Στις 3 Απριλίου αποφασίζουμε για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης

Γιώργος Πατούλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στις 3 Απριλίου αποφασίζουμε για το μέλλον της Αυτοδιοίκησης

Η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης είναι εθνική και όχι κομματική υπόθεση. Είναι ένα αναγκαίο βήμα εκσυγχρονισμού της χώρας. Στο εγχείρημα αυτό δεν χωρούν πειραματισμοί και εμμονές. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να παίξει στα ζάρια το μέλλον των τοπικών μας κοινωνιών.

Στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 3 Απριλίου, αποφασίζουμε για το μέλλον του θεσμού μας, για το μέλλον όλων μας.

Βάζουμε τις βάσεις για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου που θα θέτει ως στόχο αυτοδιοίκητες κοινωνίες, με αναπτυξιακό προσανατολισμό.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα από την Κεντρική Κυβέρνηση

Τους τελευταίους μήνες η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρίσκεται στο στόχαστρο της Κεντρικής Κυβέρνησης. Τα 10 παραδείγματα που αναφέρω, το αποδεικνύουν.

  1. Μας μειώνουν την χρηματοδότηση. Στον προϋπολογισμό του 2017 προβλέπεται η χαμηλότερη χρηματοδότηση για τους Δήμους των τελευταίων χρόνων. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την περικοπή των ΚΑΠ κατά 65% από το 2009 μέχρι σήμερα, καθιστά το οικονομικό ως το σημαντικότερο πρόβλημα των Δήμων.
  2. Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι αποκλεισμένη από το ΕΣΠΑ, ενώ δεν έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την απόδοση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων, της περιόδου 2010-2016.
  3. Οδηγούν σε κλείσιμο τις δομές για την καταπολέμηση της φτώχειας, εξαιτίας της έλλειψης κρατικής χρηματοδότησης και της καθυστέρησης να δημιουργηθεί «γέφυρα» χρηματοδότησης με το ΕΣΠΑ.
  4. Με την νομοθετική πρωτοβουλία της κας Γεροβασίλη για την κινητικότητα των υπαλλήλων, αποψιλώνουν τους Δήμους , κυρίως τους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς από το προσωπικό τους, χωρίς να απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των Δημάρχων.
  5. Χειρίστηκαν με προχειρότητα το ζήτημα της ανανέωσης των συμβάσεων των συμβασιούχων εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων. Χωρίς να λάβουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες και οικονομικές δυνατότητες του κάθε Δήμου , αλλά και χωρίς να έχουν διασφαλίσει εκ των προτέρων νομοτεχνικά την πληρωμή τους.
  6. Καθυστερούν εδώ και οκτώ μήνες να φέρουν μια απλή νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το άρθρο 20 του Ν. 4387/2016, με αποτέλεσμα να στερούν τη δυνατότητα από δεκάδες αιρετούς το δικαίωμα να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους σε θέσεις ευθύνης ( αντιδήμαρχοι, μέλη σε Δ.Σ. Νομικών Προσώπων).
  7. Καθυστερούν αδικαιολόγητα το ζήτημα της παραχώρησης των παραλιών στους Δήμους.
  8. Αντιμετωπίζουν με προχειρότητα το ζήτημα με τους δασικούς χάρτες.
  9. Έχουν δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στη δημοπράτηση έργων και στη λειτουργία των Δήμων, με την εφαρμογή του Ν. 4412/2016, που αφορά τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων.
  10. Μειώνουν συστηματικά τις αμοιβές των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και των συμβούλων , ενώ την ίδια περίοδο αυξάνουν κατακόρυφα τις αμοιβές των Γενικών Γραμματέων και των ειδικών συμβούλων των Υπουργείων.

Η Κυβέρνηση δεν επιθυμεί πραγματικά τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την αλλαγή του Καλλικράτη.

Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών δεν επιθυμεί πραγματικά να προχωρήσει μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και την Αυτοδιοίκηση.

Δεν επιθυμεί το διάλογο. Δεν έχει θέσεις και προτάσεις για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, παρά κρύβεται πίσω από ένα πολυσέλιδο πόρισμα μιας Επιτροπής , το οποίο μάλιστα δηλώνει ότι δεν τη δεσμεύει.

Δεν σέβεται τους αιρετούς εκπροσώπους και τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης. Τις τελευταίες εβδομάδες οι συκοφαντικοί χαρακτηρισμοί σε βάρος των αιρετών εκπροσώπων του θεσμού μας, είναι διαρκείς κι επαναλαμβανόμενοι.

Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος ανάδειξης των Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, αδιαφορώντας για τα πραγματικά προβλήματα των Δήμων.

Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει θέσεις για την αλλαγή του Καλλικράτη

Οι 11 "κόκκινες γραμμές" της Αυτοδιοίκησης

Σε αντίθεση με τη σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., η ΚΕΔΕ μετέχει από την πρώτη στιγμή σε όλες τις επιτροπές διαλόγου για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης , καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις, οι οποίες αποφασίστηκαν σε δύο συνέδρια, σε Βόλο και Θεσσαλονίκη.

Απαιτούμε να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός , κι όχι προσχηματικός διάλογος που θα οδηγήσει σε μια πραγματική μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης. Στο διάλογο αυτό θα προσέλθουμε βάζοντας 11 "κόκκινες γραμμές" στις οποίες είμαστε ανυποχώρητοι

  1. Απαιτούμε να ανοίξει αμέσως τα χαρτιά της η Κυβέρνηση και να μας παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της. Όχι άλλο «κρυφτούλι» πίσω από ένα Πόρισμα Επιτροπής που η ίδια παραδέχεται ότι δεν τη δεσμεύει.
  2. Είναι αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και την ΚΕΔΕ, ώστε να συζητηθεί αναλυτικά πριν την κατάθεση του Νομοσχεδίου η ανακατανομή πόρων και αρμοδιοτήτων στους Δήμους, στο πλαίσιο της νέας διοικητικής οργάνωσης του Κράτους. Η επανα-οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων πρέπει να υπηρετεί το στόχο της πολυ-επίπεδης διακυβέρνησης με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη.
  3. Δεν συζητάμε καμία αλλαγή του εκλογικού νόμου για την ανάδειξη των Δημάρχων και των δημοτικών συμβούλων. Η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντίθετα θα οδηγήσει στη διάλυση των Δήμων.
  4. Απαιτούμε την θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών. Δεν θα επιτρέψουμε να αντιμετωπίζονται ως πολιτικό προσωπικό Β’ Κατηγορίας οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης.
  5. Είμαστε αντίθετοι στη μείωση της θητείας των αιρετών της Αυτοδιοίκησης από τα 5 στα 4 χρόνια.
  6. Δεν διαπραγματευόμαστε το δικαίωμα των Δημάρχων να επιλέγουν τους συνεργάτες τους. Είμαστε αντίθετοι στο διορισμό εκτελεστικών γραμματέων – επιτρόπων από την Κεντρική Κυβέρνηση.
  7. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους. Απαιτούμε να μας πει η Κυβέρνηση πόσο θα κοστίσει η μεταρρύθμιση και από πού θα χρηματοδοτηθεί.
  8. Απαιτούμε την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των Δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές: Φορολογική αποκέντρωση . Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016. Αποκατάσταση των ΚΑΠ. Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος ύψους 2 δις. Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με πόρους. Απόδοση πόρων του Πράσινου Ταμείου για έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης στους Δήμους.
  9. Απαιτούμε τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών, από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Οι Δήμοι πρέπει να αναλάβουν τη διοίκηση του τοπικού κοινωνικού κράτους.
  10. Πρέπει να υιοθετηθεί μια σύγχρονη πολιτική για το ανθρώπινο δυναμικό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  11. Δεν δεχόμαστε καμία μεταρρύθμιση που δεν θα προβλέπει τη διεύρυνση του ρόλου των Δήμων στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Επιμέλεια: Στέλλα Κεμανετζή

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider