Βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα στις πόλεις του C40 – Σε τι θέση βρίσκεται η Αθήνα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βελτιώνεται η ποιότητα του αέρα στις πόλεις του C40 – Σε τι θέση βρίσκεται η Αθήνα
Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η ποιότητα του αέρα στις πόλεις του Παγκόσμιου Δικτύου Πόλεων για την Κλιματική Αλλαγή C40 Cities.

Σημαντική βελτίωση παρουσιάζει η ποιότητα του αέρα στις πόλεις του Παγκόσμιου Δικτύου Πόλεων για την Κλιματική Αλλαγή C40 Cities, ενός δικτύου που αριθμεί περίπου 100 πόλεις που συνεργάζονται στενά για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και καλούν τις κυβερνήσεις να ευθυγραμμίσουν τα εθνικά τους σχέδια για το κλίμα με τον στόχο της Συμφωνίας του Παρισιού για περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5°C (πριν από τον Φεβρουάριο του 2025 που έχει οριστεί ως προθεσμία).

Σύμφωνα με νέα έκθεση του Δικτύου, η ποιότητα του αέρα στις πόλεις C40 έχει βελτιωθεί σημαντικά τις δύο δεκαετίες από το 2002 έως το 2022 και μάλιστα περισσότερες από το ένα τέταρτο των πόλεων (27%) εκπληρώνουν πλέον αυστηρότερους στόχους για την ποιότητα του αέρα, επιτυγχάνοντας χαμηλότερα επίπεδα PM2,5 από τον ενδιάμεσο στόχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), δηλαδή κάτω των 10 μg/m3 το 2022 (και από 11% το 2002).

Οι πόλεις στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο της ομάδας που παρουσιάζει βελτιωμένη ποιότητα αέρα ενώ το Σίδνεϊ ήταν η μόνη πόλη του δικτύου που πληρούσε τα πρότυπα ποιότητας του υγιεινού αέρα του ΠΟΥ το 2022.

Τα επίπεδα PM2,5 στις 13 πόλεις-μέλη C40 της Κίνας μειώθηκαν κατά 44% μεταξύ 2014 και 2022, με το Πεκίνο να καταγράφει τη μεγαλύτερη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ωστόσο, η έκθεση για την ποιότητα του αέρα και τις τάσεις στις πόλεις C40 διαπιστώνει επίσης ότι μία στις πέντε πόλεις παγκοσμίως εξακολουθεί να έχει «πολύ ανθυγιεινή ποιότητα αέρα».

Σε ποιες πόλεις έχει μειωθεί περισσότερο η ατμοσφαιρική ρύπανση – Τι συμβαίνει στην Αθήνα

Οι πόλεις του δικτύου της Κίνας παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη πτώση στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Σε αυτές τις πόλεις, η ποιότητα του αέρα ήταν πολύ κακή και επιδεινώθηκε μέχρι το 2014 όταν η χώρα κήρυξε «πόλεμο κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» και ξεκίνησε ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ποιότητα του Αέρα. Το σχέδιο στόχευε τη ρύπανση από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με άνθρακα, εκπομπές οχημάτων μέσω προτύπων εκπομπών και περιορισμό στις νέες πινακίδες κυκλοφορίας και πολλά άλλα. Από την άλλη, ποιότητα του αέρα έχει επιδεινωθεί περισσότερο στις πόλεις της Νότιας και Δυτικής Ασίας τα τελευταία 20 χρόνια.

Όσον αφορά στη συνολική αλλαγή στα PM2,5 (επίπεδα PM2,5 το 2022 σε σύγκριση με το 2002), τα μεγαλύτερα ποσοστά βελτίωσης είναι το Χαντζό (πόλη της Ανατολικής Κίνας) όπου τα επίπεδα μειώθηκαν κατά 17,6, η Σιντζιάνγκ (στα Βορειοδυτικά της Κίνας) όπου τα επίπεδα μειώθηκαν κατά 14,7, η Ναντζίνγκ όπου τα επίπεδα μειώθηκαν επίσης κατά 14,7, η Σαγκάη όπου τα επίπεδα μειώθηκαν κατά 14,4, το Πεκίνο όπου τα επίπεδα μειώθηκαν κατά 13,5, η Γουχάν όπου τα επίπεδα μειώθηκαν κατά 11,3 ενώ ακολουθούν το Βερολίνο όπου τα επίπεδα μειώθηκαν κατά 10,3 και το Λος Άντζελες όπου τα επίπεδα μειώθηκαν κατά 9,8. Η Αθήνα κατέγραψε μείωση κατά 2,5 (mg/m3).

Σημειώνεται ότι για να γίνουν μέλη του C40, οι πόλεις πρέπει να επιδείξουν παγκόσμιο ηγετικό ρόλο στη σχεδιαζόμενη και υλοποιούμενη δράση τους για το κλίμα. Τα περισσότερα μέλη είναι μεγάλες πόλεις ή μεγαλουπόλεις, αλλά ορισμένες είναι μικρότερες πόλεις που επιδεικνύουν εξαιρετική καινοτομία και ηγετικό ρόλο. Δεδομένης της επικάλυψης μεταξύ της δράσης που απαιτείται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πολλοί είναι επίσης πρωτοπόροι στην αξιολόγηση και την αντιμετώπιση της ποιότητας του αέρα τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Καμπανάκι» επιστημόνων: Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πλέον πιο φονική από το κάπνισμα

Το «όχι» της Ελλάδας στην μείωση κατά 90% των ρύπων και η «υποβαθμισμένη» προσαρμογή

Εγκρίθηκε η Πράξη για την Βιομηχανία Μηδενικών Εκπομπών – Στο επίκεντρο οι τεχνολογίες μηδενικών ρύπων

gazzetta
gazzetta reader insider insider