυρία προς το Νέο Δελχί έγινε αφού ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι είχε γίνει δεκτός τον Ιούνιο από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ανφέρεται στο δημοσίευμα.

Το ρεπορτάζ αυτό έρχεται δύο μήνες αφού ο Καναδάς ανακοίνωσε πως υφίστανται «αξιόπιστες» κατηγορίες που συνδέουν ινδούς πράκτορες με το φόνο, τον Ιούνιο, ενός αυτονομιστή ηγέτη των Σιχ, του Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ, σε προάστιο του Βανκούβερ.

Η Ινδία έχει απορρίψει τις κατηγορίες του Καναδά.

Εκτός από τη διπλωματική προειδοποίηση προς την Ινδία, αμερικανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς έχουν επίσης καταθέσει σε περιφερειακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης σφραγισμένες κατηγορίες σε βάρος τουλάχιστον ενός υπόπτου, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Financial Times.

Η εφημερίδα αναφέρει πως στόχος της συνωμοσίας ήταν ο Γκουρπατουάντ Σινγκ Πανούν.

Στο δημοσίευμα των FT αναφέρεται πως ο Πανούν αρνήθηκε να πει αν οι αμερικανικές αρχές τον προειδοποίησαν για τη συνωμοσία, δήλωσε όμως ότι θα «αφήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να απαντήσει στο ζήτημα των απειλών κατά της ζωής μου στο αμερικανικό έδαφος από τους ινδούς πράκτορες».

Ο Πανούν, όπως και ο Νιτζάρ, υποστηρίζει ένα αίτημα δεκαετιών, που τώρα όμως έχει γίνει περιθωριακό, για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης πατρίδας των Σιχ στην Ινδία με την ονομασία Χαλιστάν.

Ο Καναδάς είχε συνεργαστεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τις πληροφορίες ότι ινδοί πράκτορες ενδέχεται να είναι αναμιγμένοι στο φόνο του Νιτζάρ, είχε δηλώσει το Σεπτέμβριο στο Ρόιτερς υψηλόβαθμη πηγή στην καναδική κυβέρνηση.

Στο ρεπορτάζ των FT αναφέρεται πως, μετά τη δημόσια κατηγορία στην οποία προχώρησε ο Καναδάς, οι ΗΠΑ μοιράστηκαν λεπτομέρειες για τη συνωμοσία με μια ευρύτερη ομάδα συμμάχων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Η Wagner ετοιμάζεται να παραδώσει σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στη Χεζμπολάχ ή στο Ιράν

Ιταλικές ειρωνείες και... χαιρεκακία Μελόνι για το δημοσιονομικό «κραχ» του Βερολίνου - «Και οι Γερμανοί κάνουν λάθη»

Τι σημαίνει το «πάγωμα» του γερμανικού κρατικού προϋπολογισμού - Παρενέργειες σε Βρυξέλλες και Αθήνα

gazzetta
gazzetta reader insider insider