Προς απόσυρση η διάταξη για συμβάσεις δημοσίου με παναμέζικες offshore

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προς απόσυρση η διάταξη για συμβάσεις δημοσίου με παναμέζικες offshore
Την απόσυρση της διάταξης που έδινε αναδρομικά το δικαίωμα σε offshore εταιρείες με έδρα φορολογικούς παραδείσους να συμμετάσχουν σε εν εξελίξει κρατικούς διαγωνισμούς, προανήγγειλε ο Στέργιος Πιτσιόρλας.

Την απόσυρση της διάταξης που έδινε αναδρομικά το δικαίωμα σε offshore εταιρείες με έδρα φορολογικούς παραδείσους να συμμετάσχουν σε εν εξελίξει κρατικούς διαγωνισμούς, προανήγγειλε ο Στέργιος Πιτσιόρλας από τη Βουλή, μετά τις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί «φωτογραφικής» ρύθμισης που στοχεύει σε εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και αλλοιώνει τον υγιή ανταγωνισμό.

Αν και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας, κατέρριψε τις κατηγορίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων από την κυβέρνηση, παραδέχτηκε, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, ότι υπήρξαν προς το υπουργείο αιτήματα για την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου εταιρείες που συνδέονται με παραδείσιες offshore να μπορούν να λάβουν μέρος σε εν εξελίξει διαγωνισμούς, επειδή όπως είπε κάποιοι επισημαίνουν ότι έχουν στο καταστατικό τους συμμετοχές σε εξωχώριες εταιρείες που δεν ανήκουν πια σε μη συνεργάσιμες χώρες και άρα αποκλείονται άνευ λόγου.

Τελικώς, πάντως, αφού ο ίδιος χαρακτήρισε σωστή τη ρύθμιση επικαιροποίησης της λίστας των εταιρειών και άφησε να εννοηθεί ότι θεωρεί λογική την αναδρομική ισχύ, προκειμένου να μην υπάρχουν σκιές, δέχτηκε να αποσύρει τη δεύτερη παράγραφο της διάταξης.

«Από την στιγμή που η αντιπολίτευση τη θεωρεί φωτογραφική ας το απαλείψουμε. Όμως σας λέω ότι είναι λάθος. Δεν θα λύσουμε το πρόβλημα. Δεν έχω πρόβλημα να το πάρουμε πίσω γιατί στην κυβέρνηση δεν υπάρχει σκέψη να εξυπηρετήσουμε κάποιους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για το άρθρο 40 νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας που επικαιροποιεί τη λίστα με τους φορολογικούς παραδείσους, όπου απαγορεύεται να εδρεύουν offshore, οι οποίες επιθυμούν να διεκδικήσουν δημόσια έργα και να την εναρμονίσει με τις αντίστοιχες λίστες του υπουργείου Οικονομικών. Η δεύτερη παράγραφος προβλέπει αναδρομικό χαρακτήρα στο συγκεκριμένο άρθρο, επιτρέποντας έτσι σε συγκεκριμένες εξωχώριες εταιρίες να μετέχουν σε διαγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη, υπό την προϋπόθεση να μην έχουν ανοιχτεί οι οικονομικές προσφορές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider