«Βροχή» οι αιτήσεις για τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βροχή» οι αιτήσεις για τα δάνεια με εγγύηση Δημοσίου
Τα πρώτα δάνεια του εγγυοδοτικού προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται να εκταμιευτούν σε έναν μήνα περίπου από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων.

Ισχυρή ζήτηση εκ μέρους των επιχειρήσεων για τα δάνεια του εγγυοδοτικού προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποκαλύπτουν τα στοιχεία των πρώτων ημερών υποβολής αιτήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr.

Την περασμένη Τετάρτη 3 Ιουνίου άνοιξε η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων στον ιστότοπο του υπουργείου Ανάπτυξης και ήδη το 1 δισ. ευρώ εγγυήσεων του προγράμματος έχει καλυφθεί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σημειώνεται ότι το συνολικό ποσό δανείων που μπορούν να καλύψουν με μόχλευση οι εγγυήσεις του 1 δισ. ευρώ, είναι 3,6 δισ. ευρώ. Θυμίζεται ότι το πρόγραμμα απευθύνεται στις μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, χωρίς περιορισμό κλάδου και χωρίς δέσμευση διατήρησης των θέσεων εργασίας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 13 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οι τέσσερις συστημικές. Τα ποσά εγγυήσεων που έχουν δοθεί στις τράπεζες έχουν υπολογιστεί με βάση το μερίδιο αγοράς τους και διαμορφώνονται ως εξής: 1,040 δισ. ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, 818 εκατ. ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, 796 εκατ. ευρώ για την Alpha Bank και 769 εκατ. ευρώ για τη Eurobank.

Η έκθεση των τραπεζών υπολογίζεται ότι δεν ξεπερνά το 50%, ωστόσο, οι διοικήσεις έχουν δεσμευτεί έναντι του υπουργείου Οικονομικών ότι θα αναζητούνται όσο το δυνατόν λιγότερες εξασφαλίσεις, ενώ υπολογίζουν ότι σε 1 στις 10 επιχειρήσεις θα ζητηθεί προσημείωση ακινήτου.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή στην «πρεμιέρα» του προγράμματος, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έστειλε αυστηρό μήνυμα προς τα πιστωτικά ιδρύματα ότι σε έναν μήνα από σήμερα θα γίνει αξιολόγηση των χορηγήσεων βάσει του προγράμματος και όποια τράπεζα έχει μείνει πίσω θα υποστεί κυρώσεις με αφαίρεση μεριδίου από το πρόγραμμα. Η προειδοποίηση του υπουργού έρχεται σε συνέχεια έντονων ανησυχιών που έχουν διατυπωθεί στην αγορά ότι τα προγράμματα στήριξης των πληγέντων επιχειρήσεων από την πανδημία, όπως το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, διατίθενται με το «σταγονόμετρο» στις επιχειρήσεις λόγω των αυστηρών κριτηρίων που εξακολουθούν να τηρούν οι τράπεζες.

Πηγές του κλάδου εκτιμούν ότι τα πρώτα δάνεια βάσει του προγράμματος εγγυοδοσίας θα εκταμιευτούν σε έναν μήνα περίπου από την έναρξη υποβολής των αιτήσεων. Τα ιδρύματα, πάντως, δεσμεύτηκαν ενώπιον του ΥΠΟΙΚ ότι θα επισπεύσουν τις διαδικασίες εκταιμίευσης με ελαχιστοποίηση της γραφειοκρατίας, ώστε να δούμε εγκρίσεις δανείων με εγγύηση Δημοσίου εντός 3-5 ημερών.

Ανάρπαστο το ΤΕΠΙΧ ΙΙ

Εν τω μεταξύ, εξαντλήθηκαν οι πόροι του προγράμματος ΤΕΠΙΧ ΙΙ μέσω του οποίου οι τράπεζες χορηγούν δάνεια με επιδότηση επιτοκίου από το Δημόσιο για δύο χρόνια, με αποτέλεσμα να εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι και οι τράπεζες να σταματήσουν να διαβιβάζουν άλλες αιτήσεις επιχειρήσεων στην Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η ζήτηση για το πρόγραμμα ήταν εξαπλάσια των διαθέσιμων κεφαλαίων και η διαδικασία υποβολής σταμάτησε και άρχισε εκ νέου, αφού αυξήθηκε ο προϋπολογισμός του προγράμματος. Για τον λόγο αυτό, μεγάλο μέρος των αιτήσεων εκτιμάται ότι θα παραμείνει στις τράπεζες και δεν θα διαβιβαστεί ποτέ στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, μετά την εξάντληση του προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider