Κώτσηρας: Η αμφίδρομη επικοινωνία με τον απανταχού Ελληνισμό είναι σταθερή μας επιδίωξη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κώτσηρας: Η αμφίδρομη επικοινωνία με τον απανταχού Ελληνισμό είναι σταθερή μας επιδίωξη
Η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την ομογένεια αποτέλεσε εξαρχής κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με την ομογένεια αποτέλεσε εξαρχής κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Γιώργος Κώτσηρας, σε συνέντευξή του στο ethnos.gr. Ειδικότερα, επισήμανε πως οδικός χάρτης των επόμενων κινήσεων είναι το Στρατηγικό Σχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό. Είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται μια ενοποιημένη, συνεκτική στρατηγική για τους Απόδημους Έλληνες, με ορίζοντα τετραετίας, ώστε να εξασφαλίζεται η διάρκεια και η συνέχεια, με συγκεκριμένη στοχοθεσία, άξονες και δράσεις, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Σε αυτό το πλαίσιο σκιαγράφησε τους στρατηγικούς στόχους του Στρατηγικού Σχεδίου. Μεταξύ άλλων, είναι η υποστήριξη και η ανάπτυξη δικτύων και δομών της ομογένειας, η προώθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, η ενδυνάμωση των δεσμών με τους εκκλησιαστικούς θεσμούς της Ορθοδοξίας, η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες του εξωτερικού και η προσέγγιση της νέας Διασποράς. Επισήμανε πως οι βασικοί άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου έχουν τεθεί σε διαβούλευση μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου Εξωτερικών mfa.gr και ήδη έχει υπάρξει ανταπόκριση από Έλληνες από όλο τον κόσμο. Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα σε κάθε ενδιαφερόμενο αναγνώστη να το διαβάσει και να υποβάλει σχόλια και προτάσεις.

Προσδιόρισε πως στόχος είναι το Στρατηγικό Σχέδιο να έχει δυναμικό χαρακτήρα, να αξιολογούνται οι δράσεις και να αναπροσαρμόζονται διαρκώς. Η αμφίδρομη επικοινωνία με τον απανταχού Ελληνισμό είναι σταθερή μας επιδίωξη και πολύτιμος οδηγός στα επόμενα βήματά μας, σημείωσε επιπροσθέτως.

Επίσης, ο κ. Κώτσηρας αναφέρθηκε και στη δυνατότητα των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό να ψηφίσουν, για πρώτη φορά, με επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Ειδικότερα, ο υφυπουργός έκανε λόγο για ένα μεγάλο βήμα για την ισότιμη μεταχείριση των Ελλήνων εκλογέων. «Οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς να χρειάζεται να διανύσουν εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα, χωρίς ταλαιπωρία», επισήμανε και προσέθεσε πως ήδη έχουν εγγραφεί περισσότεροι από 25.000 συμπολίτες μας, με το ποσοστό των εγγραφών εκτός Ελλάδας να βαίνει αυξανόμενο. «Δεδομένου ότι πρόκειται για μια διαδικασία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, η ενημέρωση των συμπατριωτών μας ανά τον κόσμο είναι κρίσιμης σημασίας για την αύξηση της συμμετοχής» σημείωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider