Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απορρίπτει τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι απορρίπτει τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας χωρίς τη συμμετοχή του Κιέβου
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε σήμερα τις παραγραμματισθείσες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο πρέπει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις που αφορούν το δικό του μέλλον.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε σήμερα τις παραγραμματισθείσες συνομιλίες μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας ότι το Κίεβο πρέπει να συμμετέχει σε οποιεσδήποτε συζητήσεις που αφορούν το δικό του μέλλον.

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο έφθασε στην Σαουδική Αραβία ενόψει των υψηλού ρίσκου συνομιλιών μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων οι οποίες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην Ουκρανία ότι θα μπορούσε να μείνει εκτός της ειρηνευτικής διαδικασίας.

«Η Ουκρανία δεν θα συμμετάσχει. Η Ουκρανία δεν γνώριζε τίποτα γι' αυτό» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους σε μια διαδικτυακή ενημέρωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όπου πραγματοποιεί κρατική επίσκεψη.

«Η Ουκρανία θεωρεί τις όποιες διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία ως διαπραγματεύσεις χωρίς κανένα αποτέλεσμα και δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε … οποιεσδήποτε συμφωνίες για εμάς χωρίς εμάς».

Ο Ουκρανός ηγέτης ζήτησε επίσης πιο ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ ως μέρος μιας κρίσιμης συμφωνίας για τις σπάνιες γαίες που δίνει πρόσβαση στις ΗΠΑ στον τεράστιο φυσικό πλούτο της Ουκρανίας με αντάλλαγμα την υποστήριξή τους.

«Το ερώτημα δεν είναι μόνο να πάρεις τον πόρο, το ερώτημα είναι τι επενδύεις, ώστε να βγει κάτι από αυτόν τον πόρο», είπε.

«Δεν είμαστε απλώς ένας απλός προμηθευτής πρώτων υλών και νομίζω ότι αυτό το σημείο πρέπει να αποτυπωθεί σαφώς στο κείμενο (της συμφωνίας)».

Ο Ζελένσκι είπε ότι θα προσκαλέσει τον απεσταλμένο του Τραμπ για την Ουκρανία Κεθ Κέλογκ να επισκεφθεί την πρώτη γραμμή και να συναντηθεί με στρατιώτες κατά την διάρκεια της επίσκεψής του που αναμένεται στις 20 Φεβρουαρίου.

Συνάντηση Ερντογάν - Ζελένσκι στην Άγκυρα

Στην Άγκυρα μεταβαίνει αύριο, Τρίτη 18 Ιανουαρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έπειτα από πρόσκληση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Τουρκίας.

Η συνάντηση Ερντογάν - Ζελένσκι στην Άγκυρα θα πραγματοποιηθεί την ώρα που στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας θα διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ υψηλόβαθμων αντιπροσωπειών ΗΠΑ-Ρωσίας, υπό τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, με αντικείμενο τον τερματισμό που πολέμου στην Ουκρανία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λαβρόφ: Γιατί η Ευρώπη να συμμετάσχει στις συνομιλίες για την Ουκρανία αν θέλει να συνεχιστεί ο πόλεμος;

Ουκρανία - πόλεμος: Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των θυμάτων, αν και μεγάλος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider