Shell: Οριακή αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση LNG το 2020 παρά την πανδημία

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Shell: Οριακή αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση LNG το 2020 παρά την πανδημία

«Ανθεκτικότητα» στην πανδημία παρουσίασε η παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2020, καθώς σύμφωνα με την ετήσια έκθεση LNG Outlook της Shell, άγγιξε στους 360 εκατ. τόνους. Κατά συνέπεια, παρουσίασε μία έστω και οριακή αύξηση από το 2019, όταν είχε διαμορφωθεί στους 358 εκατ. τόνους.

Η έστω και οριακή αυτή αύξηση, σύμφωνα με τη Shell, καταδεικνύει την ευελιξία που επέδειξε η αγορά μέσα στο 2020, ένα έτος όπου το παγκόσμιο ΑΠΕ σημείωσε απώλειες αρκετών τρισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς μεγάλες και μικρές οικονομίες «δοκιμάστηκαν» από τις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι τιμές LNG άγγιξαν ιστορικό χαμηλό στις αρχές του έτους. Ωστόσο, με τη λήξη του έτους είχαν αυξηθεί σε επίπεδο-ρεκόρ 6ετίας, καθώς η περιορισμένη προσφορά χρειάστηκε να καλύψει την ανάκαμψη της ζήτησης σε περιοχές της Ασίας, καθώς και την αύξηση της κατανάλωσης κατά τη χειμερινή περίοδο.

«Το LNG παρείχε την ευελιξία στον ενεργειακό κλάδο που χρειαζόταν ο κόσμος στην πανδημία, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα της εν λόγω αγοράς και την ικανότητά της να καλύπτει τις ανάγκες των ανθρώπων σε αυτή την πρωτοφανή συγκυρία», σημειώνει ο Maarten Wetselaar, διευθυντής του τμήματος Αερίου, ΑΠΕ και Ενεργειακών Λύσεων της Shell.

«Οδηγοί» στην ανάκαμψη Κίνα και Ινδία

«Σε όλο τον κόσμο, χώρες και εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης και της Shell), υιοθετούν στόχους μηδενικών εκπομπών και επιδιώκουν να δημιουργήσουν ενεργειακά συστήματα μειωμένου ανθρακικού αποτυπώματος. Καθώς είναι τα πιο καθαρά ορυκτά καύσιμα, το φυσικό αέριο και το LNG έχουν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, αλλά και να βοηθήσουν στην σταδιακή επίτευξη αυτών των στόχων», συμπληρώνει.

Η Κίνα και η Ινδία ήταν οι πρωταγωνιστές στην ανάκαμψη της ζήτησης LNG, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Η Κίνα ενίσχυσε τις εισαγωγές κατά 7 εκατομμύρια τόνους σε 67 εκατ. τόνους, μία αύξηση 11% σε ετήσια βάση. Η ανακοίνωση της δέσμευσης της χώρας για ανθρακική ουδετερότητα έως το 2060 αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνει τη ζήτηση LNG. Κι αυτό γιατό το φυσικό αέριο πρόκειται να διαδραματίσει βασικό ρόλο σε τομείς που είναι πιο δύσκολοι στην ενεργειακή μετάβαση, όπως η βαριά βιομηχανία και η ναυτιλία.

Η Ινδία αύξησε τις εισαγωγές κατά 11% το 2020, αξιοποιώντας τις χαμηλότερες διεθνείς τιμές LNG, για να συμπληρώσει την εγχώρια παραγωγή φυσικού αερίου. Η ζήτηση στην Ευρώπη, παράλληλα με την ευέλικτη προσφορά των ΗΠΑ, συνέβαλε στην εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς το πρώτο εξάμηνο του 2020. Ωστόσο, η διακοπή παραγωγής ορισμένων κοιτασμάτων σε άλλες περιοχές, οι διαρθρωτικοί περιορισμοί και οι ακραίες καιρικές συνθήκες, αργότερα μέσα στη χρονιά, προκάλεσαν την αύξηση των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider