Η κρίση στις σχέσεις ΗΠΑ – Βόρειας Κορέας μετά την εκτόξευση του βορειοκορεατικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς τύπου Hwasong-12 την Τρίτη ο οποίος έκανε έναν «γύρο τρόμου» στην ευρύτερη περιοχή και η απειλή διατάραξης των γεωπολιτικών ισορροπιών επηρέασε όχι μόνο την τιμή του χρυσού, καθώς οι επενδυτές αναζητούν πιο ασφαλείς λύσεις, αλλά και εκείνη του «μαύρου χρυσού» όπως συμβαίνει συνήθως σε εποχές κρίσης.
Στη διεθνή πολιτική σκηνή οι αντιδράσεις ήταν άμεσες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα να έχουν ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ενώ η Κίνα έκανε έκκληση να ξεκινήσουν εκ νέου οι ειρηνευτικές συνομιλίες. Το θέμα παρακολουθεί στενά και η Ευρώπη η οποία έχει επιφυλαχθεί να δώσει τη δική της διπλωματική απάντηση .
Η διπλωματική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας δεν είναι νέα. Το ενδεχόμενο πολεμικής σύγκρουσης παραμένει ανοιχτό τα τελευταία χρόνια καθώς οι ΗΠΑ από το 19ο έχουν στρατιωτική παρουσία στην περιοχή ενώ στη σύγχρονη ιστορία δεν έκρυψαν ποτέ τη διάθεσή τους να ανατρέψουν το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν με σκοπό την ευθυγράμμιση του πολιτικού καθεστώτος της χώρας με εκείνο της Νότιας Κορέας. Οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα (η δεύτερη έχεις ως γνωστόν χρόνια κόντρα με τη Βόρεια Κορέα και αποτελεί σύμμαχο των ΗΠΑ) δυναμίτισε πρόσφατα το κλίμα με αποκορύφωμα την εκτόξευση του βορειοκρεατικού πυραύλου.
Στο παιχνίδι λαμβάνει μέρος και η Ιαπωνία η οποία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ αλλά και η Κίνα η οποία υποστηρίζει μέχρι κάποιο βαθμό τη Βόρεια Κορέα και κατά πολλούς θεωρείται ότι μπορεί να αποτελέσει τον εξισορροπητικό παράγοντα. Στη «μέση» βρίσκεται η Ρωσία, η οποία έχει σήμερα καλύτερες σχέσεις από ό,τι στο παρελθόν με την Κίνα αλλά δεν θα ήθελε να έρθει και σε ευθεία αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.
Σε αυτό το «σκάκι των «γιγάντων» σημαντικό ρόλο παίζει και ένα νησί, το οποίο βρίσκεται στο δυτικό Ειρηνικό και ανήκει στις ΗΠΑ. Εκεί, οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει στρατιωτική βάση αλλά λόγω της θέσης του αποτελεί στόχο για την Πιονγκγιάνγκ, η οποία απείλησε με επίθεση κατά του νησιού. Το ενδεχόμενο αυτό έχει «θορυβήσει» και την Ιαπωνία με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Ιτσουνόρι Ονοντέρα να αναφέρει ότι ο πύραυλος θα μπορούσε να φθάσει ως το νησί.
Σαφώς μια τέτοια εξέλιξη ή μια ακόμη πιο προκλητική ενέργεια κατά των ΗΠΑ δεν θα μείνει χωρίς απάντηση. Η πορεία των γεγονότων μέχρι τώρα δείχνει ότι τόσο η Αμερική όσο και η Βόρεια Κορέα περιορίζονται σε μια πολεμική ρητορική με τον Αμερικανό πρόεδρο να «εκτοξεύει» απειλές και τη Βόρεια Κορέα να απειλεί ότι θα εκτοξεύσει περισσότερους πυραύλους σε πιο στοχευμένα σημεία. Αν και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να χαθεί αυτή τη φορά ο έλεγχος, ως πιο λογική εξέλιξη φαντάζει η εκτόνωση της έντασης δεδομένου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη στελεχώσει πλήρως το επιτελείο του ούτε έχει προτάξει μια ξεκάθαρη πολιτική. Ακόμη, ο σύμμαχός του, η Νότια Κορέα, είναι αυτή τη στιγμή, ύστερα από την πρόσφατη πολιτική κρίση που πέρσε, δεν είναι σίγουρο ότι θα μπορούσε εύκολα να απορροφήσει τους «κραδασμούς» ενός πιο «θερμού» επεισοδίου.
Η κρίση και η άνοδος της τιμής του πετρελαίου
Το πετρέλαιο είναι το πρώτο εμπόρευμα που επηρεάζεται από κάθε οικονομική η γεωπολιτική κρίση. Στην οικονομική ύφεση, η τιμή του πιέζεται πτωτικά καθώς υπάρχει επιβράδυνση και μειώνεται η παραγωγή και στις γεωπολιτικές κρίσεις το αίσθημα αστάθειας και αβεβαιότητας που δημιουργείται στους επενδυτές πιέζει ανοδικά τις τιμές. Η σύγχρονη ιστορία άλλωστε έχει αποδείξει ότι το ίδιο είχε γίνει και στο β’ μισό του 1990 με την κρίση στον Περσικό ή το 2003 με την εισβολή στο Ιράκ. Ακόμη και ο φόβος μιας πολεμικής σύγκρουσης (π.χ μια πιθανή Τουρκοσυριακή σύρραξη) ωθεί ανοδικά την τιμή του πετρελαίου. Επομένως, το γεγονός ότι το brent ενισχύθηκε κατά 0,50% ξεπερνώντας τα 52 δολάρια το βαρέλι δεν είναι κάτι αφύσικο (ειδικά αν συνυπολογιστεί και η επίδραση της καταιγίδας Χάρβεϊ η οποία ανάγκασε πολλά διυλιστήρια στις ακτές των ΗΠΑ να κλείσουν). Η διάρκεια της κρίσης και ο τρόπος που θα εκτονωθεί θα επηρεάσουν και την πορεία των τιμών του πετρελαίου.